24 Μαρ 2019

Επιστολή του δημάρχου στο "Σαμιακόν Βήμα"

Το "Σαμιακόν Βήμα" έλαβε και δημοσιεύει επιστολή του δημάρχου Σάμου, κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου, που αφορά το δημοσίευμά μας «Λίγη ευθιξία δεν υπάρχει επιτέλους;». Κατά την άποψή μας η επιστολή δεν απαντά καν στο άρθρο μας, αφήνουμε όμως τον κάθε αναγνώστη να κρίνει από μόνος του. 

Με την επιστολή δημιουργούνται στον κάθε καλόπιστο νέα ερωτήματα. Γιατί ο δήμαρχός μας, μετά από ένα τέτοιο μεγάλο έργο που περιγράφει, δεν επιδίωξε να συνεχίσει και ολοκληρώσει την ανάπτυξη της Σάμου σε μία δεύτερη θητεία, αλλά έβαλε λυτούς και δεμένους για να βρει τρόπο να αποχωρήσει; Περίεργο, επίσης, ότι ούτε κάποιος άλλος από τον συνδυασμό του θέλησε να υπερασπιστεί σαν υποψήφιος δήμαρχος αντ' αυτού και... κεφαλοποιήσει στις επερχόμενες εκλογές το έργο του. 


Να σημειώσουμε με την ευκαιρία ότι σήμερα, σύμφωνα πάντα με τη σελίδα του δημάρχου στο Facebook, βρίσκεται... στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα, του Προστάτη της Κέρκυρας, ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ελλάδας. Μεγάλη η χάρη Του .


Η επιστολή του δημάρχου:


"Προφανώς τα έργα της Δημοτικής Αρχής που έχουν υλοποιηθεί και άλλα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Δήμο Σάμου, παραβλέπονται ή ίσως δε θεωρούνται άξια του νησιού μας.

Σε ό,τι μας αφορά η προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, δε σταματά. Έχει, άλλωστε, ήδη αποδώσει σημαντικούς καρπούς.

Μια σύντομη καταγραφή πιθανά να χρήζει υπενθύμισης, σε όσους επιμένουν να θεωρούν το νησί μας, μια γωνιά της Ελλάδας, απομονωμένης και μικρής σε μέγεθος ιστορίας και πολιτισμού. Σε όσους συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την πολιτική ως μια συνθήκη εσωστρέφειας και στασιμότητας.

Δυστυχώς, για όλους αυτούς  - και ευτυχώς για τον υπόλοιπο κόσμο -  διεθνώς, οι εποχές άλλαξαν. Δεν επιτρέπουν πολιτικούς κλεισμένους σε τέσσερις τοίχους, που ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής και προσωπικής καταξίωσης. Επιβάλλουν πολιτική και πολιτικούς με όραμα, εξωστρέφεια, κινητικότητα και δράση. Δράση που καταγράφεται στα έργα κι όχι στα γραφεία.

Ως Δημοτική Αρχή, αξιοποιήσαμε τις μελέτες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, και εκπονήσαμε νέες. Προχωρήσατε την ανακύκλωση, την οικιακή κομποστοποίηση. Αρχίσαμε τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Μαχόμαστε για μόνιμα μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για όλα τα νησιά αποσυνδέοντας την απαράδεκτη εξάρτησή του από τον αριθμό των προσφύγων σε κάθε νησί με επικεφαλής τον Δήμο μας. Αναβαθμίζουμε επιτέλους τους αθλητικούς μας χώρους και τα σχολεία μας. Συμμετέχουμε στο συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Εκπροσωπούμε την Σάμο και την χώρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Κογκρέσο Τοπικών Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης.

