8 Απρ 2020

Τ.Ε. Σάμου του ΚΚΕ - Η κατάσταση στο νησί παραμένει άκρως επικίνδυνη

Άκρως επικίνδυνη χαρακτηρίζει την κατάσταση της υγείας στο νησί μας η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

Εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παίρνει μέτρα για την κάλυψη των κενών και πως από ‘κει και πέρα είναι θέμα ατομικής ευθύνης των πολιτών. Η πανδημία αποκαλύπτει τον κυνισμό και την απανθρωπιά του καπιταλιστικού συστήματος ακόμα και στον πιο δύσπιστο. Η κατάσταση στο νησί παραμένει άκρως επικίνδυνη. 

Το Νοσοκομείο Σάμου συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις, ενώ ανεπαρκής έως ανύπαρκτη είναι η λεγόμενη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο νησί. 

Στην πλειοψηφία των χωριών ο γιατρός πηγαίνει μια φορά την εβδομάδα ή τις δεκαπέντε μέρες. Τα λεγόμενα περιφερειακά ιατρεία αντί καθημερινά, λειτουργούν 2-3 φορές την εβδομάδα με έναν γιατρό από τους 2 που θα έπρεπε να υπάρχουν και χωρίς άλλο προσωπικό (νοσοκόμα, μαία). Συνεπώς και τα καθήκοντα των γιατρών αυτών περιορίζονται κατά κύριο λόγο στη συνταγογράφιση. Οι γιατροί των αγροτικών και περιφερειακών ιατρείων καλύπτουν 3-4 χωριά ο καθένας, καθώς και εφημερίες στο νοσοκομείο Σάμου και το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου. Όσον αφορά τα μέσα προστασίας αυτά είναι ανεπαρκή ή λείπουν τελείως με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τους γιατρούς και τους ασθενείς. 

Οι τεράστιες ελλείψεις στην υγεία είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής κυβερνήσεων και ΕΕ. Η υγεία αντί για δημόσιο αγαθό θεωρείται και αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και κερδοφόρος τομέας επενδύσεων για τα μονοπώλια της υγείας. 

Οι λιγοστοί γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που γίνονται μπαλάκι για να καλύψουν πολλές τρύπες μαζί, δε ζητούν ελεημοσύνη και χειροκροτήματα. Διεκδικούν κρατική χρηματοδότηση, προσλήψεις, υλικοτεχνική υποδομή και μέσα προστασίας. 

Μαζί τους ενώνουμε όλοι τη φωνή μας. Φοράμε μάσκα αλλά δε μένουμε σιωπηλοί! 

Διεκδικούμε: 

· Πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου, του Κ.Υ. Καρλοβάσου, του ΕΚΑΒ και όλων των περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων με μόνιμο προσωπικό. 

· Εξασφάλιση από το κράτος όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για γιατρούς, νοσηλευτές και τους κατοίκους. 
· Απολύμανση όλων των περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων 

· Να εφοδιαστούν όλες οι μονάδες υγείας με ειδικά διαγνωστικά τεστ και να εξασφαλιστεί η γρήγορη διασταύρωσή τους. 

· Να ενταχθούν υποχρεωτικά όλοι οι ιδιώτες γιατροί, ειδικά πνευμονολόγοι και παθολόγοι, στο κρατικό σχέδιο για τη δωρεάν ιατρική παρακολούθηση των ασθενών με χρόνιες και άλλες παθήσεις στα ιατρεία, σε κατ’ οίκον επισκέψεις καθώς και για τη στελέχωση των μονάδων υγείας. 

· Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη αεροδιακομιδή των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία. 

· Να γίνεται ιατρικός έλεγχος στους επιβάτες στα λιμάνια και τα αεροδρόμια





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required