1 Μαΐ 2018

Γεώργιος Μηλιώτης: «Στο μέτρο των δυνατοτήτων μου θα προσπαθήσω να ενταθούν οι σχέσεις...»

Ο Επίτιμος Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με έδρα τη Σάμο και δικαιοδοσία στις περιφερειακές ενότητες Σάμου, Λέσβου και Χίου, κ. Γεώργιος Μηλιώτης, που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του, παραχώρησε συνέντευξη στο «Σαμιακόν Βήμα» και τον διευθυντή του Μάνο Στεφανάκη μιλώντας, μεταξύ άλλων, για τα όσα απορρέουν από τη θέση του αλλά και τους προκατόχους του που εκκινούν από το 1925.


1) Κύριε Μηλιώτη, αφού σας απευθύνω τα συγχαρητήριά μου για την ανάληψη των καθηκόντων σας, θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το πότε γνωστοποιήθηκε ότι αναλαμβάνετε τη θέση του Επιτίμου Προξένου.
Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και τα θερμά σας λόγια. Όσον αφορά την ερώτησή σας σάς ενημερώνω πως ανέλαβα τα καθήκοντά μου τη 12η Μαρτίου 2018.

2) Επιτρέψτε μου να ξεκινήσουμε δίνοντας στους αναγνώστες μας το «στίγμα» των καθηκόντων σας. Ποιες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη θέση σας;
Οι υποχρεώσεις μου είναι να παρέχω τη βοήθειά μου στους Γερμανούς πολίτες σε διάφορες περιπτώσεις όπως βοήθεια για τους Γερμανούς που διαμένουν είτε μόνιμα είτε προσωρινά στην Ελλάδα, παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις όπως καταστροφών, ανωτέρας βίας, μέριμνα κρατουμένων, μεταφορά σορού νεκρού, φροντίδα κληρονομίας, απολεσθέντα αντικείμενα, υποθέσεις απαιτήσεων, θεώρηση αντιγράφων, πιστοποίηση γνησίου υπογραφής, πιστοποιήσεις, βεβαιώσεις γνησιότητας γερμανικών δημόσιων εγγράφων, δικαστική συνδρομή, παράδοση εγγράφων, επικυρώσεις.

3) Η Σάμος, και λόγω της μακραίωνης ιστορίας της, αποτελεί έως τις μέρες μας έδρα Προξενείων. Υπάρχει Γαλλικό και Ολλανδικό Προξενείο. Υπήρχε, μέχρι πριν λίγα χρόνια, Βρετανικό Προξενείο. Το Γερμανικό έχει και αυτό δεκαετίες παρουσίας στον τόπο μας. Δώστε μας ορισμένα στοιχεία.
Το 1925 ανέλαβε καθήκοντα προξένου ο Καρλ Άκερ μέχρι το 1944. Μετά υπήρξε ένα διάστημα ορφάνιας της θέσης για να καλυφθεί ξανά το 1962 από τον αείμνηστο Γεώργιο Καπνουλά, Διευθυντή της Ενώσεως Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου. Το 1986 τον διαδέχθηκε ο αξιέπαινος προκάτοχός μου και συμπολίτης μας κύριος Χριστόδουλος Καπνουλάς.

4) Από πότε, με έδρα τη Σάμο, έχουν περιέλθει στη δικαιοδοσία του Γερμανικού Προξενείου και οι περιφερειακές ενότητες Λέσβου και Χίου;
Οι περιφερειακές ενότητες της Λέσβου και της Χίου περιήλθαν με το Προεδρικό Διάταγμα της 30ης Ιανουαρίου 2012 στη δικαιοδοσία του Γερμανικού Προξενείου που δημοσιεύτηκε στο Τρίτο Τεύχος του Φύλλου Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αριθμό 176 και ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2012.

5) Φαντάζομαι αυτό αυξάνει ανάγκες και υποχρεώσεις από την πλευρά σας.
Σίγουρα υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις. Αλλά είναι συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια.

6) Σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Προξενείου, αν ζητηθεί βοήθεια από Γερμανό πολίτη που βρίσκεται, για παράδειγμα στη γειτονική Χίο, επιλύεται το θέμα από τη Σάμο που είναι και η έδρα του ή είναι απαραίτητη η μετάβασή σας εκεί;
Θα έλεγα ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων δύναται να επιλυθεί το τυχόν θέμα από τη Σάμο. Σε περιπτώσεις μεγάλης σοβαρότητας θα υπάρξει και μετάβαση στην ανάλογη περιφερειακή ενότητα.

7) Οι δεσμοί της Σάμου με τη Γερμανία έχουν ισχυροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά τον πόλεμο. Να θυμηθούμε, μεταξύ άλλων, την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σάμου, που κτίσθηκε το 1987 με δαπάνη του Μορφωτικού Ιδρύματος της Volkswagen, και την τελετή εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε παρουσία του τότε Προέδρου της Γερμανίας Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ και της υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδος Μελίνας Μερκούρη. Έχετε σκέψεις για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων, όπως αναφέρατε και στην ανακοίνωσή σας με την ανάληψη των καθηκόντων σας. Μιλήστε μας γι’ αυτές.
Στο μέτρο των δυνατοτήτων μου θα προσπαθήσω να ενταθούν οι σχέσεις της περιφέρειας αλλά και των δήμων των νησιών μας με αντίστοιχους φορείς για την περαιτέρω συνεργασία και ανάπτυξη στον τουριστικό και οικονομικό τομέα αφενός, την ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας αφετέρου αλλά και του πολιτισμού.

8) Ο Πρέσβης της Γερμανίας στη χώρα μας, ο Γενς Πλέτνερ, ένας νέος άνθρωπος με φρέσκες και προοδευτικές ιδέες, όπως έχω αντιληφθεί από τις κατά καιρούς δηλώσεις του, νομίζω επισκέφθηκε τη Σάμο το περσινό καλοκαίρι. Εσείς έχετε πραγματοποιήσει την πρώτη επαφή μαζί του;
Φυσικά! Είχα την τιμή να καλωσορίσω τον κύριο Πρέσβη, τον Γιενς Πλέτνερ, κατά την πρώτη του επίσκεψη στο νησί μας στις 23 Αυγούστου 2017.

9) Έχουμε αρκετούς Γερμανούς που έχουν επιλέξει το νησί μας ως τόπο μόνιμης ή πολύμηνης κατοικίας. Αυτοί θα απευθυνθούν στο Προξενείο για οτιδήποτε χρειαστούν ή απευθύνονται απευθείας στις αρχές του τόπου;
Εξαρτάται από την περίπτωση. Μπορεί να απευθυνθούν στο Προξενείο αν δεν υπάρχει γνώση διαδικασιών ή αρμόδιας υπηρεσίας συνεννόησης λόγω μη επαρκούς γνώσης ή άγνοιας της ελληνικής γλώσσας. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση θα απευθύνονται στις τοπικές αρχές.
10) Κλείνοντας, να δώσουμε ορισμένα χρηστικά στοιχεία. Που βρίσκεται το Προξενείο και πως έρχεται σε επαφή κάποιος που θα χρειαστεί τις υπηρεσίες του ή θα ζητήσει να συναντηθεί μαζί σας.
Το Προξενείο βρίσκεται στη γωνία της παραλιακής λεωφόρου Θεμιστοκλή Σοφούλη και Γράμμου της πόλης της Σάμου, συγκεκριμένα δίπλα στην Καθολική Εκκλησία. Το κοινό μπορεί να μας επισκεφτεί κατά τις ώρες λειτουργίας στο χώρο του Προξενείου είτε να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω τηλεφώνου στο 22730.23657 ή στο ταυτάριθμο τηλεομοιότυπο, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο samos@hk-diplo.de ή σε περιπτώσεις ανάγκης στο 6997.709302.

Σας ευχαριστώ πολύ.
Και εγώ από την πλευρά μου θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required