17 Σεπ 2017

Hμέρα Mνήμης και τιμής

Τιμάται σήμερα και στη Σάμο η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος. Στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί επίσημη δοξολογία  στην εκκλησία του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στο λόφο της Ψιλής Άμμου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σάμου & Ικαρίας κ.κ. Ευσεβίου, στο τέλος της οποίας θα ακολουθήσει επιμνημόσυνος λόγος από τον πρόεδρο του Φιλοτεχνικού Ομίλου Σάμου, κ. Νικόλαο Βαρούμα. Στη συνέχεια θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση  στο καλλιμάρμαρο μνημείο στο λόφο της Ψιλής Άμμου και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές.


Με αφορμή τη σημερινή ημέρα ο δήμαρχος Σάμου αναφέρει:

"Η 14η Σεπτεμβρίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη σε μια επέτειο που στην ιστορία του Έθνους παραμένει μια ανοιχτή πληγή. Ο ξεριζωμός του Μικρασιατικού Ελληνισμού αποτέλεσε για την πατρίδα μας μια δεύτερη Άλωση, εξίσου οδυνηρή, εξίσου ανεπούλωτη.

Η καταστροφή της Σμύρνης είναι από τις στιγμές που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρου του Δυτικού κόσμου, όμως θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ο Ελληνισμός είχε πάντα την ιδιότητα να αντλεί δύναμη από τις καταστροφές που υφίστατο και να αναγεννάται."


 Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Νίκος Κατρακάζος, δήλωσε:

«Μια από τις πιο θλιβερές επετείους της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας είναι αυτή της κατάρρευσης του μικρασιατικού μετώπου που οδήγησε στη στρατιωτική ήττα και συντριβή, αλλά και στον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τη μικρασιατική γη. Τα ιστορικά γεγονότα του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του 1922 έχουν καταγραφεί στο σύνολό τους με τον τίτλο «Μικρασιατική Καταστροφή».

Η ήττα του 1922 μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του 1453 και να θεωρηθεί ακόμα μεγαλύτερη, γιατί μ’ αυτήν ξεριζώθηκε η από χιλιάδων ετών ελληνική παρουσία στην ιωνική γη.

Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται στις 17/9/17.

Ενενήντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από την εξόντωση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ενενήντα πέντε χρόνια από τότε που ο ελληνισμός ξεριζώθηκε από τα μικρασιατικά παράλια εξαιτίας της βαρβαρότητας του νεοτουρκικού εθνικισμού, των γεωπολιτικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων των «μεγάλων δυνάμεων» και των εγγενών αδυναμιών της Ελλάδας που προήλθαν από τον εθνικό διχασμό.

Ημέρα μνήμης και πόνου η σημερινή αλλά και απόδοσης τιμής στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, η ιστορία του οποίου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας που δεν παραγράφεται και δεν λησμονιέται και είναι χρέος μας, τόσο εθνικό όσο και ιστορικό, να το διαφυλάξουμε.

Η 14η Σεπτεμβρίου κάθε έτους αποτελεί ακόμα ένα δίδαγμα γνώσης και μνήμης, μιας μνήμης που δεν μπορεί να αποτελεί τη διαιώνιση των παθών του παρελθόντος, αλλά πως τα έθνη και οι λαοί που δεν γνωρίζουν και δεν μαθαίνουν από την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να ξαναζήσουν τις πιο τραγικές σελίδες της ιστορικής τους πορείας. Ένα από τα σημαντικότερα διδάγματα που λαμβάνουμε από εκείνα τα ταραγμένα χρόνια είναι ότι η δύναμη της εθνικής ενότητας αποτελεί προϋπόθεση και κινητήρια δύναμη επιβίωσης και δημιουργικής πορείας του ελληνισμού στον ευμετάβλητο και δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον της περιοχής που ζούμε».Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required