29 Απρ 2018

Έκθεση ζωγραφικής της Στέλλας Σεβαστοπούλου - Έμπνευση από τα καταγάλανα νερά της Σάμου


Όσοι από εσάς μένετε στα νότια προάστια της Αττικής σίγουρα θα γνωρίζετε το Placebo Pharmacy, το στρογγυλό και υπερσύγχρονο φαρμακείο 500 τ.μ, ορόσημο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, στη γωνία του CityPlaza. Εκεί φιλοξενείται η έκθεση ζωγραφικής της Στέλλας Σεβαστοπούλου. Έμπνευση στα έργα της δίνουν τα καταγάλανα νερά της Σάμου ενώ δύο πίνακές της απεικονίζουν τις παραλίες Τσαμαδού και Λεμονάκια.





Ένα από τα πολλά που καθιστούν το Placebo διαφορετικό από τα υπόλοιπα φαρμακεία, είναι σίγουρα η αρχιτεκτονική του. Όλα προέκυψαν από την συνεργασία του ιδιοκτήτη και πολιτικού μηχανικού στην ιδιότητα, κ. Σοφοκλή Μορφόπουλου, με τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο (Klab Architecture), που διατηρεί ένα από τα 20 ανερχόμενα νέα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, το Placebo έχει γίνει πόλος έλξης και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και εύφημες μνείες σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς όπως το Α' βραβείο το 2010 ως το καλύτερο εμπορικό κτίριο στον κόσμο στα X International Awards, το βραβείο καλύτερου εμπορικού κτιρίου το 2012 στα 10α διεθνή βραβεία αρχιτεκτονικής που διοργάνωσε το περιοδικό Domus της Ρωσίας, ενώ αρκετές αναφορές έχουν γίνει σε διάφορα περιοδικά αρχιτεκτονικής, βιβλία και ξένα sites.

Επιπλέον, αυτό που κάνει το Placeboνα ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι πέρα από φάρμακα μπορεί κανείς να βρει μοναδικές ιδέες για δώρα, μοντέρνα ρούχα, αξεσουάρ, παιχνίδια, προϊόντα ομορφιάς, τρόφιμα. Ουσιαστικά τα πάντα! Αλλά πρόσφατα, το Placeboέκανε άλλη μια καινοτομία προσθέτοντας και την Τέχνη στην ήδη πετυχημένη φόρμουλα που ακολουθεί! Η όλη ιδέα πίσω από το νέο αυτό «καλλιτεχνικό εγχείρημα» του Placeboγίνεται ώστε όλοι μας να προσθέσουμε λίγο “ArtTherapy” στη ζωή μας και για να αποδείξει ότι η Τέχνη είναι για όλους!

Όλα ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2017, όταν για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο φαρμακείο τα έργα της συνεργάτιδας του Placebo, Κατερίνας Ανδρέου. Σειρά έχουν τώρα οι πίνακες ζωγραφικής της δημοσιογράφου και κριτικού Τέχνης Στέλλας Σεβαστοπούλου, οι οποίοι ήδη εκτίθενται στους χώρους του φαρμακείου από τις 2 Απριλίου σε μια έκθεση με τίτλο «Ελληνική Έμπνευση». Στην ιστοσελίδα του Placeboμπορείτε επίσης να διαβάσετε το άρθρο της Στέλλας Σεβαστοπούλου 15 λόγοι που αποδεικνύουν ότι η Τέχνη κάνει καλό, το οποίο αρχικά δημοσιεύτηκε στο blog που διατηρεί η ίδια (Art Scene Athensκαι στη σελίδα του στο facebook).

