12 Σεπ 2019

Το ΚΥΤ Σάμου επισκέφτηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Αλαβάνος

Στο ΚΥΤ Σάμου περιόδευσε σήμερα αντιπροσωπεία μελών της Τομεακής Επιτροπής Σάμου με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνο. Μετά την περιοδεία στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης δόθηκε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Σάμος» με εισηγητική ομιλία του ευρωβουλευτή και σύντομες παρεμβάσεις από τους Σταμάτη Φιλιππή, περιφερειακό σύμβουλο με τη ΛΑ.Σ. Βορείου Αιγαίου και Κώστα Τζίχα, επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Ανατολικής Σάμου.


Η σημερινή περιοδεία εντάσσεται στο πλαίσιο πολύμορφων πρωτοβουλιών της ΤΕ Σάμου γύρω από το προσφυγικό – μεταναστευτικό που δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα.
Όπως αναφέρει η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, από τους ομιλητές έγινε ξεκάθαρο ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ θα αναδείξουν το ζήτημα και στο ευρωκοινοβούλιο και τη βουλή καθώς και στο περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο, όπως και θα πρωτοστατήσουν στη διεκδικήσεις γύρω από το ζήτημα στο κίνημα.

Ακολουθεί η εισηγητική ομιλία του ευρωβουλευτή Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνου:

«Πραγματοποιήσαμε σήμερα περιοδεία στο ΚΥΤ Σάμου, μαζί με κλιμάκιο της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ. Η κατάσταση στην οποία παραμένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, Σύριοι, Κογκολέζοι και Ιρακινοί, είναι πραγματικά πολύ άσχημη. Δημιουργείται από την παραμονή περισσότερων από 4800 ανθρώπων σε εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν για τη φιλοξενία 700. Οι πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και 200 ασυνόδευτοι ανήλικοι, στοιβάζονται σε μισοκατεστραμμένα κοντέινερ ή διαμένουν σε σκηνές παραπλεύρως του ΚΥΤ, αφού ο αριθμός είναι εφταπλάσιος.

Παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει το προσωπικό του ΚΥΤ, των υγειονομικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών ασύλου – προσωπικό που δεν αρκεί, αποδεικνύεται ότι όσο παραμένουν οι αιτίες που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές και τον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών, το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα είναι αποτέλεσμα των σκληρών ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ με άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, όπως η Ρωσία και η Τουρκία. Προκαλείται από τις έντονες διαμάχες στην περιοχή που κλιμακώνονται και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις για τον έλεγχο των δρόμων της ενέργειας, από τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, στη Λιβύη, από τη στρατιωτική κατοχή των ΗΠΑ σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Το πρόβλημα του διπλού εγκλωβισμού είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ και των μέτρων που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πραγματικά ανεπαρκείς και άθλιες μονάδες των hotspot είναι φτιαγμένες με πρότυπα της ΕΕ, πράγμα που αποδεικνύει την υποκρισία της ίδιας της ΕΕ. Ενώ αναγορεύει σαν βασικό πρόβλημα προς αντιμετώπιση το μεταναστευτικό, επιλέγει να διαιωνίσει την ίδια κατάσταση. Επιπλέον, τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την επικαιροποίηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, που προβλέπουν ακόμη και σενάρια «εμπλοκής», πότε δηλαδή θα είναι αιτιολογημένη η στρατιωτική εμπλοκή πλοίων του λιμενικού, της FRONTEX με πλοία που διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες, επιβεβαιώνουν ποια είναι η κατεύθυνση της ΕΕ.

Η εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στα νησιά και που επηρεάζει τη ζωή των προσφύγων – μεταναστών και των κατοίκων, φέρνει στο προσκήνιο τις τεράστιες ελλείψεις στις δομές της υγείας, της παιδείας και άλλων υποδομών. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να προχωρήσει σε μέτρα έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού, μεγαλύτερης εμπλοκής του προσφυγικού – μεταναστευτικού στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, διαιώνισης της ίδιας απαράδεκτης κατάστασης για πρόσφυγες και νησιώτες. Στην ουσία οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πατάνε στον ίδιο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κλιμακώνουν αυτή την αντιδραστική πολιτική.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση αποφάσισε:

- Επιμονή στην εφαρμογή της καταστροφικής, για πρόσφυγες-μετανάστες, καθώς και τους κατοίκους των νησιών, συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και των άθλιων hotspots, που προεκλογικά οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ υπόσχονταν ότι θα κλείσουν.

- Ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προσφυγικών - μεταναστευτικών αφίξεων.

- Ένταση της καταστολής και της επίθεσης κατά των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, με την εξαγγελθείσα απαράδεκτη και πρωτοφανή κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των αιτούντων άσυλο που απορρίφθηκε η αρχική αίτησή τους, σε β΄ βαθμό. Αυτό το γεγονός θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα.

Η μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων όπως έγινε στη Λέσβο, δεν είναι ούτε καν σταγόνα στον ωκεανό. Η αποσυμφόρηση που ευαγγελίζονται κυβέρνηση και τοπική διοίκηση δεν αποτελεί λύση. Εξάλλου τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών ξεπερνούν τον αριθμό αυτών που τους επιτρέπεται η μετακίνηση. Ίδιο αποτέλεσμα έχει και η οικογενειακή επανένωση σε χώρες της ΕΕ λίγων εκατοντάδων ασυνόδευτων ανηλίκων. Δε λύνουν το πρόβλημα, τη στιγμή που χιλιάδες ζουν σε ακατάλληλες δομές και συνθήκες.

Οι γενικόλογες αναφορές για στήριξη των τοπικών κοινωνιών είναι επιταγή χωρίς αντίκρισμα.

Το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το διπλό εγκλωβισμό στα hotspots, καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία και τους Μαζικούς Φορείς των νησιών να πάρουν άμεσα αγωνιστικές πρωτοβουλίες για:

· Να κλείσουν όλα τα hotspots στη Σάμο και τα άλλα νησιά και να μη δημιουργηθούν άλλα.

· Στο νησί να υπάρχει μία μικρή μόνο δομή για την καταγραφή, την ταυτοποίηση νέων αφίξεων καθώς και τον υγειονομικό έλεγχο, πλήρως στελεχωμένης με προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

· Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

· Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.

· Κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος.

· Να στελεχωθούν όλες αυτές οι υπηρεσίες πλήρως, με εργαζόμενους μόνιμης και σταθερής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Οι συμβασιούχοι κοινωφελούς εργασίας να ενταχθούν με μόνιμες εργασιακές σχέσεις στο δήμο και την περιφέρεια.

· Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.».










Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required