8 Αυγ 2017

"Η Σάμος του χτες" του Νίκου Νόου - Έκθεση σαμιώτικων προιόντων, 1968

Το 1968, το δεύτερο χρόνο της Χούντας, λειτούργησε στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Πυθαγόρα στο Βαθύ, μια έκθεση αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων της νήσου Σάμου, με γενικό τίτλο: "Στοργή στο λαό". 


Παράλληλα με την έκθεση, για να τονώσει τον τουρισμό, που είχε υποστεί μεγάλο πλήγμα τον πρώτο χρόνο της δικτατορίας, προσέφυγαν στη γνωστή συνταγή της Ρωμαϊκής αρένας, «άρτος και θεάματα», με τη «Γιορτή του Κρασιού». Κάθε βράδυ, πάνω σε εξέδρα που είχαν στήσει μπροστά από το μνημείο των ηρώων και κάλυπταν με το «πουλί» το «Λιοντάρι», γινόταν φολκλορικές εκδηλώσεις από ξένα και τοπικά χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα.

Το κρασί έτρεχε άφθονο, τα βαρέλια της Ένωσης καλά κρατούσαν και η τσίκνα από τα σουβλάκια σκέπαζε τον ευρύτερο χώρο της πλατείας Πυθαγόρα. 

Στη φωτογραφία βλέπουμε ένα αεροπανό με το σύνθημα ΣΑΜΙΩΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, από τα πολλά που πλαισίωναν περιμετρικά, την πλατεία των εκδηλώσεων. Αριστερά, γωνιακά στο δρομάκι, βρίσκεται το οπλοπωλείο του Κώστα Συρρή όπου μας προμήθευε μπαρούτι για τα «φσέκια» της Λαμπρής και απέναντι τα τσιγάρα «Παπαστράτος» του Γιάννη Δερμιτζόγλου. Μέσα στο στενό δεξιά, βρίσκεται η «αρχαιολογία» του Αρχέλαου, με τις πολλές και ευτράπελες ιστορίες του. 

Δεν ξέρω αν εκείνα τα χρόνια ήταν καλλίτερα από τα σημερινά, όμως για κάτι άλλο είμαι βέβαιος. Εκείνη την εποχή, έζησαν ενδιαφέροντες και όμορφοι άνθρωποι.

Από την έντυπη έκδοση του Σαμιακού Βήματος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required