21 Μαρ 2019

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων

Για  ψηφοθηρικούς λόγους για τους οποίους σπεύδουν άλλοι υποψήφιοι και παρατάξεις να κολακεύσουν τα Δ .Σ των Συλλόγων, έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος ανατολικής Σάμου της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Κώστας Τζίχας και υπογράμμισε ότι το θέμα της ένταξης των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, για το οποίο προϋπόθεση  δεν μπορεί να είναι οι συνθήκες ζωής κάθε παιδιού, αλλά τα πιστοποιητικά υγείας και εμβολιασμών που χορηγούνται από τις δημόσιες δομές υγείας.

«Το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών να εγγράφονται στα δημόσια σχολεία υπερασπίστηκαν 9 δημοτικοί σύμβουλοι που τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που υιοθετήθηκε και από την παράταξη της «Δράσης –Ενότητας- Προοπτικής», στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου», αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση και παραθέτει  ολόκληρη η πρόταση ψηφίσματος που τέθηκε σε ψηφοφορία και έχει ως εξής:

«Το δικαίωμα όλων των παιδιών (ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία, συνθήκες που ζουν ) στην εγγραφή τους στα δημόσια σχολεία, με προϋπόθεση τα πιστοποιητικά υγείας και εμβολιασμού, είναι αναφαίρετο και δεδομένο. Για τα σοβαρά και συσσωρευμένα προβλήματα στα σχολεία, τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο ΚΥΤ Σάμου με ευθύνη της κυβέρνησης, δεσμευόμαστε ότι θα διεκδικήσουμε τη λύση τους μαζί με τους γονείς. Για τα προβλήματα αρμοδιότητας του δήμου πρέπει να προωθηθεί άμεσα η επίλυσή τους.

Γενικότερα διεκδικούμε: Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spot στα νησιά. Να μη γίνει νέο κολαστήριο – φυλακή στη Σάμο. Να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου στην ηπειρωτική χώρα και να δίνονται γρήγορα ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες τελικού προορισμού τους.»

Η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρεται και στην πρόταση που πλειοψήφησε και υπαγορεύτηκε από εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων.

«Ζητά τη δημιουργία σχολικής μονάδας για τα παιδιά των προσφύγων μέσα στο ΚΥΤ (γκέτο μέσα στο γκέτο), το οποίο κατά τα άλλα, καταγγέλλουν για τη βρωμιά και ισχυρίζονται ότι αγωνιούν για τα 1500 προσφυγόπουλα που ζουν εκεί σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Εναλλακτικά μάλιστα διατύπωσαν και την άποψη να στεγαστούν τα 1500 παιδιά σε σπίτια! ως προϋπόθεση για να γίνουν δεκτά στα σχολεία».

Μιλώντας στην συνεδρίαση, ο κ. Κώστας Τζίχας, έκανε λόγο για ψηφοθηρικούς λόγους για τους οποίους σπεύδουν άλλοι υποψήφιοι και παρατάξεις να κολακεύσουν τα Δ .Σ των Συλλόγων και υπογράμμισε ότι το θέμα της ένταξης των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία είναι κρίσιμο ζήτημα. Προϋπόθεση – είπε- δεν μπορεί να είναι οι συνθήκες ζωής κάθε παιδιού, τις οποίες πρέπει να αγωνιστούμε να βελτιωθούν, αλλά τα πιστοποιητικά υγείας και εμβολιασμών που χορηγούνται από τις δημόσιες δομές υγείας. 

«Διαφορετικά ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου, για ανάλογους αποκλεισμούς παιδιών στο μέλλον, με διάφορες προφάσεις και προσχήματα, εκτός των βασικών επιστημονικών προϋποθέσεων που πρέπει να ισχύουν", είπε.

Υπογράμμισε ακόμη, ότι ζητούμενο είναι η βοήθεια σ’ αυτά τα παιδιά, προκειμένου να ξεπεράσουν όσο γίνεται την τραγική εμπειρία τους και να ζήσουν σαν παιδιά σε ένα κανονικό σχολικό περιβάλλον και όχι να καταδικαστούν "σε κοινωνικό αποκλεισμό, σε σχολείο – γκέτο. Δεν γίνεται να λέμε από τη μια ότι θέλουμε καλύτερες συνθήκες ζωής και εκπαίδευση για τα 1.500 παιδιά και από την άλλη να αρνούμαστε την ένταξη στα σχολεία στα 25 όλα κι’ όλα, τα οποία εκδήλωσαν αυτή την επιθυμία", υπογράμμισε ο κ. Τζίχας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required