8 Μαρ 2018

«Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» - Άρθρο του Β. Γατσά

Ο διδάκτωρ Εγκληματικής Ψυχολογίας κ. Βασίλης Γατσάς, γράφει με αφορμή την 8η Μαρτίου, "Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας". "Η διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών, γιορτάζεται για να τιμήσουμε τις γυναίκες… το άλλο μισό τ’ ουρανού, όπως πολύ ποιητικά περιγράφεται, για όλα αυτά που μας προσφέρουν καθημερινά, ένα είδους αναγνώρισης των θυσιών τους.



 
Β. Γατσάς
Κυρίως, όμως, γιορτάζεται σαν υπενθύμιση στις κοινωνίες που το φύλο αποτελεί ακόμη στοιχείο διάκρισης σε βάρος της γυναίκας. Γιορτάζεται για να θυμίσει: Τον κοινωνικό αποκλεισμό εκατομμυρίων γυναικών και την μπούρκα, τη μη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις κοινωνικές σχέσεις. Γιορτάζεται για να ευαισθητοποιήσει τις δυτικές κυρίως κοινωνίες, στο δράμα εκατομμυρίων γυναικών που υφίστανται ακόμη την κλειτοριδεκτομή και την κάθε μορφής κακοποίηση, που υφίστανται οι γυναίκες, ακόμη και του δυτικού κόσμου. Γιορτάζεται για να θυμηθούμε τις γυναίκες εκείνες που λιθοβολούνται μέχρι θανάτου επειδή διεκδίκησαν τον έρωτα και τη ζωή τους. Γιορτάζεται για να συνειδητοποιούμε την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανισότητα των φύλων, όχι μόνο σαν μια αδικία για τις γυναίκες, αλλά και σαν μια αξιοθρήνητη σπατάλη ταλέντων του μισού μας είδους, για τη δημιουργική διαχείριση και τη φροντίδα του είδους στο σύνολο του!

Η Ημέρα της Γυναίκας θεσμοθετήθηκε για να αναδείξει το ρόλο των γυναικών στη διαμόρφωση της ιστορίας και για να θυμίζει πως ασχέτως των όσων βημάτων έχουν ήδη γίνει στην (αυτονόητη) κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων, πρέπει να γίνουν κι άλλα και επειδή είναι ανάγκη να εξαλειφθούν φαινόμενα φυλετικού ρατσισμού και κακοποίησης, εξαιρετικά συνηθισμένα σε χώρες του τρίτου κόσμου και όχι μόνο!"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required