30 Αυγ 2017

Σφραγίζονται 3 καταστήματα ψυχαγωγίας στο Βαθύ

Η περιοχή της οδού Κεφαλοπούλου (Φωτό: "Σαμιακόν Βήμα")
Τρία καταστήματα ψυχαγωγίας στην πόλη της Σάμου πρόκειται να σφραγιστούν κατά τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μετά την κατάθεση μηνύσεων για όχληση και παράβαση ωραρίου, κατόπιν σχετικής απόφασης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. 

Η εξέλιξη ήρθε σε συνέχεια της απόφασης αναστολής του σφραγίσματος που είχε αρχικά δοθεί, αλλά δεν δόθηκε η σχετική παράταση που ζητήθηκε από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τους επιχειρηματίες των 3 καταστημάτων. Πρόκειται για τα "Mezza Volta" και "Escape" που σφραγίζονται το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου και το "Μπλε" που σφραγίζεται την Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου.

Σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία και για τους επιχειρηματίες νυχτερινών καταστημάτων διασκέδασης, η απόφαση σφραγίσματος για 10 μέρες οδηγεί ημερομηνιακά και στο κλείσιμο της τουριστικής περιόδου για τέτοιου είδους επιχειρήσεις, ενώ επί της ουσίας νεκρώνει η περιοχή της οδού Κεφαλοπούλου επί της οποίας λειτουργούν. Θα ήταν μια τελευταία ευκαιρία να δουλέψουν, ώστε να βγουν τα «σπασμένα» του χειμώνα, αφού, ειδικά το προσεχές Σαββατοκύριακο, αναμένεται και μεγάλη επισκεψιμότητα Τούρκων από τα απέναντι παράλια. 

Ο Δήμος Σάμου εξέδωσε δελτίο Τύπου (διαβάστε παρακάτω), όπου αναφέρει μεταξύ άλλων την ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους της δημοτικής αρχής για την αναθεώρηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Το δελτίο Τύπου του δήμου αναφέρει: 

Σχετικά με το ζήτημα της σφράγισης συγκεκριμένων καταστημάτων στην πόλη της Σάμου, εξέλιξη η οποία δικαίως απασχολεί στην κοινή γνώμη, ο Δήμος Σάμου γνωστοποιεί τα εξής:1. Τα θέματα σφράγισης κέντρων διασκέδασης και συναφών καταστημάτων που προσφέρονται οινοπνευματώδη ποτά για άμεση κατανάλωση, ρυθμίζονται με την ΚΥΑ 1011/38/34μβ (ΦΕΚ 3499/Β/31-10-2016). Σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα σε αυτή, η αστυνομική αρχή του τόπου της έδρας των καταστημάτων, σφραγίζει υποχρεωτικά το κατάστημα για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, κατόπιν απόφασης του Διοικητή του αστυνομικού τμήματος εφόσον έχουν βεβαιωθεί από αστυνομικούς, εντός έτους από τη βεβαίωση της πρώτης παράβασης, συνολικά τρεις (3) παραβάσεις των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. 2 περίπτωση α' του Π.Δ. 180/1979, ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.

2.  Οι παραβάσεις του άρθρου 2 παρ. 2 περίπτωση α' του Π.Δ. 180/1979, ως ισχύει (παρ. 7Α του αρ. 80 του Ν. 3463/2006, όπως προστέθηκε με το άρθρο 57 του Ν. 4249/2014) και οι οποίες οδηγούν στην σφράγιση καταστημάτων, είναι:

     3. Το Αστυνομικό Τμήμα Σάμου κοινοποίησε στον Δήμο Σάμου τις με Α.Π. 1020/12971/ 114-δ/18-08-2017, 1020/10347/351-δ’/18-08-2017 και την 1020/15405/201-δ’/21-08-2017 Αποφάσεις Σφράγισης των συγκεκριμένων καταστημάτων, προσδιορίζοντας μάλιστα ως ημερομηνία σφράγισης την 02/09/2017 για δύο από αυτά και την 05/09/2017 για το τρίτο.Σε περίπτωση διαπίστωσης των ανωτέρω, η αρμόδια αστυνομική αρχή εκδίδει αμελλητί απόφαση σφράγισης, η οποία εκτελείται από το αστυνομικό προσωπικό της οικείας αστυνομικής αρχής.

