15 Φεβ 2018

Λύση στο θέμα των στειρώσεων και του προσωπικού ζητά το Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου


Το θέμα του προσωπικού στο κυνοκομείο, καθώς και των στειρώσεων, φέρνει στο προσκήνιο το Φιλοζωικό Σωματείο, με επιστολές που έστειλε στον δήμαρχο Σάμου, κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο, και στις δημοτικές παρατάξεις.

Το Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου επισημαίνει πως εδώ και μήνες η σύμβαση με τους τρεις υπαλλήλους στο κυνοκομείο θα έληγε πριν από μια εβδομάδα, στη θέση των οποίων βρίσκεται  ένας υπάλληλος, που δουλεύει μίση μέρα στο ΧΥΤΑ και την άλλη μισή μέρα στο καταφύγιο, με συνέπεια να μην προλαβαίνει να κάνει όλες τις απαραίτητες δουλειές στο καταφύγιο, ιδιαίτερα όσον αφορά την καθαριότητα. Εκτός αυτού, δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη κάλυψης προσωπικού για το Σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα, για τρεις συνεχόμενες ημέρες, το  καταφύγιο να μείνει χωρίς υπάλληλο.

«Το σωματείο μας κάλυψε αυτήν τη σοβαρή έλλειψη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα με εθελοντές, όπως το ίδιο κάνει και σε καθημερινή βάση. Αυτή η κατάσταση όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί περαιτέρω. Είναι γνωστό σε όλους, ότι το σωματείο μας έχει βοηθήσει αμέτρητες φορές στο θέμα της οργάνωσης και πραγματοποίησης των μαζικών στειρώσεων, στη χορήγηση και αγορά των φαρμάκων στο καταφύγιο, στην αποπαρασίτωση, στην κοινωνικοποίηση των σκύλων (απαραίτητο για τυχόν υιοθεσίες), στη μεταφορά τραυματισμένων και άρρωστων ζώων στον κτηνίατρο με τα Ι.Χ. μας καθώς και στην ανάρρωση τους στα σπίτια εθελοντών, στην περισυλλογή θηλυκών σκύλων για στείρωση και μεταφορά τους στον κτηνίατρο, στον προγραμματισμό υιοθεσιών, στην καταγραφή των αδέσποτων (ατομικές καρτέλες με φωτογραφία και όλα τα στοιχεία τους), στη σίτιση αδέσποτων σε πολλά μέρη του νησιού, στην ενημέρωση του κοινού για την επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων με άρθρα, σποτ, αφίσες, εκπομπές και στην υλοποίηση σχολικών προγραμμάτων περί φιλοζωίας, σε συνεργασία με εκπαιδευτές και επαγγελματίες σκύλους», αναφέρει το Σωματείο και τονίζει πως είναι αδύνατο και αντιδεοντολογικό να καλύψουν εθελοντές τις ελλείψεις του Δήμου, γνωστοποιώντας παράλληλα πως δεν πρόκειται να αντικαταστήσει ξανά το προσωπικό του καταφυγίου.

«Βεβαίως θα συνεχίσουμε τις προαναφερόμενες δραστηριότητες για τη βελτίωση της μοίρας των αδέσποτων στη Σάμο. Για άλλη μια φορά ζητάμε την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον δύο κατάλληλων υπαλλήλων και ενός εκπαιδευτή σκύλων, στο προσωρινό καταφύγιο αδέσποτων σκύλων (πρώην ‘animal care’) του Δήμου Σάμου. Κινούμαστε πάντα μέσα στα πλαίσια του νόμου και την υποχρέωση που έχει ο δήμος απέναντι στους δημότες, αλλά και τα ζώα. Η δημιουργία του Σωματείου μας έγινε συνειδητά για να υπηρετήσει αυτό το σκοπό, την προστασία των ζώων και την προώθηση της αρμονικής συνύπαρξης με τα ζώα. Τέλος αναφερόμαστε και στο έγγραφο μας από την 25/11/17 στο Δ.Σ., στο οποίο προτείνουμε την επανάληψη μαζικών στειρώσεων, που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς την επίσημη πρόσκληση των εθελοντών κτηνίατρων από τον Δήμο και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων χωρισμάτων και θυρών στο καταφύγιο, για το οποίο ενημερώσαμε επανειλημμένως τον Δήμο εδώ και μήνες», καταλήγει το Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου.

