22 Δεκ 2019

Το 2ο Γυμνάσιο Σάμου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+

Το 2ο Γυμνάσιο Σάμου συμμετέχει τη φετινή χρονιά 2019-2020 σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Σχολικής Εκπαίδευσης (School Exchange Partnerships KA229) με σύμπραξη ανταλλαγών μαθητών μεταξύ των Σχολείων Γερμανίας (Luitpold Gymnasium Munchen), Ιταλίας (Liceo Scientifico Statale Enrico Fermi di Ragusa) και Πορτογαλίας (Agrupamento de Escolas D. Dinis Lisboa).


Ο τίτλος του προγράμματος που υλοποιείται είναι Exchange of ICT practices: Java robot programming in a European context (2019-1-DE03-KA229-059620_2).

Κύριος στόχος του σχεδίου είναι η εισαγωγή του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού με JAVA για την πλατφόρμα εκπαιδευτικής ρομποτικής LEGO EV3 με έμφαση σε ανάπτυξη εφαρμογών που θα αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της κάθε χώρας. Για το λόγο αυτό οι μαθητές θα μοιράζονται τις ιδέες τους στην πλατφόρμα eTwinning και θα προγραμματίζουν σε διακρατικές ομάδες διαμοιραζόμενοι τον κώδικά τους σε σχετικές πλατφόρμες.

Είναι σε θέση να μάθει κάποιος τα τελευταία νέα του προγράμματος από την επίσημη eTwinning σελίδα: https://twinspace.etwinning.net/96054/


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

C1 Κοινή επιμόρφωση προσωπικού (C1 Short-term joint staff training events)

Επτά εκπαιδευτικοί Πληροφορικής, ένας τεχνολόγος και μία καθηγήτρια Αγγλικής που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από Ιταλία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ελλάδα, συναντήθηκαν στο Μόναχο της Γερμανίας, στο εκπαιδευτικό ίδρυμα Luitpold-Gymnasium από 5/10/2019 έως 11/10/2019 και εκπαιδεύτηκαν στη χρήσης της αντικειμενοστραφούς γλώσσας προγραμματισμού JAVA σε προγραμματισμό ρομπότ LEGO EV3 με leJOS στο περιβάλλον Eclipse. Η εκπαίδευση ήταν από εξωτερικό συνεργάτη, ηγέτη στο χώρο, το Fraunhofer Institute, γνωστό για την πρωτοβουλία Roberta Initiative – Learning with robots και συγκεκριμένα την κα Beate Jost (Intelligent Analysis and Information Systems IAIS).



Από την Ελλάδα παρέστησαν: ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής κ. Βασίλειος Μπαρέκος, ο τεχνολόγος εκπαιδευτικός κ. Ευθύμιος Ευαγγέλου και η εκπαιδευτικός Πληροφορικής κα Ειρήνη Χατζηαγγέλου που συμμετέχουν και συνεργάζονται στο ανωτέρω πρόγραμμα.


Επίσης στο workshop έγινε αναφορά στην πλατφόρμα του eTwinning της κοινότητας των σχολείων της Ευρώπης με στόχο την εξοικείωση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών καθώς θα χρησιμοποιηθεί ως βασικό εργαλείο του συγκεκριμένου προγράμματος. Επιπρόσθετα έγιναν επισκέψεις για γνωριμία με την τοπική γερμανική και βαυαρική κουλτούρα.


Όλα αυτά θα αξιοποιηθούν κατά το επόμενο στάδιο του σχεδίου που αφορά την προγραμματιστική υλοποίηση από μαθητές των στοιχείων τοπικής κουλτούρας των συμμετεχόντων χωρών με τη βοήθεια της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Παρακολουθήστε σύντομο βίντεο από την εκπαίδευση:

https://www.youtube.com/watch?v=d6qxPsXp86I


Σχετικό άρθρο της δράσης δημοσιεύτηκε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα 2019 εδώ:

https://blog.codeweek.eu/post/188274638640/robot-programming-with-java-european-workshop-in



Τεχνική Ημερίδα των σχεδίων Erasmus+

Ο υπεύθυνος υλοποίησης του προγράμματος, εκπαιδευτικός, κ. Μπαρέκος, παρακολούθησε στις 8 Νοεμβρίου 2019, στη Θεσσαλονίκη, Τεχνική Ημερίδα, για την οικονομική και τεχνική διαχείριση της υλοποίησης των σχεδίων Στρατηγικών Συμπράξεων ΚΑ229 Erasmus+ που διοργάνωσε η Εθνική Μονάδα Συντονισμού – ΙΚΥ. Εκεί μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζοντας την επιτυχία του προγράμματος Erasmus+, για τον επόμενο κύκλο υπερδιπλασιάζει τις χρηματοδοτήσεις και απλοποιεί τις διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι είναι ευκαιρία και πρέπει περισσότεροι συνάδελφοί τους εκπαιδευτικοί να μάθουν για τα οφέλη του Erasmus+ και να επιχειρήσουν να καταστρώσουν και υποβάλουν φάκελο υποψηφιότητας σχεδίου.




