8 Σεπ 2017

Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού

Πανηγυρίζει την Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου, η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού, στους Μαυρατζαίους.

Την Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, στις 18.30, θα γίνει η υποδοχή του μητροπολίτη Σάμου, κ.κ. Ευσεβίου, κατά το Μοναστηριακό Τυπικό. Στις 18.45 θα ξεκινήσει η ακολουθία της Θ’  Ώρας στο ιερό Σκευοφυλάκιο της Μονής και στις 19.00 θα ακολουθήσει η κάθοδος του Τιμίου Ξύλου και η τέλεση του Εσπερινού.

Την Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου, στις 7 το πρωί, θα τελεστεί πανηγυρικός Όρθρος και η ιερά ακολουθία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του μητροπολίτη Σάμου, κ.κ. Ευσεβίου.
Στις 18.00 θα τελεστεί Εσπερινός μετά της ιεράς ακολουθίας των Χαιρετισμών εις τον Τίμιον Σταυρόν, καθώς και κτητορικόν μνημόσυνο.


Κτήτωρ της Μονής είναι ο Νείλος, όπου το 1592  ήρθε στην τοποθεσία  και έχτισε μικρή Μονή στο σημείο όπου είχε βρεθεί, το 1582, αρχαία εικόνα Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Το 1838 ο Ηγούμενος Γρηγόριος ξεκίνησε την ανέγερση μεγαλύτερου ναού. Κατά την ανασκαφή των θεμελίων του πρώην κατεδαφισθέντος μικρού ναού βρέθηκε ξύλινος σταυρός με κεφαλαία χρυσά γράμματα. Ο κώδικας της Μονής γράφει: «Και εβάλλομεν κάτω εις τα θεμέλια ένα ξύλινον Σταυρόν από άσηπτον ξύλον, κατασκευάσαντες εν επίτηδες κουβούκλιον, πήξαντες αυτόν επί πέτρας και άψαντες και κανδήλαν έμπροσθέν του. Επί του Σταυρού τούτου εγράψαμεν όσα το Ευχολόγιον διορίζει και εσημειώσαμεν το όνομα του Σ. Ηγεμόνος Σάμου Κυρίου Στεφάνου Βογορίδου, του Αγιωτάτου Πατριάρχου του Οικουμενικού Θρόνου και το όνομα του Ηγουμένου με το έτος και την ημερομηνία».
Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 7 Μαΐου 1838.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Η εκκλησία της Σάμου. Από της ιδρύσεως αυτής μέχρι σήμερον» προ της καταστροφής της Μικράς Ασίας του 1922 τη Μονή επισκέπτονταν πολλοί Χριστιανοί εξ’ ανατολής, Μ. Ασίας, ακόμα και αρκετοί Οθωμανοί, εκδηλώνοντας το σεβασμό τους στο θαυματουργό Τίμιον Σταυρόν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required