7 Φεβ 2019

Μεταναστευτικό ώρα μηδέν – Η Σάμος απάντησε στα σχέδια της κυβέρνησης

Με πάνδημη συμμετοχή από ολόκληρο το νησί πραγματοποιήθηκε σήμερα το εντυπωσιακό συλλαλητήριο για το μεταναστευτικό ζήτημα. Κατάμεστη από κόσμο η πλατεία Θεμιστοκλή Σοφούλη, αλλά και η γύρω περιοχή από το π. ξενοδοχείο «Ξενία» έως το Γεφυράκι της πρωτεύουσας. Συγκεντρώθηκαν πολίτες από κάθε γωνιά της Σάμου στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό.





Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου Γ. Κυριαζής

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου Γ. Κολλάρος

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας Μ. Μητσός

Λίγο μετά τις 10:30 ξεκίνησαν οι ομιλίες φορέων που συμμετείχαν στο αρχικό κάλεσμα-πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Σάμου. Αρχικός ομιλητής ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Κυριαζής ενώ στη συνέχεια πήραν το λόγο οι: Γιώργος Κολλάρος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου, Μιχάλης Μητσός, πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου, Τριαντάφυλλος Καββάδας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρλοβάσου, Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου, Νίκος Στεφανής, πρόεδρος Συλλόγου Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Νομού Σάμου, Κώστας Αμυρσώνης, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου και τις ομιλίες έκλεισε εκ μέρους της Μητρόπολης Σάμου ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος π. Γεώργιος Αρχοντούλης.


Από τις μεγαλύτερες πορείες διαμαρτυρίας των τελευταίων χρόνων
Πορεία προς το Νοσοκομείο Σάμου

Στη συνέχεια ξεκίνησε πορεία των συγκεντρωμένων, με κατεύθυνση το Νοσοκομείο Σάμου, διασχίζοντας την παραλιακή Θεμιστοκλή Σοφούλη, αφού τα αιτήματα περιλαμβάνουν και τις ελλείψεις στον χώρο της Υγείας που με το μεταναστευτικό σε έξαρση, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης.

Τα αιτήματα, που επαναλήφθηκαν στις ομιλίες των εκπροσώπων, είναι:

Εδώ και τώρα να κλείσει το hot spot στη Σάμο και στα άλλα νησιά.

Να μη δημιουργηθεί νέο ΗΟΤ SPOT στη Σάμο.

Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί, με προτεραιότητα στους ασθενείς, στις ευάλωτες ομάδες και επιτέλους οι Υπηρεσίες Ασύλου να απεγκλωβίσουν τους πρόσφυγες, στους οποίους έχει δοθεί άσυλο και παρά τη θέλησή τους κρατούνται και παραμένουν «όμηροι» στο νησί. Να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες και από εκεί σε όποια χώρα επιθυμούν.

Να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου από το νησί στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Στη Σάμο να διατηρηθεί μόνο ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου θα διαμένουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας.

Να καταργηθεί η συμφωνία κυβέρνησης-Ε.Ε.-Τουρκίας που εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά μας.


Στον χώρο της Υγείας

Να προσληφθούν τώρα παιδίατροι για να λειτουργήσει εύρυθμα η παιδιατρική και μαιευτική κλινική.

Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου, όλων των μονάδων υγείας στο νησί, καθώς και του ΕΚΑΒ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών.

Δημιουργία ιατρείου μέσα στο ΚΥΤ.


Από την ομιλία του π. Γεώργιου Αρχοντούλη

«Νέκρωσε» η Σάμος


Στιγμιότυπα από τους εμπορικούς δρόμους στην πόλη της Σάμου και την εικόνα ερήμωσης που παρουσίαζαν


Εικόνα «νεκρού νησιού» παρουσιάζει σήμερα η Σάμος, όχι μόνο στο Βαθύ αλλά και στο Καρλόβασι, το Πυθαγόρειο, τον Μαραθόκαμπο, τους Μυτιληνιούς και κάθε τοπική και δημοτική κοινότητα αφού τα εμπορικά καταστήματα, τα σχολεία (οι μαθητές δεν προσήλθαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στα σχολεία τους ενώ η συμμετοχή του ΚΤΕΛ στην κινητοποίηση, δεν επέτρεψε μεταφορές μαθητών από τα χωριά), οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές στη διάρκεια του συλλαλητηρίου αλλά και τα καταστήματα των ΕΛΤΑ. Πρόκειται για καθολική συμμετοχή και αυτό έιναι εύκολο να το διαπιστώσει κανείς περιδιαβαίνοντας στο εσωτερικό του εμπορικού δρόμου της πρωτεύουσας, του Καρλοβάσου και άλλων περιοχών.



Φωτο. "Σαμιακόν Βήμα"

Το ηχηρό μήνυμα δόθηκε ενώ οι διοργανωτές κάνουν λόγο και για συνέχιση του αγώνα, με διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης το επόμενο διάστημα, έως την ημέρα που οι υποσχέσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα και της κυβέρνησης να πάψουν να είναι λόγια του αέρα και να γίνουν πράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required