17 Αυγ 2018

«ζωή κατάματα» - Υπέροχη βραδιά, συγκινησιακά φορτισμένη, για το νέο βιβλίο της Αδαμαντίνης Κουμιώτου

Φωτό: "Σαμιακόν Βήμα"
Μια υπέροχη βραδιά, συγκινησιακά φορτισμένη, ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε στον αύλειο χώρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σάμου, τη Δευτέρα, 13 Αυγούστου, παρακολουθώντας την παρουσίαση του 7ου βιβλίου της συμπατριώτισσάς μας Αδαμαντίνης Κουμιώτου.





Η Ζ. Χατζηφωτίου με τους ομιλητές Ν. Ορφανό, Μ. Μεγκ, Α. Κουμιώτου και Μ. Βαρβούνη

Κατάμεστος από κόσμο ο αύλειος χώρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης

Η «ζωή κατάματα», που κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ, παρουσίασαν, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο (τους αναφέρουμε κατά σειρά που έλαβαν το λόγο), ο Νίκος Ορφανός, εκπαιδευτικός-συγγραφέας και συνεργάτης του «Σαμιακού Βήματος», ο καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας του εν λόγω Πανεπιστημίου, Μανώλης Βαρβούνης (ο ίδιος βράβευσε τη συγγραφέα για τη μέχρι σήμερα πορεία του έργου της προσφέροντας στην Αδαμαντίνη Κουμιώτου τιμητική πλακέτα για τα 25 χρόνια του Τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας), η καθηγήτρια-φιλόλογος Μαρία Μεγκ και τέλος η ίδια η συγγραφέας, καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Φωτογραφίες: "Σαμιακόν Βήμα"


Η Μαίρη Καλατζή του βιβλιοπωλείου "Kosmos"
Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ίδια η συγγραφέας. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η υψίφωνος Ζαφειρούλα Χατζηφωτίου μας χάρισε μοναδικές στιγμές αποδίδοντας a cappella παραδοσιακά τραγούδια ενώ μαζί της έκλεισε και η βραδιά, με το κοινό, που γέμισε ασφυκτικά τον χώρο, να τραγουδά μαζί της. «Τα πρόσωπα είναι υπαρκτά, εκτός από δύο, και έχουν αλλαχτεί τα ονόματα», μας ανέφερε η κα Κουμιώτου μιλώντας για τη συγγραφή του βιβλίου που σφύζει από μνήμες και αφηγήσεις σπουδαίων ανθρώπων του νησιού μας που μπήκαν στη ζωή της από τα παιδικά χρόνια. Από τις συγκινητικότερες στιγμές το κάλεσμα της Αδαμαντίνης Κουμιώτου στην κα Λουκία Δημητρίου, μια πραγματική αρχόντισσα του τόπου μας, που υπήρξε μεταξύ των ανθρώπων που τόσο επηρέασαν τη συγγραφέα.
Όταν η Αδαμαντίνη Κουμιώτου κάλεσε την κα Λουκία Δημητρίου

Η απόδοση τιμητικής πλακέτας από τον Μ. Βαρβούνη στη συγγραφέα

Το κλείσιμο της βραδιάς με τη Ζαφειρούλα Χατζηφωτίου 


Λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:



«Μια μεγάλη ιστορία, που ενώνει πολλές δεκαετίες, παρελθόν και παρόν, πολλές γενιές ανθρώπων, ειρήνη και πόλεμο, ευτυχία και απόγνωση, ξεριζωμό απ’ τη Μικρασιατική γη, Πόλεμο του ’40, Κατοχή, Εμφύλιο και πάλι ειρηνική ζωή, προκοπή, δημιουργία και ξανά πολέμους σε άλλους τόπους και ξεριζωμούς.

Σκαριά μνήμης και σκαριά τωρινής ζωής, διασχίζοντας το Αιγαίο, θ’ αποβιβάσουν στο καταπράσινο νησί της ελιάς και του γλυκόπιοτου κρασιού αμέτρητους ανθρώπους. Τα παλιά θα ξυπνήσουν, ακούγοντας πως κάτω στα βράχια ήρθαν οι πνιγμένοι μ’ ένα κυκλάμινο στα χείλη, πως… στο φως τα μάτια κλείνουν και τ’ όνειρο διαβαίνει.

Στον ίδιο τόπο και τώρα, σαν τότε, άνθρωποι απ’ αλλού θα απλώσουν τα χέρια για μια μπουκιά γλυκό ψωμί, για ένα νεύμα ανθρωπιάς, για ένα χαμόγελο. Ζωντανοί και φευγάτοι θ’ ανταμώσουν εκεί, όπου η κάτασπρη αγάπη του Θεού σπαρμένη στα βράχια και η αγάπη βγαλμένη μέσα απ’ των ντόπιων τις καρδιές θα γίνουν ένα, ν’ αλείψουν λάδι τις πληγές, να κεράσουν κρασί τη χαρά, τα όνειρα, του έρωτα το φιλί, την αγάπη, για να ρίξουν φως, πολύ φως στη στράτα, εκεί όπου θα δούμε τη ζωή κατάματα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required