29 Μαρ 2018

Επανέλαβαν το πείραμα του Ερατοσθένη στο Γυμνάσιο Καρλοβάσου

Την προηγούμενη Τρίτη, 20 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Καρλοβάσου συμμετείχαν σε μια πρωτότυπη βιωματική δράση: ακολουθώντας τα βήματα του (μεγάλου μαθηματικού, αστρονόμου της αρχαιότητας και διευθυντή της Μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας) υπολόγισαν με θαυμαστή ακρίβεια την ακτίνα του πλανήτη μας!

Λίγο μετά τις 12 μαθητές και εκπαιδευτικοί άφησαν τις αίθουσες διδασκαλίας και εφοδιασμένοι με ραβδιά, μετροταινίες, αλφάδια αλλά και έναν εξάντα, βγήκαν στο προαύλιο για να επαναλάβουν το πείραμα του μεγάλου επιστήμονα. 

Στις 12.22 ακριβώς και αφού προηγήθηκε ένα κρυφτό με τον Ήλιο οι μικροί γεωμέτρες πραγματοποίησαν τις μετρήσεις τους και στη συνέχεια υπολόγισαν την ακτίνα της Γης με πολύ μικρές αποκλίσεις (0.16% έως 3%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης χρειάζονται το γεωγραφικό μήκος και γεωγραφικό πλάτος του τόπου όπου πραγματοποιείται η μέτρηση. Αν και τις γεωγραφικές συντεταγμένες οι μαθητές τις πήραν από το διαδίκτυο (για παράδειγμα από το National Hurricane Center) έγινε επίδειξη της χρήσης του ναυτικού εξάντα για την εύρεση αυτών.

Το ναυτικό εξάντα με χαρά δάνεισε στο Σχολείο ο συνταξιούχος εμποροπλοίαρχος Ιωάννης Βελάνης, ενώ η χρήση του πρώτα εξηγήθηκε στους εκπαιδευτικούς από τους κυρίους Μιχάλη Βαγενά Μιχάλη και Παναγιώτη Δημητρέλια.

Ανάλογες μετρήσεις είχαν κάνει και την περσινή χρονιά οι μαθητές του Γυμνασίου Μαραθοκάμπου.

Η καταπληκτική αυτή εκπαιδευτική δράση (στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 600 σχολεία της Πατρίδας μας) οργανώθηκε και φέτος από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Κω και Θεσπρωτίας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ) ενώ υποστηρίζεται και από το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, διαστημικών εφαρμογών και τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required