13 Μαΐ 2018

Με επιτυχία ο αγώνας ποδηλασίας Brevet "Η κούπα του Πυθαγόρα"

Μετά την περσινή διοργάνωση αγώνα ποδηλασίας Brevet (13 Μαΐου 2017 στο Καρλόβασι), o οποίoς είχε σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία, η φετινή με τον τίτλο «Η κούπα του Πυθαγόρα» εκίνησε το Σάββατο, 12 Μαΐου, από την πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ με τη συμμετοχή 30 αθλητών-ποδηλατών. Όλα είχαν προετοιμαστεί άψογα και στις 08:00 δόθηκε η εκκίνηση για την κάλυψη 200 χιλιομέτρων καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Ζούμε την έναρξη ενός υπέροχου θεσμού.




Η διαδρομή των 200 χλμ.

Το brevet διοργανώθηκε (όπως και πέρυσι), από το Blue Cycling Club.Οι ποδηλάτες κινήθηκαν δυτικά προς το Καρλόβασι, απολαμβάνοντας στα αριστερά τα απόκρημνα βουνά της Σάμου και στα δεξιά τη θάλασσα. Στο Καρλόβασι ήταν και το πρώτο σημείο ελέγχου. Στη συνέχεια ανηφόρισαν προς Αγ. Θεοδώρους και στη συνέχεια κινήθηκαν κατηφορικά προς τον Κάμπο Μαραθοκάμπου. Το δεύτερο σημείο ελέγχου ήταν στο πιο απομακρυσμένο χωριό του νησιού μας, τους Δρακαίους, που βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων.

Προς το τέλος της πορείας προς τους Δρακαίους οι ποδηλάτες είχαν την ευκαιρία αριστερά να δουν πανοραμικά τα νησιά της Ικαρίας και των Φούρνων. Στους Δρακαίους έγινε η αναστροφή όπου πήραν τον δρόμο της επιστροφής από τον ίδιο δρόμο. Μετά τον Όρμο Μαραθοκάμπου οι ποδηλάτες ανηφόρισαν για Κουμέικα και μετά για το δεύτερο ψηλότερο χωριό της Σάμου, τους Σπαθαραίους.


Φωτογραφίες από την προσωπική σελίδα facebook του Αλέξανδρου Πρινιά


Ο Αλέξανδρος Πρινιάς, υπεύθυνος για τη μετάδοση του "ιού" ποδηλασίας brevet στη Σάμο

Το τρίτο σημείο ελέγχου του brevet. Μετά τις ανηφόρες, μία παρατεταμένη κατηφόρα αρκετών χιλιομέτρων μέχρι τον παραθαλάσσιο οικισμό του Ηραίου ξεκούρασε ελαφρά τους συμμετέχοντες, όπου έφτασαν το τέταρτο σημείο ελέγχου.

Η συνέχεια περιελάμβανε το Ποσειδώνιο. Στο Ποσειδώνιο συνάντησαν το πέμπτο σημείο ελέγχου. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν αναστροφή, ανάβαση για 5 χλμ περίπου και μετά κινήθηκαν προς τον περιφερειακό της Σάμου. Η συνέχεια μέχρι την Αγία Παρασκευή όπου συνάντησαν το τελευταίο κοντρόλ πριν τον τερματισμό.

Αναστροφή και κατεύθυνση προς την Πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ, όπου ολοκληρώθηκε το brevet με ώρα τερματισμού στις 8:30 μ.μ του Σαββάτου.



Φωτογραφίες από την προσωπική σελίδα facebook του Αλέξανδρου Πρινιά


Η ιστορία των brevet

Τα brevet είναι ποδηλασία μη ανταγωνιστική, μεγάλων αποστάσεων, χωρίς εξωτερική βοήθεια, με χρονικό περιορισμό. Ξεκινούν από διαδρομές 200 χλμ. με 13.5 ώρες χρόνο περιορισμού, 300 χλμ. με 20 ώρες, 400 χλμ. με 27 ώρες, 600 χλμ με 40 ώρες και 1000 χλμ με 75 ώρες περιορισμό. Υπάρχουν και τα πολύ μεγάλα brevet των 1200χλμ και οι συμμετέχοντες πρέπει να τερματίσουν σε 90 ώρες ή λιγότερο. Ξεκίνησαν το 1891, η διαδρομή ήταν το Paris-Brest-Paris (PBP) το οποίο ενέπνευσε τους μοντέρνους Ολυμπιακούς ποδηλατικούς αγώνες και το Tour de France.

Μερικές φορές τα brevet, ονομάζονται και randonnées, μια λέξη χωρίς ακριβή μετάφραση στα αγγλικά, αλλά συνώνυμη της περιήγησης, της περιπέτειας και της περιπλάνησης.

Τα brevet ξεκίνησαν αρχικά στην Ιταλία αλλά άνθισαν στην Γαλλία στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι επαγγελματικοί αγώνες δρόμου, η τουριστική ποδηλασία και οι δοκιμές εξοπλισμού όλα έχουν τις ρίζες τους στο randonneuring ή brevets.




Όπως εύστοχα επισημαίνει ο Αλέξανδρος Πρινιάς, σε σχόλιό του για τις διαδρομές της Σάμου: "Βρείτε μου ομορφότερο μέρος για ποδήλατο και κερδίστε Gelato"!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required