Με λίγα λόγια παραπάνω:

Η Σάμος του 2019, σε σχέση με τη Σάμο του 2014, έχει να επιδείξει έργα που έχει ολοκληρώσει και, έργα που ξεκίνησε να υλοποιεί, όπως:

1. Επιβατικός Σταθμός,  Λιμήν Σάμου

2. Εμπορικός Σταθμός,  Λιμήν Σάμου (Μαλαγάρι)

3. Ανάπλαση Παραλιακής Ζώνης Σάμου

4. Δημοτική Πινακοθήκη Σάμου

5. Δημοτικό Μέγαρο Πυθαγορείου

6. Μουσείο Ναυπηγικών & Ναυτικών Τεχνών (Ηραίον)

7. Κτίριο ΚΑΠΗ Καρλοβάσου

8. Νέα σχολικά κτίρια, επισκευές υφιστάμενων (1ο & 2ο Γυμνάσιο Σάμου, κλπ)

9. Αναβάθμιση – διαμόρφωση Δημοτικού Κήπου

10. Αναβάθμιση και αποκατάσταση Πλατείας Πυθαγόρα

11. Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμός του Ξένια Σάμου

12. Αποπεράτωση & Λειτουργία Κολυμβητηρίου Καρλοβάσου

13. Ανάπλαση Χώρου Υπαίθριου Γυμναστηρίου, Λιμήν Καρλοβάσου

14. Έργα ανάδειξης φυσικού τοπίου Σπηλιάς Πυθαγόρα

15. Κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης Μυτιληνιών

16. Προώθηση οικιακής κομποστοποίησης Δήμου Σάμου


Οριζόντια έργα που αφορούν στο σύνολο της Σαμου:

-Εξοπλισμός Βρεφονηπιακών σταθμών Δήμου Σάμου
(142.704,00 ευρώ)

-Οικιακή Κομποστοποίηση
(142.000,00 ευρώ)

-Υλοποίηση Σχεδίου Ασφάλειας Νερού Δήμου Σάμου
(100.000,00 ευρώ)

-Προμήθεια-τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Σάμου:
Μαραθοκάμπου
Αγίας Ζώνης Βλαμαρή
Πύργου
Άνω Βαθέος
Μυτιληνιών- Άγιος Γεώργιος
Ηραίου
Χώρας
Παγώνδα
Πλατάνου
Νεοχωρίου
Μαυρατζαίων

-Επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων Δήμου Σάμου
Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Πύργου
Δημοτικό Σχολείο Μυτιληνιών
Δημοτικό Σχολείου Ηραίου
Νηπιαγωγείο Όρμου Καρλοβάσου
3ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου
1ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου

-Προμήθεια μηχανημάτων έργων  και οχημάτων Δήμου Σάμου
1 εκσκαφέας-φορτωτής
2 μικρά τσαπάκια
3 φορτηγά

-Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Σάμου - Προϋπολογισμός 3.250.000 Ευρώ
Ανοικτό γήπεδο Σάμου
Κλειστό γυμναστήριο Σάμου
Κλειστό γυμναστήριο Πυθαγορείου
Ανοικτό γήπεδο Μυτιληνιών,
Ανοικτό γήπεδο Παλαιοκάστρου,
Ανοικτό γήπεδο Κοντακαιίκων,
Ανοικτό γήπεδο Καρλοβάσου,
Ανοικτό γήπεδο Μαραθοκάμπου.

- Ξεκίνησε η ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας (Τοποθέτηση μπλε κάδων: Γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό), τοποθέτηση μπλε κωδώνων για την ανακύκλωση του γυαλιού των επιχειρήσεων, η ανακύκλωση των μικρών και μεγάλων ηλεκτρονικών συσκευών, των λαμπτήρων, των μπαταριών καθώς και η τοποθέτηση καφέ και οικιακών κάδων για τα οργανικά απόβλητα (κομποστοποίηση)

-Εκπονήθηκε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων "Σάμος. Νησί μηδενικών αποβλήτων»

-Εκκίνηση εκπόνησης Τοπικού Χωρικού Σχεδίου 

-Εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (40.000 Ευρώ)

-Η Ενίσχυση υποδομών Κοινωνικής μέριμνας Δήμου Σάμου. Αφορά seatracks στις παραλίες για προσβασιμότητα ΑΜΕΑ
(336.000 ευρώ)  (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΣΑΜΙΑΚΗ ΑΡΩΓΗ)