Δείτε τη σχετική σύντομη παρουσίαση στελέχους του ΙΚΥ, του κ. Τάσου Μπάρμπα: https://prezi.com/fwsdkz_2tw6-/?token=5d80692f69d1045f5647643c609886e811125be1d61fd97edeab4fbef3b96071&utm_campaign=share&utm_medium=copy








C2 Συνάντηση στη Σάμο, ανταλλαγής μαθητών (C2 Short-term exchanges of groups of pupils)


Το 2ο Γυμνάσιο Σάμου, ως υπεύθυνο Σχολείο για τη φιλοξενία της 1ης συνάντησης μαθητών του προγράμματος Erasmus+, διοργάνωσε στη Σάμο με μεγάλη επιτυχία, μια εκπαιδευτική εβδομάδα με στόχο τη συμμετοχή των μαθητών σε βιωματικά πολιτιστικά εργαστήρια μέσα από τα οποία οι τελευταίοι θα αναδείξουν ιδέες για ρομποτικές υλοποιήσεις που θα προγραμματίσουν.


Η επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποιήθηκε από 17 έως 23 Νοεμβρίου 2019 και συμμετείχαν:

από Γερμανία ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής κ. Peter Kirchhoff με 6 μαθητές του,

από Πορτογαλία ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής κ. Carlos Almeida με 7 μαθητές του,

από Ιταλία ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής κ. Salvatore Dimartino και η καθηγήτρια Αγγλικών κα Angela Mandara με 6 μαθητές τους,

από Ελλάδα, εκτός από τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής κ. Βασίλειο Μπαρέκο, τον τεχνολόγο εκπαιδευτικό κ. Ευθύμιο Ευαγγέλου και την εκπαιδευτικό Πληροφορικής κα Ειρήνη Χατζηαγγέλου, επίσης συνεργάστηκαν και παρουσίασαν στους επισκέπτες, η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Σάμου εκπαιδευτικός βιολόγος κα Πατρίτσια Χατζηιωαννίδου, η εκπαιδευτικός γερμανικής γλώσσας κα Κατερίνα Γούλα, η εκπαιδευτικός γαλλικής γλώσσας κα Κατερίνα Γεωργιάδου και η εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας κα Αγγελική Χασιώτη.

Από το 2ο Γυμνάσιο συμμετείχαν στις διάφορες δραστηριότητες, η Ομάδα Ρομποτικής του προγράμματος που αποτελείται από 19 μαθητές της Γ’ Γυμνασίου. Επιπλέον και άλλοι μαθητές του Σχολείου ενεπλάκησαν δημιουργώντας παρουσιάσεις και φυλλάδια για τους φιλοξενούμενους.

Κατά την εβδομάδα φιλοξενίας των ξένων σχολείων πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και τους έγιναν ξεναγήσεις:





Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου με σημαντικά εκθέματα και τον ψηλότερο Κούρο (παγκοσμίως, στις μέχρι σήμερα αρχαιολογικές ανασκαφές) ύψους περίπου 5 μέτρων,

Στο χώρο του 2ου Γυμνασίου Σάμου όπου τους έγινε θερμό καλωσόρισμα από τη Διεύθυνση του Σχολείου και συναδέλφους εκπαιδευτικούς όπου ακολούθησε παρουσίαση των εγκαταστάσεων του Σχολείου στην αγγλική και γερμανική γλώσσα, καθώς και παρουσίαση παλαιότερων ρομποτικών κατασκευών.




Επισκέφτηκαν τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου και την ιστορική πλατεία Πυθαγόρα της πόλης Σάμου.




Περπάτησαν στο παραδοσιακό Άνω Βαθύ (παλιά πόλη), όπου θαύμασαν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη θέα. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο του συλλόγου «Καπετάν Λαχανά» καθώς και το Θέατρο Άι Γιαννάκη.



Συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήρι παραδοσιακών χορών που διοργάνωσε ο χοροδιδάσκαλος, συνάδελφος εκπαιδευτικός κ. Ευθύμιος Ευαγγέλου,


 Ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο Καρλοβάσου όπου έμαθαν ιστορικά στοιχεία για το νησί της Σάμου.

 Σε συνεννόηση με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα Εργίνα Καβαλλιεράτου, διοργανώθηκε παρουσίαση ρομποτικών κατασκευών στη διάρκεια εκπαιδευτικής επίσκεψης στην Ομάδα Aegean Robotics του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι.


Περπάτησαν στο Καρλόβασι και στο γραφικό Κοκκάρι,





Επισκέφτηκαν τη Μονή Μεγάλης Παναγιάς,
 


συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήρι Αγγειοπλαστικής στις εγκαταστάσεις «YDRIA art» του κ. Τίμου Χατζηλαγού στους Κουμαραδαίους,




Επισκέφτηκαν το Ελαιοτριβείο του κ. Ελευθέριου Καψόπουλου στους Μαυρατζαίους και είδαν τον τρόπο παραγωγής του ελαιολάδου,






Επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Παναγία Σπηλιανή και περπάτησαν στο τουριστικό Πυθαγόρειο,





Πραγματοποίησαν δεντροφύτευση, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δασών Σάμου, ως ελάχιστη συμβολή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ως αντιστάθμισμα του αποτυπώματος άνθρακα των αεροπορικών πτήσεων,




Επισκέφτηκαν το Μουσείο Οίνου στο Μαλαγάρι Σάμου, όπου απόλαυσαν μια πολύ εμπεριστατωμένη και ενδιαφέρουσα παρουσίαση για το σαμιώτικο κρασί από τον κ. Γιάννη Παρασύρη του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΕΟΣΣ) της Σάμου.



Διοργανώθηκε μεγάλη Μουσικοχορευτική Εκδήλωση (ανοιχτή στο κοινό & με δωρεάν είσοδο), με τη συμμετοχή 4 τοπικών πολιτιστικών συλλόγων προς τιμήν των επισκεπτών, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019, στο Αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Σάμου.

Στην εξαιρετική αυτή παράσταση με παραδοσιακές φορεσιές συμμετείχαν: ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ., το Λύκειο Ελληνίδων - Παράρτημα Σάμου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ωκυρρόη η Σαμία», και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος «Ο Καπετάν Λαχανάς».

Κάθε χορευτικό σχήμα χόρεψε 3 χαρακτηριστικούς χορούς (από τα νησιά του Αιγαίου Σάμο, Ικαρία, Κάλυμνο και Κύθηρα), σε ένα σύντομο, αλλά περιεκτικό πρόγραμμα.




Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο εκπαιδευτικός κ. Ευθύμιος Ευαγγέλου, ενώ χαιρετισμό στα Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά απηύθυνε στους φιλοξενούμενους μαθητές η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Σάμου κα Πατρίτσια Χατζηϊωαννίδου. Στο τέλος της εκδήλωσης επιδόθηκαν στους εκπροσώπους των συλλόγων αναμνηστικοί πάπυροι.




Κατά αυτό τον τρόπο οι φιλοξενούμενοί, μέσα από τους ελληνικούς χορούς, γνώρισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κουλτούρα και την παράδοση της Ελλάδας. 



 Το ίδιο βράδυ ακολούθησε κοινό δείπνο με όλους τους συμμετέχοντες σε τοπική παραδοσιακή ταβέρνα.

Δείτε το ακόλουθο απόσπασμα για την εκδήλωση από το Δελτίο Ειδήσεων της Σαμιακής Τηλεόρασης: https://www.youtube.com/watch?v=DamCikamv5s&feature=youtu.be&t=1872&fbclid=IwAR3H3C6Y1ei3_tieVK0oAmnwCN_ILh-nAcUPXxwZ9SylOq7JrvJVwHJf98w

Την τελευταία ημέρα του Erasmus+ στη Σάμο, στο αμφιθέατρο του "Μαυρογένειου" ΕΠΑΛ Σάμου, πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές παρουσιάσεις από τους μαθητές, αντίστοιχα κάθε χώρας, που θα οδηγήσουν σε πρωτότυπες ρομποτικές κατασκευές.






 Πλέον οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες για να υλοποιήσουν και παρουσιάσουν, μετά τις γιορτές, την 1η τους εισαγωγική ρομποτική κατασκευή που είναι ένας μηχανισμός διαχωρισμού χρωματιστών κύβων.