Τόσο για την Κατερίνα όσο και για την Στέλλα η Τέχνη φέρνει την ειρήνη στο μυαλό τους και τις έχει βοηθήσει να αναπτυχθούν δημιουργικά και σε άλλους τομείς της ζωής τους. Για την Κατερίνα η ενασχόλησή της με την Τέχνη ξεκίνησε σαν χόμπυ και στην πορεία του χρόνου εξελίχθηκε σε ένα αποτελεσματικό μέσο για την ανακούφιση από το στρες και το άγχος. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μάλιστα ολοκλήρωσε μια σειρά από πολύχρωμα έργα με τίτλο «Βάλε Χρώμα», τα οποία τοποθέτησε σε ιδιόρρυθμα πλαίσια πλεξιγκλάς και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Placebo! Η καλλιτεχνική πορεία της Στέλλας από την άλλη είναι παράλληλη με άλλες δραστηριότητές και την καριέρα της ως δημοσιογράφος και κριτικός τέχνης, παρ’ολο που και για αυτήν, είναι η πρώτη φωρά που εκθέτει τα έργα της. Συγκεκριμένα ξεκίνησε τις σπουδές της στoHarrow ArtCollegeκαι στη συνέχεια σπούδασε Ιστορία Τέχνης και αγγλική Λογοτεχνία. Η πρόσφατη συμμετοχή της στο Κέντρο Ζωγραφικής Γλυφάδας και η συμβουλή της καθηγήτριας της Louiza Delfis της επέτρεψαν να αναπτύξει περαιτέρω την πρακτική της ζωγραφικής.





Ποια είναι η Στέλλα Σεβαστοπούλου


Η Στέλλα Σεβαστοπούλου είναι Ελληνίδα της Διασποράς, απο το Ealing του Λονδίνου, που έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος / κριτικός τέχνης και μεταφράστρια για διάφορες εκδόσεις και ιδρύματα (π.χ. το περιοδικό Art Μagazine, το περιοδικό Athens Insider, το περιοδικό «Argo» του SPHS στο Λονδίνο και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)). Έχει επίσης εργαστεί ως ArtsEditor στnν εφημερίδα Athens News για επτά συνεχόμενα χρόνια. Από τότε που ήρθε στην Ελλάδα το 1994, η χώρα αυτή έχει αποτελέσει σημαντική πηγή έμπνευσης για την τέχνη της και πώς αλλιώς θα μπορούσε άλλωστε, απλά κοιτάξτε γύρω σας την αρχαία κληρονομιά, τη φύση και το απίστευτο φως!

Στα έργα της σημεία αναφοράς αποτελούν πτυχές της ελληνικής φύσης όπως κοχύλια, λουλούδια και φυσικά η θάλασσα – που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο – αλλά και πτυχές της ελληνικής κουλτούρας όπως αρχαία ελληνικά σχέδια, μοτίβα και σχήματα, παραπομπές σε κυματοειδείς κολώνες, σχέδια αρχαίων υάκινθων και πολλά ακόμη.

Μέσα από την Τέχνη, η Στέλλα στοχεύει να επανεκτιμήσει την «ελληνικότητα» – τόσο την αρχαία όσο και τη σύγχρονη όψη της. Εστιάζοντας σε στοιχεία από την ελληνική φύση, τον πολιτισμό και το μύθο, προσπαθεί να συλλάβει ένα μικρό κομμάτι αυτού του εκπληκτικού ελληνικού παρελθόντος, το οποίο ακόμα αποτελεί παρόν σε όλους μας (απλά δείτε την Ακρόπολη στη μέση της τσιμεντένιας ζούγκλας της Αθήνας). Ο Απολλώνιος θετικισμός, το Διονυσιακό σκοτάδι, η έντονη φαντασία στον ελληνικό μύθο, το ηλιόλουστο φως και η φυσική ομορφιά αυτής της χώρας είναι μερικά από τα στοιχεία που τη βοήθησαν στη διαμόρφωση του ουσιαστικού χαρακτήρα της Ελλάδας. Εκεί μπορούμε επίσης να βρούμε τα ελλείποντα συστατικά που χρειαζόμαστε για να αναζωπυρώσουμε την χαμένη ελπίδα αυτής της χώρας, προκειμένου να ξεπεράσουμε την τρέχουσα κρίση…

• Τα έργα θα παρουσιάζονται στο Placebo Pharmacy μέχρι τις 31 Μαΐου. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, 25 Απριλίου.

Που: PlaceboPharmacy, Λεωφόρο Βουλιαγμένης 85, Γλυφάδα

Πότε: Δευτέρα έως Σάββατο 08:00 – 23:00



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required