13 Νοε 2018

Ζητά συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά την οποία θα παρουσιαστούν οι απόψεις και οι θέσεις του δήμου σχετικά με το πώς μπορεί το  αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό, ζητά με επιστολή του ο δήμαρχος Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος.


Στην επιστολή του αναφέρει:

 «Ως Δήμος Σάμου αντιμετωπίσαμε με έκπληξη και έντονη ανησυχία τον πρόσφατο ισχυρισμό σας και μάλιστα στην αίθουσα της Βουλής, ότι το νησί μας “έχει στοχοποιηθεί” από τους διακινητές προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά τονίσατε: “από τον Σεπτέμβριο έως τις 25 Οκτωβρίου στην Σάμο να έχουν μπει 2.317 και να έχουν φύγει 1103”.

Με κάθε σεβασμό, οφείλουμε να τονίσουμε από πλευράς μας ότι τέτοιου είδους “διαπιστώσεις” αφορούν μάλλον την 4η εξουσία, του Τύπου, που έχει ως ρόλο του να αναδεικνύει και να καταγράφει καταστάσεις. Δεν μπορούν όμως να αφορούν την εκτελεστική εξουσία, που έχει συνταγματικό χρέος και ευθύνη όχι να καταγράφει, αλλά να προλαμβάνει τέτοιου είδους προβλήματα και, εφόσον προκύψουν, να δρα προς την επίλυσή τους.

Όταν ο αρμόδιος Υπουργός παραδέχεται ανοιχτά ότι η Σάμος -ή και οποιοδήποτε άλλο νησί του ΒΑ Αιγαίου – εξαρτάται, πρακτικώς, από τις διαθέσεις των διακινητών, είναι σα να λέει ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη και ο κρατικός μηχανισμός ανίκανος να προστατεύσει τους πολίτες της, πολύ δε περισσότερο όσους ζουν στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Σας υπενθυμίζουμε ακόμη ότι έχετε δημοσίως δεσμευθεί  πριν από τρεις μήνες για την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Σάμου “έως τα τέλη Σεπτεμβρίου”. Όμως, ο Νοέμβριος ξεκίνησε ήδη και όπως και ο ίδιος παραδέχεστε, η κατάσταση έχει κατά πολύ χειροτερεύσει στο μεσοδιάστημα.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
σε απόσταση αναπνοής από μια πόλη 6.000 κατοίκων, στοιβάζονται αυτή τη στιγμή, υπό άθλιες συνθήκες και με τον χειμώνα να έρχεται, πάνω από 4.000 άνθρωποι, μεταξύ και τους και πάρα πολλές μονογονεϊκές οικογένειες και ασυνόδευτα παιδιά. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ζητούμε σε συνεργασία με τους υπόλοιπους αρμόδιους Υπουργούς, τη μέριμνά σας ώστε να μη δίνεται ακόμη και μέσα στη Βουλή η εικόνα ότι το Β.Α.  Αιγαίο είναι μια θάλασσα στο έλεος λαθρεμπόρων ανθρώπινων ζωών, απέναντι στους οποίους είναι ανυπεράσπιστο ένα οργανωμένο κράτος-μέλος της Ε.Ε, έχοντας μάλιστα και τη σχετική συνδρομή της FRONTEX για το σκοπό αυτόν.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι για εμάς, τους κατοίκους της Σάμου, μια άσκηση επί χάρτου, αλλά μια καθημερινότητα που βιώνουμε σε προσωπικό επίπεδο εδώ και τριάμισι χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο, ζητούμε συνάντηση μαζί σας, κατά την οποία θα σας εκθέσουμε τις απόψεις μας και θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας σχετικά με το πώς μπορεί το ζήτημα να αντιμετωπιστεί με τρόπο ουσιαστικό και πάντοτε στο πλαίσιο του αξιών του ανθρωπισμού που, άλλωστε, έχουμε ως τώρα δείξει ότι υπηρετούμε με απόλυτο σεβασμό και αξιοπρέπεια. Πρωτίστως όμως αιτούμαστε την άμεση υλοποίηση της εξαγγελίας σας για αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Σάμου και την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, που πρέπει να περιλαμβάνουν και τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του Κ.Υ.Τ. Σάμου (το οποίο ανήκει στο Υπ. Εθν. Άμυνας) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' βαθμού.
               
Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών που εκφράστηκε με την δρομολόγηση της αναχώρησης 500 περίπου προσφύγων/μεταναστών πρέπει να εντατικοποιηθεί και να προσδιορίζεται από συνέχεια και χρονοδιαγράμματα ούτως ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις σας.

Η θέση της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης κας Ντούνια Μιγιάτοβιτς είναι σαφής (βλ. σχετικό παράρτημα). Η κοινωνία ασφυκτιά, οι υπηρεσίες όλων των επιπέδων λυγίζουν υπό το βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος που έχει και πέρα από τον καθημερινό δυσβάσταχτο φόρτο εργασίας και ψυχολογική επιβάρυνση για όλους. Το νοσοκομείο βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση έκτακτης ανάγκης με προφανή αποτελέσματα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στην κανονικότητα της παροχής υπηρεσιών στους έχοντες ανάγκη. Η παραβατικότητα αυξάνεται και η ανασφάλεια κυριαρχεί στην ιστορική πρωτεύουσα του νησιού. Οι κανόνες υγιεινής κάμπτονται και παραβιάζονται με παράλληλη τη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση του τόπου (βλ. συνημμένο πίνακα).

Είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά τα γνωρίζετε όπως επίσης και το γεγονός ότι το υπαλληλικό προσωπικό και το στελεχιακό δυναμικό είτε εργάζεται εντός του Κ.Υ.Τ. είτε ανήκει σε ευρύτερες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης χρειάζεται και προστασία και ενίσχυση.

Η αντιπροσωπεία της Σάμου θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, του νοσοκομείου, των εργαζομένων, των επαγγελματιών της πρωτεύουσας, του Επιμελητηρίου, της Ένωσης Ξενοδόχων και άλλων φορέων.  


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:

REPORT
OF THE COMMISSIONER FOR HUMAN RIGHTS  OF THE COUNCIL OF EUROPE
DUNJA MIJATOVIĆ
FOLLOWING HER VISIT TO GREECE FROM 25 TO 29 JUNE 2018

Τα βασικότερα προβλήματα που απασχόλησαν την Επίτροπο Ντούνια Μιγιάτοβιτς ήταν τα ακόλουθα:

* Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στα περισσότερα κέντρα υποδοχής.
Στην έκθεσή της η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εστιάζει στα κορεσμένα hotspots όπου φιλοξενούνται τριπλάσιοι ή και τετραπλάσιοι πρόσφυγες και μετανάστες από τους προβλεπόμενους. Η Επίτροπος θεωρεί ότι η κατάσταση παραβιάζει το δικαίωμα στη στέγαση και ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις ενέργειές της για την κατασκευή και λειτουργία κέντρων υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ταχύτερη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Παράλληλα ζητεί να μην επεκταθούν τα υπάρχοντα hotspots στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά ούτε να δημιουργηθούν καινούργια.

*Aποσυμφόρηση των hotspots στο ανατολικό Αιγαίο
Η Επίτροπος αναγνωρίζει μεν ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε μια κατάσταση κρίσης μετά το κλείσιμο των βορείων χερσαίων συνόρων δημιουργώντας μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης αλλά παράλληλα υπογραμμίζει ότι δύο ολόκληρα χρόνια μετά η έκτακτη κατάσταση έχει με τραπεί σε μόνιμη.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί την Ελλάδα να: α) επανεξετάσει τον γεωγραφικό περιορισμό για όσους μετανάστες δεν πρόκειται να επιστραφούν στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας (σ.σ «Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας» όπως ονομάζεται επισήμως) β) να επιταχύνει τις διαδικασίες ταυτοποίησης στα hotspots των νησιών ώστε να αυξηθούν οι μεταφορές στην ηπειρωτική Ελλάδα και γ) να σχεδιάσει ένα σχέδιο, ακόμα και τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων, για να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενες νέες μεταναστευτικές ροές από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που ενδέχεται να προκληθούν από μείζονα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required