 

2ο Γυμνάσιο Σάμου 2019-2020

http://2gym-samou.sam.sch.gr/

Tags: #EV3 #leJOS #Erasmus+ #SAMOS

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους (το Λύκειο Ελληνίδων - Παράρτημα Σάμου, τον Χορευτικό Όμιλο Σάμου «ΧΟΡ.Ο.Σ.», τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ωκυρρόη η Σαμία», τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Καπετάν Λαχανάς») με τους χοροδιδασκάλους και τους άψογους χορευτές τους για την παράσταση παραδοσιακών χορών που παρουσίασαν. Επίσης τους εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου Σάμου που συντόνισαν και παρουσίασαν την εκδήλωση, όλους όσους παραβρέθηκαν και τους τίμησαν με την παρουσία τους καθώς και τον κ. Βαγγέλη Βουργάνα στον ήχο και στα φώτα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στις οικογένειες των μαθητών, που φιλοξένησαν επί μια εβδομάδα τους επισκέπτες μαθητές.

Τον χοροδιδάσκαλο, εκπαιδευτικό κ. Ευθύμιο Ευαγγέλου για τον συντονισμό όλων των δράσεων με τους παραδοσιακούς χορούς καθώς και τις κυρίες μέλη του Χορευτικού Ομίλου Σάμου «ΧΟΡ.Ο.Σ.» για τα παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασαν και πρόσφεραν σε όλους.

Τον Δήμο Δυτικής Σάμου για τη διοργάνωση της ξενάγησης στο Λαογραφικό Μουσείο Καρλοβάσου.

Την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Εργίνα Καβαλλιεράτου και τους φοιτητές/ερευνητές της Ομάδας Aegean Robotics για την παρουσίαση που παρέδωσαν.

Τον ιερομόναχο της Μονής Μεγάλης Παναγιάς

Τον κ. Τίμο Χατζηλαγό για την παρουσίασης της ιστορίας της αγγειοπλαστικής και του βιωματικού εργαστηρίου που ακολούθησε στο Εργαστήρι Αγγειοπλαστικής «YDRIA art» στους Κουμαραδαίους

Τον κ. Ελευθέριο Καψόπουλο για την πρόσβαση που παρείχε στο Ελαιοτριβείο του στους Μαυρατζαίους

Τη Διεύθυνση Δασών Σάμου για την άψογη διοργάνωση της δράσης αναδάσωσης που πραγματοποιήθηκε

Τον κ. Γιάννη Παρασύρη του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΕΟΣΣ) της Σάμου για την εμπεριστατωμένη στα Αγγλικά παρουσίαση για το σαμιώτικο κρασί στο Μουσείο Οίνου στο Μαλαγάρι

Τον διευθυντή του «Μαυρογένειου» Επαγγελματικού Λυκείου Σάμου κ. Ευάγγελο Τσεσμελή για την παραχώρηση του Αμφιθεάτρου.

Τον διευθυντή του «Πυθαγόρειου» Γενικού Λυκείου Σάμου κ. Ιωάννη Τζανή για την παραχώρηση του Αμφιθεάτρου.


Σύντομες πληροφορίες για τα ξένα Σχολεία:

Luitpold Gymnasium Munchen www.luitpold-gymnasium.de
Δυναμικό περίπου 1.000 μαθητές και 70 εκπαιδευτικοί. Σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην καρδιά του Μονάχου με ειδικό ενδιαφέρον σε STEM μεθοδολογία. Εμπειρία με LEGO EV3 ρομποτική 3 έτη και συμμετοχή σε εθνικούς διαγωνισμούς. Διδάσκεται αντικειμενοστραφής προγραμματισμός με JAVA στην 10τη τάξη (μαθητές 15-16 ετών).

Liceo Scientifico Statale Enrico Fermi di Ragusa www.liceofermirg.edu.it
Δυναμικό 936 μαθητές και 80 εκπαιδευτικοί. Σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εμπειρία σε LEGO EV3 ρομποτική.

Agrupamento de Escolas D. Dinis Lisboa www.esecddinis.pt

Δυναμικό περίπου 1.100 μαθητές και 250 εκπαιδευτικοί. Σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου διδάσκεται προγραμματισμός και εκπαιδευτική ρομποτική. Υπάρχει Σύλλογος Ρομποτικής www.clubedarobotica.pt με εμπειρία με LEGO EV3 και συμμετοχή σε πολυάριθμους εθνικούς διαγωνισμούς όπως Firefight Robot, Bot Olympics και διεθνείς διαγωνισμούς όπως Robocup, First Global και Can Sat. 




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required