7 Απρ 2020

ΥΠΕΡ-ΒΟΛΕΣ

Λόγω προσωρινής αναστολής της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας μας, η στήλη «ΥΠΕΡ-ΒΟΛΕΣ» του "Σαμιακού Βήματος" «μετακομίζει» αυτό το διάστημα στην ηλεκτρονική έκδοση, και θα είναι μαζί σας με σχόλια και επισημάνσεις, όχι μόνο άπαξ της εβδομάδας, αλλά συχνότερα.

· «Την ανάγκη να υπάρξει σχέδιο για την επόμενη ημέρα»... Και το ερώτημα: «Θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πολύ δύσκολη κατάσταση που θα έχει δημιουργηθεί ή θα περιμένουμε άλλους να έρθουν να λύσουν και πάλι τα δικά μας προβλήματα;» ήταν η επικεφαλίδα της ανακοίνωσης της περιφερειακής παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών». Να μια φωνή που ακούγεται για την επόμενη μέρα από τον κορωνοϊό και τον απαιτούμενο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της μετά κορωνοϊό εποχής στα νησιά μας, που λυγίζουν από τα προβλήματα. Είναι ανάγκη να υπερβούμε τα εσκαμμένα του καιρού μας (μεταναστευτικό-πανδημία) και να σχεδιάσουμε, να οργανώσουμε, να απαιτήσουμε καλύτερες συνθήκες, μόλις ομαλοποιηθεί η καθημερινότητά μας.

· Δεν υπάρχει σχέδιο αποσυμφόρησης, δεν υπάρχουν χώροι στην ηπειρωτική χώρα (αφήστε ήσυχη την ενδοχώρα), δύο κάνανε στην Σιντική Σερρών και στην Μαλακάσα (παρακαλώ να λείπουν οι συνειρμοί του ονόματος και των ενεργειών τους), και γέμισαν ήδη. Άρα η περίφημη ανάπτυξη 28 (άντε 26) δομών ανά την επικράτεια, για μεταφορά από τα νησιά, ήταν μία ακόμη ψευτοδικαιολογία, για να εμπαίξουν ακόμη μια φορά τις νησιωτικές κοινωνίες. Η επιλογή εξ αρχής των πέντε νησιών για μετατροπή τους σε αποθήκες ψυχών, που εκτός των άλλων θα αλλοιώσει την πληθυσμιακή τους σύνθεση, που θα απομυζήσει τους περιορισμένους φυσικούς τους πόρους, που θα καταστρέψει τον τουρισμό τους και την επισκεψιμότητά τους ως προορισμών προδιέγραψε το μέλλον τους. Πέντε ανοιχτές φυλακές, πέντε μεγάλες μάντρες ανάσχεσης των προσφυγομεταναστευτικών ροών προς τις… πολιτισμένες χώρες της καθ΄ημάς Ευρώπης. Οι κατά καιρούς εξαγγελίες και η παρελκυστική πολιτική τακτική, είναι απλά για να δοκιμάζονται οι αντοχές και η υπομονή των τοπικών κοινωνιών ωσότου… δούμε τι θα κάνουμε.

· Η κοινωνική αποστασιοποίηση (έτσι χαρακτηρίστηκαν τα μέτρα πρόληψης για την μη μετάδοση του κορωνοϊού),όπως ήταν φυσικό έφερε τις αγοραστικές ανάγκες των ανθρώπων πιο κοντά στο διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό εμπόριο, κάτι που μπορεί σιγά-σιγά να εδραιωθεί και να αποτελέσει συναλλακτικό ήθος και μετά κορωνοϊό και που θα σημάνει καταληκτικά τον θάνατο του εμποράκου κάθε είδους. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και κυρίως αποφασιστικότητα, μετά από αυτή την περιπέτεια να επαναφέρουμε τα ήθη στην προτέρα κατάσταση, να συγκρατήσουμε με κάθε τρόπο την συνεκτικότητά μας, να μην αλλάξουμε συνήθειες, αλλά κυρίως… συναισθήματα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required