2 Οκτ 2018

Ξεκινούν οι προβολές στην Κινηματογραφική Λέσχη

Η Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου ξεκινά τη νέα σεζόν προβολών και εκδηλώσεων, αρχής γενομένης την Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, με την προβολή επιλεγμένων ντοκιμαντέρ από το 6ο Aegean Docs. 

Με 95 ταινίες από 22 χώρες, τρεις παγκόσμιες πρεμιέρες, πέντε ευρωπαϊκές και 32 προβολές για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το Aegean Docs 2018 ανοίγει τις αίθουσές του σε 9 νησιά του Αιγαίου. 


13 σκηνοθέτες από την Ευρώπη και 20 Έλληνες, παρουσιάζουν τις ταινίες τους στο κοινό του Αιγαίου. Το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ «Ζήσε, Νοιώσε, Απόλαυσέ το!» συμπυκνώνει το περιεχόμενο μιας πολυπολιτισμικής γιορτής .

Στη Λέσβο το Φεστιβάλ διεξάγεται σε επτά αίθουσες και σε μια για κάθε νησί του Βορείου Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Λήμνος, Ικαρία, Φούρνοι, Οινούσσες, Αη Στράτης και Ψαρά). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου το Aegean Docs διαδίδει το ελληνικό ντοκιμαντέρ στα ακριτικά νησιά μεγάλα και μικρά του Αιγαίου. Οχτώ ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 17 μικρού και μεσαίου μήκους προβάλλονται για πρώτη φορά στο κοινό των νησιών.


Τα αφιερώματα του Φεστιβάλ είναι:


1.Ιστορία και Μνήμη (13 ταινίες) 

2. Διάλογοι στο Αιγαίο (6 τουρκικές και 6 Ελληνικές ταινίες) 

3. Προσφυγικό, με 32 ταινίες από τη συλλογή Home New Home, μια πρωτοβουλία σε 5 χώρες με ταινίες δημιουργημένες από πρόσφυγες και εθελοντές.


4. Κρίση Ταυτότητας. Άνθρωποι, που αναζητούν την χαμένη ταυτότητα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης (7 ταινίες από τη Ρωσία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Κούβα, την Αργεντινή και την Κύπρο).


5. Αφιέρωμα στην Κίνα με δυο ταινίες από το φεστιβάλ Les Ecrans de Chine.


6. Περιβαντολογική Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση με 11 ταινίες από την Ευρώπη και την Ελλάδα. Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.



Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους σε μια προσπάθεια να μπορούν να τις παρακολουθήσουν και οι ξένοι επισκέπτες των νησιών. Δίγλωσσο είναι το πρόγραμμα προβολών και ο κατάλογός του Φεστιβάλ, ενώ για τον ίδιο σκοπό τα spot του Φεστιβάλ έχουν παραχθεί σε έξι γλώσσες ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά και τουρκικά με την υποστήριξη του ΕΟΤ.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη των υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής και είναι μια συνδιοργάνωση της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου.

Στη Σάμο, οι προβολές θα ξεκινήσουν με το ντοκιμαντέρ "Τhe Promise" του Zeljko Morkovic (Σερβία, Βέλγιο)





ΘΕΜΑ

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό στο βόρειο τμήμα της Σερβίας, έχει συμβεί κάτι απροσδόκητο. Ξαφνικά, μια γαλλική οικογένεια έχει μετακομίσει σε ένα μέρος που εγκαταλείφθηκε από τους νέους.


Πιστεύουν ότι έχουν βρει μια πολλά υποσχόμενη γη για καλλιέργεια σταφυλιών και οινοποίηση. Αλλά βρήκαν μόνο ηλικιωμένους ανθρώπους στο χωριό.


Μία νέα πρόκληση τους περίμενε πίσω στη χώρα τους στη Γαλλία- πώς να πείσουν τους sommelier ότι το καλύτερο κρασί μπορεί να γίνει σε μια άγνωστη και προβληματική περιοχή; Μπορούν να ξυπνήσουν την ελπίδα και να δώσουν νέα ζωή στο παλιό χωριό;


Μια υπόσχεση γεννιέται.


Διάρκεια 74'

Στις 21:30 θα ακολουθήσει η προβολή του 2ου ντοκιμαντέρ με τίτλο ""The Babelics" του Alessandro Quadretti (Ιταλία)

ΘΕΜΑ


Οι Babelics είναι καλλιτέχνες που εργάζονται σε ένα δικό τους φανταστικό σύμπαν στην ενδοχώρα της Emilia Romagna. Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει αυτούς τους αυτοδίδακτους καλλιτέχνες που αφιέρωσαν δεκαετίες από τη ζωή τους για να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης. Οι συναρπαστικές και ασυνήθιστες ιστορίες τους μας δείχνουν τι συμβαίνει όταν η φαντασία και η δημιουργικότητα συναντούν μερικούς απίστευτους καλλιτέχνες-των οποίων τα χέρια μπορούν να μετατρέψουν χάλυβα, ξύλο, τσιμέντο, σκουπίδια, απορρίμματα και κοινά υλικά σε αριστουργήματα.


Διάρκεια 63"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required