Επιπλέον, θίγει και το θέμα των στειρώσεων, το οποίο διογκώνεται συνεχώς, προ πάντων επειδή δεν αρκεί ο αριθμός των στειρώσεων.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει εκ μέρους του Δήμου 60 στειρώσεις (45 από τους εθελοντές της ΕΔΚΕ και 15 από τον κτηνίατρο κ. Καραμηνά, με τον οποίον ο Δήμος έκανε σύμβαση), τα δύο τρίτα από αυτές (δηλ. γύρω στα 40) σε θηλυκά, ενώ στη Σάμο αρχές του έτους υπήρχαν τουλάχιστον 400 αδέσποτα, εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι θηλυκά. Όπως αναφέρει το Φιλοζωικό Σωματείο  έπρεπε να είχαν στειρωθεί 200 θηλυκά για να μείνει έστω σταθερός ο αριθμός των αδέσποτων, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν ακόμα τα τρία τέταρτα των αναγκαίων στειρώσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η συνεχή αναπαραγωγή των αδέσποτων.

Για να γίνει αυτό εφικτό θα πρέπει να επαναλαμβάνονται μαζικές στειρώσεις τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες και ενδιάμεσα να συμπληρώνονται με 2 έως 3 στειρώσεις εβδομαδιαίως από τοπικούς κτηνίατρους (περισσότερες δεν προλαβαίνουν συνήθως να κάνουν λόγο των υποχρεώσεων στα ιδιωτικά κτηνιατρεία).

«Η τελευταία μαζική στείρωση έγινε τον Ιούνιο και επείγει να γίνει άμεσα η επόμενη. Προτείνουμε μια συνεργασία με τον εθελοντή κτηνίατρο κ. Δράκα από την Αθήνα. Προσφέρεται να έρθει μαζί με έναν συνεργάτη του για ένα Σαββατοκύριακο στη Σάμο και θα πραγματοποιήσει περίπου 30 στειρώσεις. Ο Δήμος πρέπει να αναλάβει μόνο τα αναλώσιμα (γύρω στα 30 ευρώ για κάθε ζώο μαζί με το εμβόλιο λύσσας, την ηλεκτρονική σήμανση και το αναγκαίο τεστ Καλααζάρ) και τα εισιτήρια μαζί με τη διαμονή των δύο εθελοντών γιατρών. Για την πραγματοποίηση αυτών των στειρώσεων απαιτούνται και ανάλογοι χώροι ανάρρωσης, πριν την επανένταξη των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα περισσότερα χωρίσματα, όμως, στο καταφύγιο, που προσφέρονται για αυτόν τον σκοπό, είναι χαλασμένα. Με ελάχιστες δαπάνες μπορούνε να επισκευασθούν», επισημαίνει το Φιλοζωικό Σωματείο.

Στην επιστολή του, επισημαίνεται επίσης το πρόβλημα της περισυλλογής των λεγόμενων ‘φοβικών’ αδέσποτων.  Ειδικά, στην περιοχή του Κοκκαριού, του Κέδρου και του σκουπιδότοπου υπάρχουν πολλά τέτοια ζώα, τουλάχιστον  πενήντα. Για την περισυλλογή τέτοιων σκύλων χρειάζεται ένας εκπαιδευτής σκύλων και ειδικές παγίδες. «Σε επαφές, που είχαμε με άλλους Δήμους (π.χ. Ηράκλειο), μας πρότειναν αυτήν τη λύση. Παρακαλούμε το Δ.Σ. να εγκρίνει τα έξοδα για τις αναγκαίες επισκευαστικές εργασίες, την αγορά δύο ειδικών παγίδων (περίπου 900 ευρώ) και τις δαπάνες μαζικών στειρώσεων από εθελοντές. Από την πλευρά του σωματείου μας θα έχετε κάθε στήριξη στην οργάνωση και πραγματοποίηση των στειρώσεων, όπως πράξαμε και στο παρελθόν. Σαν αποτελεσματική πρόληψη των εγκαταλείψεων, που είναι η βασική αιτία της ύπαρξης αδέσποτων σκύλων, προτείνουμε περισσότερους μαζικούς και ταχτικούς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Αστυνομία, Λιμεναρχείο και Δασαρχείο) με την προτροπή του Δήμου», σημειώνει.

Επίσης, το Φιλοζωικό Σωματείο προτείνει δωρεάν στειρώσεις και ηλεκτρονικές σημάνσεις για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άνεργους, ΑΜΕΑ, πολύτεκνους) και χαμηλόμισθους. « Αν και ένα τέτοιο πρόγραμμα φαίνεται αρκετά δαπανηρά για τον Δήμο, συμφέρει τελικά παρά να φροντίζει εκ τον υστέρων χιλιάδες αδέσποτα. Πραγματοποιώντας ένα τέτοιο πρόγραμμα πιλοτικά στο νησί μας, μπορεί να δείξει ο Δήμος για άλλη μια φορά τις προοδευτικές ιδέες και λύσεις του για δύσκολα προβλήματα», καταλήγει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required