10 Νοε 2018

Κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης στη σύσκεψη συλλόγων για το Μεταναστευτικό (Ηχητικά των ομιλιών)

Άποψη της αίθουσας (Φωτό: "Σαμιακόν Βήμα")
Ότι το ποτήρι της αγανάκτησης έχει ξεχειλίσει, όσον αφορά την κατάσταση στη διαχείριση του Μεταναστευτικού ζητήματος, για την πόλη της Σάμου, ήταν ολοφάνερο σε όποιον παρακολούθησε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων συλλόγων που πήραν μέρος στη σύσκεψη που προκάλεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου το πρωί του Σαββάτου (10/11), στο ξενοδοχείο «Σάμος».


Οι σύλλογοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα, εξέφρασαν τις απόψεις τους τοποθετούμενοι διά των εκπροσώπων τους, περιγράφοντας, από διαφορετική σκοπιά, τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πρωτεύουσα και την απόλυτα μειονεκτική θέση που βρίσκεται ενώ καθημερινά σωρεία παραβάσεων καταπατά τη νομοθεσία που διέπει το μεταναστευτικό.


Η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου Γιώργου Κολλάρου. Το προεδρείο της σύσκεψης αποτελούσαν οι νομικοί Γιάννης Καλτάκης, Σταματία Θωμασούλη και Δημήτρης Χούλης


Πριν την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, κ. Γιώργου Κολλάρου, δημιουργήθηκε ένταση όταν μέλη της κίνησης πολιτών «Σάμος SOS» ζήτησε να πάρει το λόγο και να τοποθετηθεί. Αρχικά ο πρόεδρος της σύσκεψης, δικηγόρος κ. Γιάννης Καλτάκης, δέχθηκε το αίτημα αλλά στη συνέχεια, με παρέμβαση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου αλλά και του μέλους του προεδρείου της σύσκεψης, δικηγόρου κ. Δημήτρη Χούλη, αφού εξηγήθηκε ότι πρόκειται για σύσκεψη συλλόγων και όχι συγκέντρωση πολιτών, αποφασίσθηκε να μην δοθεί ο λόγος σε αυτή την περίπτωση. Τα μέλη της κίνησης εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και αποχώρησαν πριν την έναρξη.


Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Κολλάρος, περιγράφοντας την υπάρχουσα κατάσταση, με τους χιλιάδες μετανάστες που παραμένουν επί σειρά μηνών εγκλωβισμένοι στο νησί μας, εξήγησε την απόφαση για αυστηρά μέτρα, αφού δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη δράση των μεταναστών, και όχι των προσφύγων, όπως τόνισε, δίνοντας έτσι το στίγμα των κινήσεων που έχει αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου.


Οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου

Υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά του Δήμου Σάμου, και κατά παντός υπευθύνου, για παράβαση καθήκοντος. Για παράβαση του άρθρου 75 του νόμου 3463 του 2006, για το γεγονός ότι επιτρέπει και ανέχεται τη λειτουργία, εντός του αστικού ιστού, ακατάλληλων εγκαταστάσεων (hot spot) που φιλοξενούν 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες, η παραμονή των οποίων αναπόφευκτα επιφέρει υγειονομικούς κινδύνους, λοιμώξεις του αναπνευστικού, φυματιώσεις σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ανεξέλεγκτη ροή λυμάτων κλπ.

Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, και κατά παντός υπευθύνου, για παράβαση καθήκοντος αφού αποδεδειγμένα παραβιάζει το νόμο 4375 του 2016 για το Μεταναστευτικό.

Μηνυτήρια αναφορά κατά της διοικήτριας του ΚΥΤ και του υπουργού διότι δεν γίνονται επαρκείς ιατρικές εξετάσεις, όπως ο νόμος επιτάσσει.

Υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά της διοικήτριας, του πολιτικού της προϊσταμένου και στο Δήμο Σάμου, ως ηθικού αυτουργού, για ρύπανση περιβάλλοντος με δεδομένο την πλημμελή λειτουργία του ΚΥΤ.

Μηνυτήρια αναφορά κατά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για πράξεις και παραλείψεις της αρμόδιας υπηρεσίας του τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Ελέγχου Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Να ελεγχθούν φορολογικά, όπως έγινε και στη Λέρο, όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), αφού υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ορισμένες εξ αυτών λειτουργούν παρανόμως.

Οι πρόεδροι των συλλόγων, αποφάσισαν παμψηφεί, να ζητηθεί η σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου, όπου, παρουσία βουλευτή Σάμου και Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου να συζητηθεί το μείζον ζήτημα του Μεταναστευτικού και να παρθούν αποφάσεις.


Τέλος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, Γ. Κολλάρος, το επόμενο δεκαήμερο θα υπάρξει επαφή με τους προέδρους και τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων, όσον αφορά το νομικό υπόβαθρο των όσων προτείνονται από το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, ώστε να δοθεί εξουσιοδότηση περί της απόφασης υποβολής μηνύσεων, για την απαραίτητη νομιμοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις. Σας παραθέτουμε, με τη σειρά που πήραν το λόγο (μπορείτε να ακούσετε το ανάλογο ηχητικό απόσπασμα), τη σειρά των ομιλητών.

Φωτογραφίες: "Σαμιακόν Βήμα"


Οι ομιλητές



Γιώργος Κολλάρος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου.






Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου, όπου κατόπιν συνεννόησης, τοποθετήθηκε εκ μέρους του συλλόγου που προεδρεύει καθώς και του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου και του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου.



Δημήτρης Περρής, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Σάμου.



Μανόλης Γιοκαρίνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου.



Κώστας Κυριαζής, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου.






Μανώλης Μαυρίκης, πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Σάμου.




Μιχάλης Μητσός, πρόεδρος του Συλλόγου Ψυχαγωγίας και Εστίασης.





Ρίτα Καρβούνη, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου.



Σταματία Θωμασούλη (δικηγόρος), πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Άνω Βαθέος.




Γιάννης Καλτάκης - Η τοποθέτηση του προεδρεύοντος της σύσκεψης των συλλόγων για το Μεταναστευτικό.




Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, Γιώργος Κολλάρος, στην καταληκτική ομιλία της σύσκεψης.




Παρεμβάσεις – Τοποθετήσεις

Είχαμε παρεμβάσεις-τοποθετήσεις από το μέλος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Σάμου Γιάννη Ρηγόπουλο, τον δικηγόρο Φώτη Σφαντό, τον γιατρό και απερχόμενο πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου Δημήτρη Μαυρατζώτη, τη δικηγόρο Κατερίνα Κουτσούγερα, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Συνταξιούχων Υπαλλήλων Δημοσίου Νομού Σάμου Κώστα Καπετάνιο κ.ά.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required