12 Μαρ 2019

Για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου... 75 μέρες πριν τις εκλογές

Αλλαγές, ανατροπές και διατάραξη ισορροπιών έφερε η τροπολογία για τη διάσπαση 5 Δήμων της χώρας, στο παρά πέντε της εκλογικής διαδικασίας της 26ηςΜαΐου. Φυσικά μας ενδιαφέρει η περίπτωση της Σάμου που πλέον αποτελείται από 2 Δήμους.

Η διάσπαση του Δήμου Σάμου σε Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου (ατυχής η ονομασία), υπερψηφίστηκε στη Βουλή την Τετάρτη, 6 Μαρτίου, μετά από τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας (υπενθυμίζεται ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας επιτάσσει οι Τροπολογίες να έχουν σχέση με το κύριο αντικείμενο του Ν/Σ όπου εντάσσονται. Ειδικότερα, η (διαρκώς παραβιαζόμενη) παρ. 5 του αρ.74 του Συντάγματος ρητά να ορίζει πως «Τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου δεν εισάγεται για συζήτηση»). Αυτά για να μην ξεχνούμε πως εννοεί η σημερινή κυβέρνηση την εφαρμογή του Συντάγματος.Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή να αλλάξει η διοικητική διαίρεση της χώρας μέσω τροπολογίας και όχι με άρθρο εντός Ν/Σ, πρακτικά απέκλεισε τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εντός του Κοινοβουλίου.


Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τον Δήμο Ανατολικής Σάμου. Αποτελεί τον μεγαλύτερο από τους 2 Δήμους περιλαμβάνοντας τις Δημοτικές Ενότητες Βαθέος και Πυθαγορείου με 6 Δημοτικές Κοινότητες (Σαμίων, Βαθέος, Πυθαγορείου, Χώρας, Μυτιληνιών, Παγώνδα) και 14 Τοπικές Κοινότητες (Αγίου Κωνσταντίνου, Αμπέλου, Βουρλιωτών, Κοκκαρίου, Μανωλατών, Παλαιοκάστρου, Σταυρινήδων, Κουμαραδαίων, Μαυρατζαίων, Μεσογείου, Πανδρόσου, Μύλων, Πύργου, Σπαθαραίων), έχοντας συνολικό πληθυσμό 20.987 κατοίκων (επίσημα στοιχεία απογραφής 2011).

Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετές «ζυμώσεις» μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων, των συνδυασμών και φυσικά των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Διαφορετικοί σχεδιασμοί και σκέψεις υπήρξαν μέχρι πρόσφατα και διαφορετικά εξελίσσονται τα πράγματα μετά τα νέα δεδομένα.


Νίκος Κατρακάζος – Υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «Όλοι Μαζί για τη Σάμο»




Ο εν ενεργεία αντιπεριφερειάρχης Σάμου δεν έκρυψε εδώ και καιρό την επιλογή του να μεταπηδήσει στον α΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης γνωστοποιώντας μέσω facebook τις προθέσεις του. Στη συνέχεια δεν προχώρησε σε επίσημες ανακοινώσεις «ζυγίζοντας» και αναμένοντας τις εξελίξεις. Προερχόμενος από το χώρο της Ν.Δ. περίμενε, όπως και άλλοι, τι θα πράξει τελικά ο νυν δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος. Όταν έγινε γνωστό πως «ανηφορίζει» για Βρυξέλλες με το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. το «τοπίο» μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων φάνηκε καθαρότερα. Ο Νίκος Κατρακάζος έδωσε στη δημοσιότητα, με δελτίο Τύπου, την ονομασία του συνδυασμού και το μοντέρνο σχεδιαστικά λογότυπο προχωρώντας στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου του. Στη συνέχεια επέλεξε να μας συστήνει τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους μέσω facebook. Η δημιουργία του Δήμου Δυτικής Σάμου ίσως δημιουργεί καλύτερες συνθήκες εκλογής αφού στην περιοχή του Καρλοβάσου υπάρχει ακόμη νωπή η κόντρα με την π. αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, περιφερειακή σύμβουλο Φωτεινή Θαλασσινού. Οι τελευταίες πληροφορίες τον βρίσκουν σε προβληματισμό αφού πληθαίνουν οι συνδυασμοί ενώ τα όσα προβλέπει ο «Κλεισθένης Ι» αλλά και οι συμμαχίες του δεύτερου γύρου, στις 2 Ιουνίου, δεν δημιουργούν εύκολες προϋποθέσεις. Από την άλλη, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και εκ νέου υποψήφια, Χριστιάνα Καλογήρου, ίσως θα προτιμούσε να τον έχει ακόμη πλάι της στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου για την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.



