24 Μαρ 2020

Όταν το «μένουμε σπίτι» γίνεται «μένουμε στη σκηνή»

«Τόσες χιλιάδες άνθρωποι σε ένα μέρος είναι ευθύς εξαρχής συνωστισμός. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό υπό αυτές τις συνθήκες». Με αυτά τα λόγια, στέλεχος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που βρίσκεται σε ΚΥΤ (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης) σε νησί του Βορείου Αιγαίου περιγράφει, τι συμβαίνει όχι μόνο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, αλλά και στη Λέρο και στην Κω. 

Στα πέντε νησιά παραμένουν πάνω από 40.000 άνθρωποι σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες εν μέσω πανδημίας. Στα ΚΥΤ δεν υπάρχουν καθόλου υλικά για την ατομική προστασία των εργαζομένων. Από την αρχή της κρίσης δεν έχουν φτάσει καθόλου μάσκες, γάντια και απολυμαντικά.


Η οδηγία για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται έφθασε στις αρμόδιες υπηρεσίες των ΚΥΤ μόλις την προηγούμενη Τετάρτη, αλλά έτσι και αλλιώς ελάχιστα από όσα αναφέρει μπορούν στην πράξη να εφαρμοστούν.

Η «τήρηση γενικών κανόνων υγιεινής με καθημερινό καθαρισμό εσωτερικών κοινόχρηστων χώρων με καθαριστικά και απολυμαντικά, καθώς και συνεχής απολύμανση των πόμολων των θυρών των κοινόχρηστων χώρων αυτών» για τις συνθήκες που επικρατούν στα ΚΥΤ ακούγεται ως «μαύρο» ανέκδοτο.

«Η κατάσταση στα ΚΥΤ είναι αυτή που είναι. Οι επιλογές είναι περιορισμένες» τονίζει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, που εξηγεί ότι σε περιόδους κρίσης «απαιτείται ρεαλισμός».

«Το χειρότερο από όλα είναι ότι εμείς οι εργαζόμενοι μέσα στα ΚΥΤ δεν έχουμε καθόλου μέσα ατομικής προστασίας. Ελάχιστα μας έδωσαν η αστυνομία και ο στρατός, αλλά και αυτοί έχουν ελλείψεις. Φοβόμαστε πολύ γιατί είμαστε εντελώς εκτεθειμένοι. Η Υπηρεσία Ασύλου σταμάτησε να δέχεται ραντεβού, και τα γραφεία μεταφέρθηκαν εκτός της δομής, αλλά όσοι εργαζόμαστε εντός των καταυλισμών είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε», τονίζει συμβασιούχος υπάλληλος, ο οποίος προτιμά να παραμείνει ανώνυμος.

«Αν συμβεί κάτι, θα έχουμε απέναντί μας όλη την τοπική κοινωνία. Θα μας πετάξουν στη θάλασσα», καταλήγει.

«Το μένουμε σπίτι» για την αποφυγή συγχρωτισμού και συνωστισμού που ισχύει για τον υπόλοιπο πληθυσμό, για τα ΚΥΤ των νησιών και τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο που παραμένουν σε αυτά μεταφράζεται σε «μένουμε στη σκηνή μας». Ομως, όταν σε μια σκηνή διαμένουν 50-70 άτομα –όπως οι μεγάλες της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που χρησιμοποιούνται γιατί σε αυτές μπορεί να υπάρχει θέρμανση– πώς να αποφευχθεί ο συνωστισμός;

Εργαζόμενοι στα ΚΥΤ εξηγούν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί έχουν πληροφόρηση για τον κορωνοϊό είτε μέσω επίσημης ενημέρωσης είτε γιατί έτσι και αλλιώς είναι κάτι που αφορά όλο τον κόσμο. Ομως, είναι αδύνατον να τηρήσουν μέτρα προσωπικής υγιεινής όταν δεν υπάρχουν τουαλέτες για όλους ή όταν αναγκάζονται να περιμένουν σε ουρές για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό.

Η κατάσταση, μάλιστα, έχει επιδεινωθεί καθώς το προσωπικό λιγοστεύει μέρα με τη μέρα. Σύμφωνα με στοιχεία του συλλόγου εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου στην αρχή του μήνα εντός του ΚΥΤ της Λέσβου, στη Μόρια, εργάζονταν περίπου 1.000 άτομα. Ομως, αρκετοί έχουν ήδη αποχωρήσει λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα οποία εντός των δομών πρέπει να παραμένει το απολύτως απαραίτητο προσωπικό.

Κοντέινερ - «κλινικές» για την εξέταση των αιτούντων άσυλο, αλλά και δωμάτια απομόνωσης εντός των ΚΥΤ για την περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος αναμένεται να στηθούν την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Μετανάστευσης. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σχεδιάζει την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού με συμβάσεις έργου για κάποιους μήνες, έτσι ώστε να λειτουργήσει ένα ιατρείο πρωτοβάθμιας φροντίδας το οποίο θα στηθεί εκτός των ΚΥΤ σε Σάμο, Λέσβο και Χίο.
Ωστόσο, ο χρόνος τρέχει...


Πηγή: Καθημερινή

Οταν το "μένουμε σπίτι" γίνεται "μένουμε στη σκηνή", Της Τάνιας Γεωργιοπούλου | Kathimerini

"Τόσες χιλιάδες άνθρωποι σε ένα μέρος είναι ευθύς εξαρχής συνωστισμός. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό υπό αυτές τις συνθήκες". Με αυτά τα λόγια, στέλεχος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που βρίσκεται σε ΚΥΤ (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης) σε νησί του Βορείου Αιγαίου περιγράφει, τι συμβαίνει όχι μόνο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, αλλά και στη Λέρο και στην Κω.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required