8 Σεπ 2017

Για κίνδυνο βίας στα κέντρα μεταναστών προειδοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών

Μεγάλη αύξηση καταγράφηκε τον Αύγουστο στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) να εκφράζει εντονότατες ανησυχίες για την επιδείνωση των συνθηκών στα κέντρα φιλοξενίας και τον κίνδυνο βίας. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού οι αφίξεις έφτασαν της 3.695, αυξημένες κατά 64,3% σε σχέση με τον Ιούλιο.
 
Η Ύπατη Αρμοστεία υπογραμμίζει ότι η αύξηση στον ρυθμό των αφίξεων ασκεί πίεση στις ήδη κατάμεστες μονάδες φιλοξενίας, προειδοποιώντας ότι υπάρχει «εξαιρετικά ανησυχητικός» κίνδυνος για «βία, αυτοτραυματισμούς και σεξουαλικές επιθέσεις». «Πολλοί διαμένουν στα νησιά εδώ και μήνες και οι συνθήκες έχουν επηρεάσει την σωματική και πνευματική τους υγεία», τονίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η μεγαλύτερη ανάγκη εντοπίζεται στη Σάμο, όπου στο κέντρο στο Βαθύ στεγάζονται περισσότερα από 600 παιδιά, αλλά και έγκυοι, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και ανάπηροι. Το κέντρο πλήττεται από έλλειψη νερού, τονίζει η UNHCR ενώ παράλληλα οι συνθήκες υγιεινής είναι κακές. 

Στη Χίο, περισσότεροι από 100 άνθρωποι δεν έχουν καν κατάλληλη στέγαση, καθώς οι περισσότερες από 500 αφίξεις τον Αύγουστο έχουν οδηγήσει το κέντρο Βιάλ στα όριά του.

Όσον αφορά τη Λέσβο, η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει ανησυχίες για την κατάσταση στη Μόρια, όπου ταραχές έχουν συγκλονίσει τον καταυλισμό λόγω του αργού ρυθμού με τον οποίο προχωρά η καταγραφή των αφιχθέντων και η αξιολόγηση των αιτήσεων για άσυλο. 

Το νησί υποδέχτηκε 1.052 ανθρώπους τον Αύγουστο και περισσότερους από 700 την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Πηγή: www.skai.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required