17 Ιαν 2018

Η ταινία του Σαββάτου από την Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου

Την ταινία «Τιμπουκτού» προβάλει το Σάββατο, 20 Ιανουαρίου, στις 9 το βράδυ, στο αμφιθέατρο της Αντιπεριφέρειας η Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου.

 Το Τιμπουκτού είναι μια ιστορική πόλη 55.000 κατοίκων στο νοτιοδυτικό άκρο της Σαχάρας και στο κέντρο του Μάλι, η οποία τον Απρίλιο του 2012 κατελήφθη από τους φανατικούς ισλαμιστές αντάρτες του MNLA και του Ανσάρ Ντιν. Η ανακατάληψή της από τα γαλλο-­μαλιανά στρατεύματα επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου, με τις μάχες να μαίνονται μέχρι και τέσσερις μήνες αργότερα. Εμπνευσμένος από αληθινά γεγονότα εκείνης της περιόδου, ο Μαυριτανός σκηνοθέτης Αμπντεραχμάν Σισακό («Η Ζωή Πάνω στη Γη», «Bamako») χρησιμοποιεί ένα δραματικό μυθοπλαστικό πρόσχημα ώστε να μιλήσει για την ταραγμένη πραγματικότητα της περιοχής, η οποία στενάζει από ασταμάτητες θρησκευτικο-εθνοτικές διαμάχες.

Ήρωας της ταινίας του είναι ο Τουαρέγκ αγρότης και ιδιοκτήτης ενός μικρού κοπαδιού βοδιών, ο Κιντάν, ο οποίος ζει ήρεμη οικογενειακή ζωή λίγο έξω από το κατειλημμένο από τους τζιχαντιστές Τιμπουκτού, οι κάτοικοι του οποίου στενάζουν από το σκληρό νόμο των κατακτητών. Ποδόσφαιρο, μουσική, κάπνισμα, ακόμη και το γέλιο είναι απαγορευμένα, με τους τυχόν παραβάτες να τιμωρούνται δημόσια και παραδειγματικά. Αυτή η παράλογη βία μοιάζει να μην αγγίζει τον Κιντάν, μέχρις ότου μια τραγική παρεξήγηση με έναν γείτονα ψαρά θα αλλάξει για πάντα τη φιλήσυχη καθημερινότητά του.

Βραβεία – Υποψηφιότητες:

Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα- Φεστιβάλ Καννών 2014.

Επτά Βραβεία Σεζάρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερης Φωτογραφίας.

Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής – Φεστιβάλ Καννών 2014.

Βραβείο François Chalais – Φεστιβάλ Καννών 2014.

Prix Lumières Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας – Διεθνές Φεστιβάλ του Σικάγο.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Φεστιβάλ Ιερουσαλήμ.

Δράμα, συμπαραγωγής Γαλλίας-Μαυριτανίας 2014.

Σκηνοθεσία: Αμπντεραχμάν Σισακό.

Σενάριο: Αμπντεραχμάν Σισακό, Κέσεν Ταλ.

Μοντάζ: Νάντια Μπεν Ρασίντ.

Μουσική: Αμίν Μπουχάφα.

Παίζουν: Ιμπραήμ Αχμέντ, Τούλου Κίκι, Αμπέλ Τζάφρι.


Διάρκεια: 97΄



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required