19 Οκτ 2017

Στο υπουργείο Ναυτιλίας αντιπροσωπεία του Ε.Ο.Α.Ε.Ν

Με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουπλή, καθώς και με τον υφυπουργό, Νεκτάριο Σαντορινιό, συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία του Επιμελητηριακού Όμιλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών.


Ο Θράσος Καλογρίδης, πρόεδρος  Επιμελητηριακού Όμιλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, τόνισε αρχικά την ανάγκη να υπάρξει σύνδεση της συγκοινωνιακής πολιτικής με τη νησιωτική πολιτική της χώρας, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, επεσήμανε το καυτό ζήτημα των άγονων γραμμών που πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση αναφορικά με τις επιδοτήσεις, ενώ στάθηκε και στο θέμα της δημιουργίας σχολής Ναυπηγοξυλουργικής Τέχνης.


Στο φλέγον θέμα της διατήρησης του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Βαγγέλης Μυρσινιάς, τονίζοντας ότι πρόκειται για μείζον ζήτημα, που αποτελεί καθολική και μη διαπραγματεύσιμη απαίτηση των νησιωτικών κοινωνιών και επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης ακτοπλοϊκής επανασύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το Βόρειο Αιγαίο, η κατάργηση της οποίας απέκοψε τα νησιά από τις παραδοσιακές αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Ακόμη στη χρησιμότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Αλεξανδρούπολη, ώστε να διαχυθούν και στα νησιά του Β. Αιγαίου τα οφέλη αναπτυξιακών έργων όπως η Εγνατία οδός, η σχεδιαζόμενη σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη κ.α.. και τελικά με κάθε τρόπο στη στήριξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου που έχουν δεχθεί τις επιπτώσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Στην αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα νησιά και την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, καθώς και του συστήματος ακτοπλοϊκών γραμμών δημοσίου συμφέροντος (άγονες γραμμές), αναφέρθηκε ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Σωματείου Ναυτικών Πρακτόρων Αττικής και Πειραιά, κ.  Κώστας Αδαμόπουλος, ενημερώνοντας τον Υπουργό για την εμπεριστατωμένη μελέτη του ΕΕΣΥΜ που κατατέθηκε πριν από χρόνια σε προηγούμενο κάτοχο του υπουργικού θώκου και δεν έτυχε παραμικρής αξιοποίησης για κυκλικά δρομολόγια και γραμμές κορμού (Hub and Spoke)

Σημαντικό κεφάλαιο της συζήτησης αποτέλεσε το θέμα της συμμετοχής εκπροσώπων των Επιμελητηρίων στα Διοικητικά Συμβούλια των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, για το οποίο υπήρξε επίσης σύμφωνη υπουργική τοποθέτηση, ενώ αναφέρθηκαν επίσης τα ζητήματα ανάπτυξης κρουαζιέρας στα νησιά – λιμενικές υποδομές, η δρομολόγηση πλοίων ασφαλείας στις περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων της Π.Ν.Ο, καθώς και η λειτουργία υδατοδρομίων στα νησιά. 

Το τελευταίο μέρος της συνάντησης παρακολούθησε και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, που προηγούμενα είχε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο με θέμα τη μείωση του κόστους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά. Η σύσκεψη έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που παρουσίασε σχετική μελέτη για την εξέταση του κόστους μεταφοράς ανθρώπων και προϊόντων - το οποίο επιβαρύνει την καθημερινότητα των κατοίκων των ελληνικών νησιών - και την εξεύρεση ταυτόχρονα τρόπων μείωσης τους και την σταδιακή εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου .


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Ιωάννης Ρούσσος, και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, Λευτέρης Κεχαγιόγλου, και άλλοι κοινωνικού φορείς των συγκοινωνιών και δικτύων, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισήμανε τη βούληση της Κυβέρνησης για υλοποίηση πολιτικών που θα εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση των νησιωτών πολιτών σε υπηρεσίες και αγαθά, με κόστος αντίστοιχο με αυτό των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας, με ταυτόχρονη παροχή ποιοτικής διασύνδεσης με την ενδοχώρα και τα υπόλοιπα νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required