-Inter Regional Cultural HERitage Management  e-System-  IRC-HER.M.E.S.
(210.000,00 ευρώ)

-Ανάπτυξη Συστημάτων Συλλογής Βιοαποβλήτων Δήμου Σάμου
142.014,60 (ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

-Διαχείριση και Προβολή των Λαογραφικών Μουσείων της Σάμου, με χρήση σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
(380.060,00 ευρώ) (ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

-Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σάμου: Ανακαλύπτοντας εικόνες και γεύσεις του νησιού,  προϋπολογισμός  330.000,00 €
(ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

-“Πολιτιστικός και Εκπαιδευτικός Φάρος Σάμου” Προϋπολογισμός:  207.700,00 €

Ο Δήμος Σάμου προχώρησε σε όλα τα απαραίτητα κανονιστικά βήματα (που δεν  υπήρχαν), συνέταξε, αφού πέρασαν από τη διαδικασία της διαβούλευσης, και ψήφισε τους εξής κανονισμούς λειτουργίας:
  Καθαριότητας
  Ύδρευσης και Αποχέτευσης
   Περιπτέρων - Νεκροταφείων
   Μουσικής
   Κοινοχρήστων χώρων
χωρίς τους οποίους δεν θα ήταν δυνατή οποιαδήποτε παρέμβαση.


Ο Δήμος Σάμου αντιμετώπισε με μεγάλη προσπάθεια και ορθολογισμό τις οικονομικές εκκρεμότητες παρελθουσών χρήσεων και συγκεκριμένα κάλυψε σε αποζημιώσεις τα εξής ποσά ανά έτος:

2015 =   97.288,15€

2016 =   95.373,49€

2017 =  333.547,77€

2018  =  233.466,46€


Σε όλα αυτά, να προσθέσουμε την ανάδειξη της Σάμου σε διεθνή τουριστικό προορισμό υψηλού επιπέδου. Με τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις, δράσεις αναβάθμισης τουριστικής προβολής της Σάμου, δημιουργία πρότυπου ντοκιμαντέρ (Digital Documentary Video) με σκοπό την τουριστική ανάδειξη της Σάμου, οργάνωση πολιτιστικών δρώμενων βασιζόμενα  στα τοπικά προϊόντα της Σαμιακής γης.

Ταυτόχρονα την ανάδειξη της Σάμου σε νησί του πολιτισμού, των βέλτιστων πρακτικών και των διεθνών συνεργασιών. Με διεθνείς βραβεύσεις και διοργανώσεις, όπως το Βραβείο Verde - Tec Awards "Προστατευόμενες Περιοχές" στο Δήμο Σάμου για το ενταγμένο έργο "Δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στη Σάμο”, το Europe Prize - European Diploma, την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας – European Mobility Week, τη Συμμετοχή του Δήμου Σάμου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας 2017 European Local Democracy Week, την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων  -Τhe European week for waste reduction, τα Πρωτόκολλα Συνεργασίας - Αδελφοποιήσεις.

Όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα το νησί μας αντιμετώπισε με σθένος και ανθρωπιά από το 2015 το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα. Ο Δήμος προσπάθησε με όλες του τις δυνατότητες να πετύχει το καλύτερο δυνατόν για το νησί, τους συμπολίτες μας, αλλά και τους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους που ξέφευγαν όπως όπως από έναν πόλεμο ή αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή.

Όλα τα παραπάνω, φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρουν εκείνους που προτιμούν να σπέρνουν διχόνοια στους πολίτες του νησιού, κατηγορώντας αβάσιμα και θέτοντας τον πήχη της ικανότητας χαμηλά, όπως δεν αξίζει στους Σαμιώτες."





Λίγη ευθιξία δεν υπάρχει επιτέλους;

Αν κάποιος κάνει τον κόπο να ρίξει μία ματιά στη σελίδα του δημάρχου Σάμου στο facebook θα ενημερωθεί μεταξύ άλλων τα εξής: 13.3 Στη Μόρια. Ενημέρωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Απούσα, φυσικά, στα πιο πάνω είναι η Σάμος, η δήθεν έδρα του δημάρχου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required