26 Ιαν 2018

Η Σάμος του χτες του Νίκου Νόου - Ένας δρόμος για το Νησί

Η ΜΟΜΑ ήταν τότε μια αναπτυξιακή μονάδα. Μπορεί να ήταν μια στρατιωτική μονάδα και αυτό ίσως μπορεί να ενοχλούσε πολλούς, όχι μόνο ιδεολόγους που είχαν νωπά τα τραύματα του εμφυλίου, αλλά και διάφορους συμφεροντολόγους (εργολάβους, μελετητές κ.λπ.), όμως προσέφερε σημαντικό έργο, ιδιαίτερα στη ρημαγμένη ύπαιθρο, με διανοίξεις αγροτικών και κοινοτικών δρόμων, που ίσως σήμερα να μην υπήρχαν ή έστω θα περνούσαν πολλά χρόνια για να κατασκευασθούν. 

Ένας από τους δρόμους που άνοιξε η ΜΟΜΑ ήταν αυτός «Κότσικα-Νησί». Το «Νησί» ήταν ένας θαυμάσιος οικισμός, με κτηνοτροφία, παραγωγή φρούτων και λαχανικών, αλλά και θαυμάσιες ακρογιαλιές. Πανέμορφα νησάκια ήταν σκορπισμένα στο θαλάσσιο χώρο της περιοχής και μαζί με τις ακτές, αποτελούσαν σπουδαίους ψαρότοπους, όπου έβγαιναν εκλεκτά ψάρια. Πολλές τράτες και ψαροκάικα από το Βαθύ, ερχόταν σε αυτές τις θάλασσες και ψάρευαν. Έριχναν δίχτυα, παραγάδια και συρμάτινο σάκο, για να πιάσουν την εκλεκτή μαρίδα, τη σαρδέλα και μια ποικιλία από διαλεχτά ψάρια. 

Πολλοί κάτοικοι του Βαθιού είχαν τα εξοχικά τους σπίτια στον οικισμό και περνούσαν το καλοκαίρι τους με ψαρέματα, κολύμπι και αγροτικές ασχολίες. 

Το μεγάλο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, όπου γιόρταζε ο ομώνυμος ναός, συγκέντρωνε πλήθος πιστών, ακόμα σε εποχές που δεν υπήρχε ο δρόμος. 

Η απόσταση από την πόλη, επτά χιλιόμετρα δρόμος, ήταν μεγάλη και πολύ λίγοι, νέοι συνήθως άνθρωποι, πήγαιναν μια βόλτα στο νησί για μπάνιο και διασκέδαση στις μικρές ταβέρνες. 

Έτσι το αίτημα για τη διάνοιξη ενός αγροτικού δρόμου υπήρχε από παλιά. Στα χρόνια της επταετίας (1967-1974), με την παρουσία μονάδας ΜΟΜΑ στη Σάμο, το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ως φωτογράφος, που έβλεπα στη φωτογραφία τη δυνατότητα καταγραφής γεγονότων από την πορεία της αναπτυξιακής του προσπάθειας, δεν μπορούσα να απουσιάζω από ένα τόσο σημαντικό, για την περιοχή γεγονός. Η λήψη της φωτογραφίας έγινε λίγο πάνω από το Μοναστήρι της Παναγιάς στον Κότσικα, ίσως το 1968. Η μπουλντόζα με τον οδηγό φαντάρο, προχωράει στο δρόμο για το «Νησί» των ονείρων...

Τη δεκαετία του 1960 η Σάμος μπήκε σε ένα γρήγορο αναπτυξιακό ρυθμό, λίγο άναρχα και με πολλές στρεβλώσεις, που δέχτηκε και υπέθαλψε μια Διοίκηση, ανίκανη να σχεδιάσει και να δώσει όραμα και προοπτική στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου.


Από την έντυπη έκδοση
                                            
      
Πατήστε στη φωτογραφία για μεγέθυνση  
                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required