4. Ο Δήμος Σάμου, έχοντας πλήρη επίγνωση τόσο των συνεπειών των αποφάσεων σφράγισης των συγκεκριμένων καταστημάτων, όσο και του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου παρενέβη στις αρμόδιες αρχές, με την κατανόηση των οποίων κατέστη δυνατή η μετάθεση της σφράγισης για μετά τον Αύγουστο.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι ένας τουριστικός προορισμός, σαν τη Σάμο, μεταξύ των άλλων θα πρέπει να παρέχει στους επισκέπτες, μεταξύ άλλων και την δυνατότητα διασκέδασης, προστατεύοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των μονίμων κατοίκων καθώς και το δικαίωμα του επιχειρείν, εν μέσω μάλιστα σφοδρής οικονομικής κρίσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη αναληφθεί πρωτοβουλία από την Δημοτική Αρχή, προκειμένου, με την σύμπραξη και υποστήριξη της Κ.Ε.ΔΕ., να αναθεωρηθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου αποτελεί τον μοναδικό τρόπο ώστε και οι αρχές που είναι επιφορτισμένες με την τήρηση του θεσμικού πλαισίου να συνεχίσουν να ενεργούν σύννομα και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να λειτουργούν απαλλαγμένες από ιδιοτελείς συμπεριφορές οι οποίες υπαγορεύονται από πληθώρα κινήτρων,  ανταγωνιστικών ή και καθαρά ατομικών, μη αποκλειομένων. 
Αντιπεριφερειάρχης Σάμου: "Αντί το Κράτος να βοηθήσει έρχεται να αποτελειώσει" 

Την απογοήτευσή του για την εξέλιξη εξέφρασε, μέσα από τη σελίδα του στο facebook, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Νίκος Κατρακάζος, ο οποίος αναφέρει:"Κλείνουν τα καταστήματα της Κεφαλοπούλου" …δηλαδή δεν κλείνουν από μόνα τους κάποιος (το κράτος δηλαδή) τα κλείνει και έτσι νεκρώνει στο μέσον της τουριστικής περιόδου με εκατοντάδες τούρκους και ευρωπαίους επισκέπτες μια περιοχή της πόλης που παρέχει νυχτερινή διασκέδαση.

Θέλω ως πολίτης, αλλά και ως επαγγελματίας αυτής της δύσμοιρης πόλης, να σημειώσω κάποιες σκέψεις, αλλά και να δηλώσω την απογοήτευση και γιατί όχι το θυμό που η απόφαση αυτή μου προκαλεί.

Έχουμε μια πόλη που κάποτε μεσουρανούσε στον τουρισμό και σήμερα με ευθύνη όλων μας, να δεχτώ, αλλά και καταστάσεων που ζήσαμε και ζούμε και ΔΕΝ τις επιλέξαμε, χαροπαλεύει μόνη της και αβοήθητη. Αντί λοιπόν αυτό που λέμε κράτος με τις υπηρεσίες του (που το διοικεί η εκάστοτε κυβέρνηση που με τη σειρά της απολαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από βουλευτές ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ξεχνιόμαστε) να βοηθήσει έρχεται και σε αποτελειώνει. Θα πει κάποιος επιχειρηματολογείς υπέρ της «παρανομίας», όχι φυσικά επιχειρηματολογώ υπέρ της επιείκειας, της κατανόησης, της δύσκολης πραγματικότητας που πάντα πρέπει να προσμετρούμε. Και επειδή και εγώ συμμετείχα σε αυτή τη προσπάθειας της αναζήτησης της επιείκειας μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι… «φάγαμε πόρτα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required