13 Νοε 2017

Ο Σύλλογος Σαμίων Θεσσαλονίκης τίμησε την 105η Επέτειο της Ενώσεως της Σάμου με την ελεύθερη Ελλάδα



Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα, ο Σύλλογος Σαμίων Θεσσαλονίκης «Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ» εόρτασε στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 5 Νοεμβρίου ε.ε. την εκατοστή πέμπτη επέτειο της ενσωματώσεως του ακριτικού νησιού μας με την Ελεύθερη Ελλάδα.
Η εόρτια εκδήλωση άρχισε με την τέλεση Θείας Λειτουργίας και Δοξολογίας στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Γ΄ Σώματος Στρατού, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Κυρίου Κυρίου ΕΥΣΕΒΙΟΥ, ο οποίος στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας εκήρυξε τον Λόγο του Ευαγγελίου και ανεφέρθη στο ιστορικό της ενώσεως.





Επηκολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση από τον Σεβασμιώτατο, για την ανάπαυση των ψυχών των Σαμίων αγωνιστών κατά την επανάσταση του 1912 και κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Σάμου κύριο Αγγελόπουλο Μιχάλη και την πρόεδρο του Συλλόγου κυρία Γρηγορίου Σταματία, στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού. Την τελετή κατάθεσης επλαισίωσε η φιλαρμονική του Δήμου Καλαμαριάς υπό την Διεύθυνση του μαέστρου κ. Κούκα Ιωάννη.

Μετά την κατάθεση ο Σύλλογος προσέφερε καφέ και πλούσια αρτοσκευάσματα σε αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης "ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΛΛΙΔΗΣ" και η εορτή συνεχίστηκε εντός του ιδίου κέντρου, στη γνωστή Ευρωπαϊκών προδιαγραφών ευρύχωρη, πολυτελή και κατάμεστη (άνω των 400 ατόμων) αίθουσα ΕΛΛΟΠΙΑ ενώπιον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. κ. ΕΥΣΕΒΙΟΥ και των επισήμων προσκεκλημένων Υπουργών, Βουλευτών, του Περιφερειάρχου Κεντρικής Μακεδονίας κ. Α. Τζιτζικώστα, του Δημάρχου Σάμου κ. Αγγελόπουλου, του Περιφερειακού Συμβούλου Βορείου Αιγαίου κ. Παπαθεοφάνους, Δικαστικών, Πανεπιστημιακών Καθηγητών, Στρατιωτικών, προέδρων Δημοτικών και Κοινοτικών Διαμερισμάτων, Συλλόγων και Σωματείων και πλήθους μελών του Συλλόγου και φίλων της Σάμου.

Με την έναρξη του κυρίως προγράμματος ο καλλίφωνος Βυζαντινός χορός "ΦΩΤΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ", υπό την διεύθυνση του νεαρού ταλαντούχου συμπατριώτη μας κ. Μιχάλη Αναστασίου, οικονομολόγου, πτυχιούχου Βυζαντινής Μουσικής και Μουσικοδιδασκάλου, απέδωσε με εξαιρετική επιτυχία εκκλησιαστικούς ύμνους, το απολυτίκιον επί τη διασώσει της νήσου Σάμου από της Τουρκικής επιδρομής του 1824 (σύνθεση του κ. Γιώργου Αγγελινάρα) καθώς και τη Φήμη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας..

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. κ. ΕΥΣΕΒΙΟΣ ευλόγησε τον επετειακό εορτασμό, εκήρυξε την έναρξη των εορτίων εκδηλώσεων, επαίνεσε το Σύλλογο για την άψογη διοργάνωσή και ανεφέρθη στο φλέγον προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, που ταλανίζει την Χριστιανική Ορθόδοξη Σάμο, και τόνισε ότι είναι άμεση η ανάγκη αποσυμφόρησης του νησιού μας.


