14 Δεκ 2019

O περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για τα δρομολογημένα έργα στη Σάμο και το Μεταναστευτικό

Για τα έργα  που έχουν δρομολογηθεί στο νησί μας και για το Μεταναστευτικό μίλησε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κώστας Μουτζούρης, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στα τοπικά ΜΜΕ.

Αρχικά ανέφερε πως μετά τις συσκέψεις εργασίας που πραγματοποίησε με τους τεχνικούς της Περιφέρειας θα δρομολογηθεί το αλιευτικό καταφύγιο του Ηραίου,  αφού πρώτα νομιμοποιηθεί, ώστε να ενταχθεί σαν έργο στο Λιμενικό Ταμείο του Δήμου.

Αναφερόμενος στις νέες μελέτες που θα εκπονηθούν και αφορούν το νησί της Σάμου ο κ Μουτζούρης ανέφερε: «Για τη Σάμο προβλέπεται η ανακατασκευή του θεάτρου Πυθαγορείου, η αντιμετώπιση των βραχωδών κατολισθήσεων στην επαρχιακή οδό Δρακαίοι - Σάμου, η βελτίωση του δρόμου αεροδρόμιο-Ηραίον, η βελτίωση της οδού Μυτιληνιών- Κοκκαρίου. Πρόκειται για έργα προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ.  Επιπλέον, θα δρομολογηθεί σύντομα και η μελέτη του masterplan για το λιμάνι Βαθέος, στο οποίο ως καθηγητής λιμενολόγος θα συνδράμω και εγώ με μεγάλη χαρά».

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έκανε και αναφορά στην Ικαρία,  και αποκάλυψε πως τις επόμενες ημέρες θα προσληφθεί Ικαριώτης ειδικός σύμβουλος, ο οποίος θα συνδράμει στο έργο της περιφερειακής αρχής. Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέος Έπαρχος Ικαρίας, τις αρχές Ιανουαρίου.

Το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στη Σάμο, όπου συνοδευόμενος από  τον αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, θα επιβλέψουν τα έργα που εκτελούνται. Θα ακολουθήσει τριήμερη επίσκεψη στην Ικαρία, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, κ. Βασίλη Πανουράκη.

Σχετικά με το Μεταναστευτικό ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ανέφερε πως το σχέδιο της Κυβέρνησης δεν πληροί καμία προϋπόθεση.

Ο κ. Μουτζούρης είπε:

«Η τελευταία ανακοίνωση της Κυβέρνησης ήταν πως θα γίνουν κλειστές δομές ανά μία νήσο, που θα αντικαταστήσουν τις παλιές, οι οποίες θα ισοπεδωθούν. Τη βρήκαμε ενδιαφέρουσα, γιατί θα ήταν απομακρυσμένα και μικρότερης χωρητικότητας και είχαμε βάλει προϋποθέσεις. Θα έπρεπε η θέση της νέας δομής να έχει την αποδοχής της τοπικής κοινωνίας. Δεν μπορεί να επιβληθεί. Δεν έχει νόημα η κλειστή δομή όταν συνεχίζεται η αθρόα προσέλευση μεταναστών. Οι υπηρεσίες λένε πως αυτές θα εντατικοποιηθούν. Δυσμενές σημείο σε αυτό το θέμα είναι πως η τουρκική ακτοφυλακή δεν συνεργάζεται. Ενώ μέχρι και πριν 20 ημέρες όταν ειδοποιούνταν από τις ελληνικές υπηρεσίες, παρενέβαινε σε αρκετά περιστατικά, τώρα δεν παρεμβαίνει. Είναι καθαρά παιχνίδι που παίζει η γείτονα χώρα και ο  πρόεδρός της. Όταν, λοιπόν, έχουμε αθρόες εισόδους και λέμε θα έχουμε κλειστή δομή, δεν έχει νόημα γιατί θα απαιτηθεί να υπάρχουν νέες δομές ανοιχτές και κλειστές. Είναι ατέρμονο αυτό". 

"Επιπλέον είχαμε πει για πληθυσμιακή  αναλογία, η Σάμος δεν μπορεί να εξισωθεί με τη Λέσβο. Την Τετάρτη που πέρασε με το κλείσιμο των υπηρεσιών της Περιφέρειας κάναμε το πρώτο βήμα, κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου. Εάν δεν υπάρξει θετική αντίδραση της Κυβέρνησης προς τις τοπικές κοινωνίες , το αμέσως επόμενο διάστημα θα αντιδράσουμε πολύ σκληρά και δυναμικά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required