14 Σεπ 2019

Γεώργη Ν. Καρατζά, Διηγήματα - Εξαιρετική έκδοση για τον πρώτο Σαμιώτη διηγηματογράφο

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Απόπλους" με εισαγωγή, μεταγραφή και επίμετρο από τον π. προϊστάμενο του Ιστορικού Αρχείου Σάμου, φιλόλογο, κ. Χρίστο Λάνδρο. Για πρώτη φορά εκδίδονται συγκεντρωτικά τα διηγήματα του Γ. Ν. Καρατζά, του πρώτου Σαμιώτη διηγηματογράφου, σε έναν καλαίσθητο τόμο. Τα διηγήματα γράφτηκαν σε γλώσσα δημοτική κατά την περίοδο 1896 - 1931. Δημοσιεύτηκαν σε τοπικές εφημερίδες, σαμιακά περιοδικά και στο αθηναϊκό περιοδικό Νουμάς. Μερικά βρέθηκαν σε χειρόγραφα τετράδιά του, που είχε διασώσει η κόρη του Ιωάννα Χίου.

Ο Γ. Ν. Καρατζάς γεννήθηκε στον Μαραθόκαμπο Σάμου, φοίτησε στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο και σπούδασε στη Φιλοσοφική και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Σταδιοδρόμησε ως εκπαιδευτικός στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο Σάμου, σε σχολές της Κωνσταντινούπολης, του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, στην Κοζάνη. Μέλος του Αδερφάτου της Εθνικής γλώσσας, συνεργάτης του Νουμά», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Μαζί με τον Ζήσιμο Σίδερη αποτελούν τους κορυφαίους Σαμιώτες δημοτικιστές. Συνεργάστηκε με τον φίλο και κουμπάρο του Αλέξανδρο Πάλλη. Τα διηγήματά του ξεπερνούν τα όρια της ηθογραφίας και θίγουν κοινωνικά ζητήματα. Υιοθέτησε την χρήση της δημοτικής, σε μια εποχή κατά την οποία δεν υπήρχε κωδικοποιημένη γραμματική της και κανόνες ορθογραφίας. Ο αναγνώστης και μελετητής του έργου του έχει τη δυνατότητα, πέραν της αισθητικής απόλαυσης, να μελετήσει και την εξέλιξη της γλώσσας του και τις επιλογές ορθογραφίας που κάνει.

Τη μεταγραφή των διηγημάτων στην μορφή που γράφτηκαν έκαμε ο Χρίστος Λάνδρος, ο οποίος προτάσσει εκτενή εισαγωγή για τον Καρατζά, την εποχή και το έργο του. Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Βαγγέλης Δημητριάδης, ενώ το κόσμημα του εξωφύλλου είναι του ζωγράφου Νίκου Κυπραίου.

Ο τόμος των διηγημάτων τιμάται προς 15 ευρώ. Διατίθεται στα βιβλιοπωλεία και κατόπιν παραγγελίας στα τηλέφωνα 6977.533272 και 6970.950624.


Από την έντυπη έκδοση




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required