Με το ίδιο πνεύμα απηύθυναν στη συνέχεια χαιρετισμό ο Δήμαρχος Σάμου κ. Αγγελόπουλος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Β. Αιγαίου κ. Παπαθεοφάνους, οι οποίοι, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκαν και στον υπερβολικό αριθμό των προσφύγων - μεταναστών και στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσής τους και με έμφαση επανέλαβαν άμεση την ανάγκη για αποσυμφόρηση της Σάμου.

Τον εορτασμό χαιρέτισε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας Απ.. ο οποίος κυρίως τόνισε την αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Συλλόγου μας και επαίνεσε το Δ.Σ., διότι ακαταπόνητα εργάζεται και με ποικίλες εκδηλώσεις προβάλλει τη Σάμο στη Θεσσαλονίκη και τον ευρύτερο χώρο της Μακεδονίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σταματία Γρηγορίου, η οποία εκφώνησε και τον πανηγυρικό της ημέρας. Στην ομιλία της η κ. Γρηγορίου, αφού διεξοδικά εξιστόρισε το γεγονός της ενώσεως, τόνισε ιδιαιτέρως την προσφορά τόσο της Εκκλησίας της Σάμου, με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΒΟΝΤΖΑΛΙΔΗ, όσο και της Σαμιακής Πολιτείας, με επικεφαλής τον πρωτεργάτη επιφανή πολιτικό και μετέπειτα πρωθυπουργό της Ελλάδος, ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΣΟΦΟΥΛΗ, καθώς και των Σαμίων αγωνιστών, οι οποίοι υπό την στιβαρά ηγεσία του ευψύχου Γενικού Αρχηγού των Σαμιακών Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Γεωργίου Μιχ. Σοφούλη, πολέμησαν με αυταπάρνηση στα πεδία των μαχών. Η ομιλία της κ. Γρηγορίου, διατυπωμένη με γλαφυρό ύφος, απέσπασε τα θερμότατα συγχαρητήρια και τους επαίνους των ακροατών.


Τον εορτασμό έκλεισαν η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμαριάς και οι μικτές χορωδίες του ιστορικού Συλλόγου "ΟΡΦΕΑΣ" Θεσσαλονίκης, των παλαιών Προσκόπων και Οδηγών Θεσ/νίκης, του Μακρύγιαλου (Δήμου Κολινδρού), του Δήμου Καλαμαριάς και της "ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ ΑΡΜΟΝΙΑΣ" του Συλλόγου Σαμίων Θεσσαλονίκης, με την παρουσίαση του κοινού προγράμματός τους υπό την Διεύθυνση του καταξιωμένου Μουσικοδιδασκάλου κ. Ιωάννη Κούκα. Πρώτο άσμα ο ύμνος της Σάμου του Γ, Κλεάνθη και τελευταίο η Σαμιώτισσα. Στο τέλος του προγράμματος το Δ.Σ. του Συλλόγου προσέφερε σε όλους τους χορωδούς (250 άτομα) φιαλίδια σαμιακού οίνου και αρωματικά φυτά της σαμιακής γής (ευγενική χορηγία της Ε.Ο.Σ. Σάμου και του Δήμου Σαμίων αντιστοίχως).



Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν σε αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, με γεύμα προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου, των προσκεκλημένων και των Σαμίων φοιτητών και φοιτητριών, οι οποίοι ενδεδυμένοι με σαμιακές παραδοσιακές φορεσιές είχαν πλαισιώσει τον εορτασμό από την αρχή μέχρι το τέλος.

Για την απόλυτα εξαιρετική διοργάνωση και πραγματοποίηση του λαμπρού αυτού επετειακού εορτασμού, οι παρευρεθέντες εξέφρασαν τα θερμότατα συγχαρητήριά τους στην ακούραστη και ευρηματική πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σταματία Γρηγορίου και τα δραστήρια μέλη του Δ.Σ. και τους ευχήθηκαν να συνεχίσουν το έργο τους με τον ίδιο ζήλο και την ίδια υποδειγματική εργατικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required