6 Μαρ 2018

Η Σάμος του χτες του Νίκου Νόου - Κατάληψη στη Νομαρχία


Το Πανεπιστήμιο χώρισε το Λαό της Σάμου σε δυο εχθρικά στρατόπεδα. Οι Βόρειοι και οι Νότιοι.

Ανατολικοί και Δυτικοί. Μια διάνοιξη ανάμεσα στα δυο γεωγραφικά διαμερίσματα, που έρχεται από παλιά. 

Όταν ο Ηγεμόνας της Σάμου διάλεξε να μεταφέρει την πρωτεύουσα του νησιού, από τη Χώρα στο λιμάνι του Βαθιού. Μια επιλογή που δεν βρήκε σύμφωνη την ανερχόμενη αστική τάξη των Καρλοβασίων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας τοπικιστικός αγώνας για τα πρωτεία σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Με μια αναπτυγμένη βιομηχανία δέρματος, όπου απασχολούσε δυο χιλιάδες εργαζόμενους και συναφή επαγγέλματα, με σπίτια-αρχοντικά των βιομηχάνων-ταμπάκηδων, με περίλαμπρες εκκλησιές και ένα λιμάνι που εξυπηρετούσε το εξαγωγικό εμπόριο της βιομηχανίας και αποτελούσε ένα πρόσφορο μέσο για τις ανάγκες των επιβατών της Δυτικής Σάμου, αφού οι δρόμοι για το λιμάνι του Βαθιού ήταν σε πρωτόγονη κατάσταση, η αστική τάξη των Καρλοβασίων, αξίωσε τη μεταφορά της πρωτεύουσας από το Βαθύ στο Καρλόβασι. 

Το ρήγμα δεν κατάφερε ούτε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος να σβήσει. Αντίθετα γιγάντωσε και σε κάθε ευκαιρία εκδηλώνονταν. Μια μεγάλη ευκαιρία ήταν η σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ιδρύσει στη Σάμο. Το Καρλόβασι διεκδίκησε την έδρα. Το Βαθύ είχε αρκετά. Κάτι έπρεπε να πάρει και το Καρλόβασι. Να υπάρξει «ισόρροπος ανάπτυξη», όπως λένε οι αναπτυξιολόγοι, ανάμεσα στην Δυτική και Ανατολική Σάμο. Οι ανατολικοί είχαν το αεροδρόμιο, τα αρχαία μνημεία, τον τουρισμό, την πρωτεύουσα. Οι δυτικοί ένιωθαν ριγμένοι στη μοιρασιά. Μόνο μάχες εκ του συστάδην δεν έγιναν, αν και οι απειλές για σύρραξη δεν απουσίαζαν. 

Οι Βαθιώτες ξεσηκώθηκαν με τη σειρά τους. Το Πανεπιστήμιο έπρεπε να πάει στην πρωτεύουσα. Το δικαιούται σύμφωνα με το νόμο. Η σύγκρουση έφτασε στα άκρα. Μια λύση έπρεπε να βρεθεί. Ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος με βαρύγδουπο όνομα έπαιξε το ρόλο του διαμεσολαβητή. Το τρωτό σημείο, ήταν ο Δήμαρχος του Βαθιού. Ένας άνθρωπος πράος, συντηρητικός, δημοκρατικός, φιλειρηνιστής. Σε ένα γεύμα στο «Δόρυσσα», ανάμεσα στο γλυκό και στο φρούτο, υπέγραψε την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής έδρας στο Καρλόβασι.

Στη φωτογραφία πολίτες στο Βαθύ έχουν αποκλείσει την Νομαρχία Σάμου στον ανένδοτο αγώνα τους για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής έδρας στην πρωτεύουσα του νομού.

Από την έντυπη έκδοση




Πατήστε στη φωτογραφία για μεγέθυνση



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required