1 Μαρ 2018

Γιώργος Κολλάρος. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί - Μύθοι και πραγματικότητα


Η «θηλιά» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ξεκίνησε πλέον να σφίγγει ακόμη περισσότερο τον λαιμό χιλιάδων Ελλήνων, δημιουργώντας απόλυτες συνθήκες περαιτέρω εξαθλίωσης του λαού μας, από μια κυβέρνηση που με σθένος και πάθος άλλα ευαγγελίζονταν σε πάλαι ποτέ προεκλογικές περιόδους με αποκορύφωμα το γνωστό «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη». Ο νομικός και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου κ. Γιώργος Κολλάρος αναλύει στο «Σαμιακόν Βήμα» τα όσα προβλέπουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και τι μέτρα θα έπρεπε να ληφθούν με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των πολιτών.

«Πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι διαδικασίες για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για να μας θυμίσουν,  εκτός από το ριζοσπαστικό συριζαϊκό σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» (!!!), ότι σύντομα μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων «θα κάνει φτερά» προς τέρψη και αγαλλίαση των θεσμών, των τραπεζιτών και φυσικά της Κυβέρνησης, της οποίας στόχος είναι από την άνοιξη του 2018 οι πλειστηριασμοί να γίνονται με την καινούργια, αυτοματοποιημένη, διαδικασία.


Οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν ως τιμή εκκίνησης πλειστηριασμού τα 2/3 της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Ως νομικός έχω πληθώρα ενστάσεων και φυσικά ανησυχιών, αφού οι εμπορικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι χαμηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες, θα υποστούν συμπίεση προς το δυσμενέστερο, όσο θα προχωρά η μαζική εκποίηση των ακινήτων, με μη προβλέψιμες συνέπειες για την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, για το real estate της χώρας, αλλά ακόμη και τους ίδιους τους ισολογισμούς των τραπεζών.


Βάσει νόμου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται τρεις ημέρες την εβδομάδα: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, από τις 10:00 έως τις 14:00 ή από τις 14:00 έως τις 18:00. Το σχετικό νομοθέτημα προβλέπει, επίσης, πως ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται με την επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση ακινήτου, ενώ αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.

Ειδικότερα, ο συμβολαιογράφος αναρτά στην ιστοσελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού. Όπως έχει κοινοποιηθεί από τραπεζίτες και στελέχη της κυβέρνησης, το πρώτο κύμα θα αφορά σε ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ. Ο εγγεγραμμένος στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών υποψήφιος πλειοδότης, που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε συγκεκριμένο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, επιλέγει στη σχετική ιστοσελίδα τον κωδικό αριθμό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που τον ενδιαφέρει και αποδεχόμενος τους «Όρους Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού» του ακινήτου ή του κινητού που πλειστηριάζεται, δηλώνει τη συμμετοχή του, αφού προηγουμένως έχει καταβάλει την εγγύηση και το τέλος χρήσης των συστημάτων, δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, τους επόμενους μήνες θα «βγουν» στην αγορά, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, 8.000 με 10.000 ακίνητα όλων των κατηγοριών –κατοικίες, εξοχικές κατοικίες και εμπορικά– και οι τράπεζες σχεδιάζουν, σε συνάρτηση και με τις γενικότερες συνθήκες στην αγορά ακινήτων, να αποκτήσουν μέχρι και 6.000 ακίνητα, ώστε να εξασφαλίσουν την ομαλή ροή της νέας αγοράς και την ήπια προσαρμογή των τιμών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι διατάξεις νόμου δεν αποκλείουν πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο, ούτε θέτουν κάποιο όριο οφειλής. Με βάση τον νόμο και μόνο, θεωρητικά θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν ακόμα και για οφειλές που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ.

Επί της ουσίας η κόλαση των πλειστηριασμών επιστρέφει, αφού μόνο η Εφορία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε 17.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών και κινδυνεύουν άμεσα τουλάχιστον 73.000 φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που χρωστούν φόρους, τέλη και φοροπρόστιμα πάνω από 50.000 ευρώ ο καθένας. Όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία, κατοικίες, χωράφια, αυτοκίνητα, σκάφη, εάν δεν φροντίσουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους, θα τα δουν από την Πρωτομαγιά να βγαίνουν στο σφυρί με ένα κλικ όσο-όσο. Από τα στοιχεία που έχω συλλέξει μέχρι σήμερα έχουν μεταπέσει στο σύστημα 1.517 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες τράπεζες και ιδιώτες. Οι ρυθμοί μετάπτωσης στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα είναι εντατικοί. Ενδεικτικό είναι ότι στις 7 Φεβρουαρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είχαν αναρτηθεί 953 πλειστηριασμοί ακινήτων και σήμερα ο αριθμός έχει αυξηθεί σε 1.517. Σημειώνω ότι  η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), ζητά περίπου 3.000 πλειστηριασμούς ακινήτων μέσα στο πρώτο τρίμηνο τρέχοντος έτους ως προϋπόθεση για τα stress test των τραπεζών, οι οποίες συνολικά για ολόκληρο το χρόνο προγραμματίζουν 15.000 - 20.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι ο νόμος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τον νομικό κόσμο της χώρας, από τη κοινωνία και δημιούργησε αναταράξεις στην κυβέρνηση πλην όμως επικράτησε για μια ακόμα φορά  «ο νόμος των τραπεζών».
Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι αν δεν ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για τη ρύθμιση των οφειλών, με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των πολιτών και τη στήριξη των αδύναμων καταναλωτών, οι πλειστηριασμοί θα προσλάβουν τα αμέσως επόμενα έτη εκρηκτικές για την κοινωνία διαστάσεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι η λύση δεν είναι η ηλεκτρονική διεξαγωγή των πλειστηριασμών, με αδιαφάνεια, μακριά και κρυφά από την κοινωνία. Δίκαιη αντιμετώπιση μπορεί να είναι μόνο εκείνη που λαμβάνει υπόψη τα αίτια που οδήγησαν στο πρόβλημα. Ας ελπίσουμε οι Κυβερνώντες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και έστω την ύστατη ώρα να λάβουν μέτρα κοινωνικά και οικονομικά που δεν θα εξαθλιώνουν τους πολίτες γιατί αναμφίβολα ‘’Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΑΛΤΗΣ’’».
Γιώργος Κολλάρος - Δικηγόρος
Aπό την Έντυπη έκδοση



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required