Κώστας Τζίχας – Υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση»




Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», δημοτικός σύμβουλος με έντονη παρουσία στα Δημοτικά Συμβούλια, θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Ανατολικής Σάμου αν και η αρχική γνωστοποίηση του συνδυασμού για τις εκλογές είχε γίνει όταν ακόμη γνωρίζαμε πως ο Δήμος αφορούσε ολόκληρο το νησί. Έχοντας 3 έδρες στη σημερινή σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναμένει αύξηση της δύναμής του ενώ υποστηρίζει πάντα ξεκάθαρα τις απόψεις του ΚΚΕ που παραμένουν σταθερές για συγκεκριμένα θέματα όπως τα προβλήματα στην υγεία και στο μεταναστευτικό ζήτημα.



Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους – Υποψήφιος δήμαρχος χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί ονομασία συνδυασμού




Ο π. αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος παραιτήθηκε από περιφερειακός σύμβουλος για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Σάμου (τη θέση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατέλαβε ο Αλέξανδρος Λυμπέρης), ενώ βγήκε δυναμικά μπροστά ανακοινώνοντας πρώτος τη συμμετοχή του στις επερχόμενες εκλογές, στην πορεία δεν έπαψε να δηλώνει προβληματισμένος για την τυχόν διάσπαση του ενιαίου Δήμου. Στηρίζεται από το ΚΙΝ.ΑΛ. αλλά ακόμη δεν έχει αποφασίσει για το αν θα παραμείνει υποψήφιος με τα νέα δεδομένα.



Χρήστος Χατζηχριστοδούλου – Υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «Ανατροπή»





Έχοντας 2 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επιξεφαλής της «Ανατροπής» παρέμεινε πιστός στις ανακοινώσεις του συνδυασμού του και από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει 6 γύρους επισκέψεων σε όλες τις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες του νησιού συνομιλώντας με τους κατοίκους και αναλύοντας τα προβλήματα ενώ ενημέρωσε για τα κύρια άρθρα που αποτελούν τον «Κλεισθένη Ι». Γνωστοποίησε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος διευκρινίζοντας στη συνέχεια, αφού ψηφίστηκε η τροπολογία, πως θα είναι υποψήφιος στον Δήμο Ανατολικής Σάμου.



Αντώνης Σίμος – Υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό «Πορεία Ευθύνης»

Ο μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της ΑΚΙΣ (Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου) ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του χωρίς να χρησιμοποιήσει την ονομασία της ΑΚΙΣ και λίγο αργότερα έδωσε στη δημοσιότητα την ονομασία του νέου συνδυασμού, «Πορεία Ευθύνης». Προέρχεται από το χώρο της Ν.Δ. και σίγουρα ζητά την ψήφο από την ίδια «δεξαμενή» του Νίκου Κατρακάζου, όσον αφορά τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους.







Νίκος Ζάχαρης – Υποψήφιος δήμαρχος ενώ δεν έχει ανακοινωθεί η ονομασία του συνδυασμού


Αναμφισβήτητα εκ των έμπειρων στον χώρο της αυτοδιοίκησης τόσο του α΄ όσο και του β΄ βαθμού αφού έχει διατελέσει αντινομάρχης, πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου αλλά και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Προσκλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν ανήκει στον χώρο του συγκεκριμένου κόμματος, να ηγηθεί της προσπάθειας για τον Δήμο Σάμου. Με κε΄μενό του είχε αναφερθεί στον προβληματισμό του σχετικά με την πιθανή διάσπαση των Δήμων και αυτό, προς στιγμή, μετά και την ψήφιση της τροπολογίας, τον έκανε να ξανασκεφτεί την αποχώρησή του. Τελικά θα είναι υποψήφιος στον Δήμο Ανατολικής Σάμου ενώ αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της ονομασίας του συνδυασμού.



Γιώργος Στάντζος – Υποψήφιος δήμαρχος Ανατολικής Σάμου;



Όλο και πυκνώνουν οι φήμες το τελευταίο διάστημα για την πρόταση που έχει γίνει στον Γιώργο Στάντζο να ηγηθεί ανεξάρτητου συνδυασμού για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου. Ήδη, η πιθανότητα αυτή έχει δημιουργήσει ανησυχία στα αντίπαλα στρατόπεδα, αφού παρά την αποχή του από τις εκλογές του 2014, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχοντας διατελέσει πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου, αντιδήμαρχος Βαθέος και πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, ανεβάζει τον πήχη των υποψηφίων εάν και εφόσον πάρει την απόφαση να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required