25 Ιουν 2020

Το χρονοδιάγραμμα για το νέο ΚΥΤ στο επίκεντρο συνάντησης Μηταράκη - Στάντζου

Εργασίες για την απομάκρυνση των άδειων σκηνών από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ Σάμου θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, όπως προέκυψε από συνάντηση που είχαν σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Γεώργιο Στάντζο, στο υπουργείο. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο οριστικός τερματισμός λειτουργίας του ΚΥΤ Σάμου, καθώς και τα έργα για την απομάκρυνση των άδειων σκηνών από την περιοχή.
Επίσης, ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε το δήμαρχο Ανατολικής Σάμου για την πρόοδο των έργων της κλειστής ελεγχόμενης δομής στην περιοχή Ζερβού, «η δημιουργία της οποίας αποτελεί κοινή προτεραιότητα του Δήμου και της κυβέρνησης».


Συγκεκριμένα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι «για εμάς, πρόκειται για μια δομή πρότυπης λειτουργίας, καθώς θα εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και θα ενισχύσει το αίσθημα ασφαλείας, τόσο για τους διαμένοντες, όσο και για την τοπική κοινωνία».

Τέλος, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στην επικείμενη καμπάνια του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού για την τουριστική προβολή των νησιών του Βορείου Αιγαίου και κατ' επέκταση της Σάμου, που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Μητσός, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης και ο ειδικός γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων, Ευάγγελος Κωνσταντίνου.


Ανακοίνωση για τη σημερινή συνάντηση εξέδωσε και ο δήμος Ανατολικής Σάμου.

Ο δήμος αναφέρει:

Κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου, κου Γιώργου Στάντζου, και άμεσης ανταπόκρισης του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κου Νότη Μηταράκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο Υπουργείο. 

Παρόντες επίσης στη σύσκεψη ήταν ο Γενικός Γραμματέας, κος Μάνος Λογοθέτης, ο Ειδικός Γραμματέας, κος Ευάγγελος Κωνσταντίνου και στελέχη του Υπουργείου καθώς και ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κος Μιχάλης Μητσός.
 
Εκ μέρους του Δήμου ζητήθηκε ενημέρωση για την πορεία ολοκλήρωσης των εργασιών του κλειστού κέντρου στη περιοχή Ζερβού και κυρίως για το θέμα της επέκτασης της δομής, όπως αυτή υλοποιείται από το αρμόδιο Υπουργείο. 


Επίσης εκφράστηκε η ανησυχία και η δυσφορία του Δήμου για τις καθυστερήσεις και την απόφαση του Υπουργείου για την επέκτασή της σε εκτάσεις μισθωμένες από ιδιώτες. Στο πλαίσιο αυτό, δηλώθηκε η σταθερή θέση, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, περί μη αποδοχής επέκτασης του Κέντρου στη περιοχή Ζερβού. 

Εκ μέρους του Υπουργείου δηλώθηκε ότι πρόκειται για επέκταση που δεν έχει καμία σχέση με όσα γράφονται και ακούγονται αλλά για περιορισμένη επέκταση των 1500 θέσεων η οποία κυρίως έχει να κάνει με ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως υποδομές, περίφραξη σε κοινόχρηστους χώρους κ.λ.π., προαπαιτούμενα για τη λειτουργία της δομής ως κλειστής. 

Ανακοινώθηκε επίσης ότι εντός των επομένων ημερών θα συγκροτηθεί η πρώτη- από όλα τα νησιά – Επιτροπή για το κλείσιμο της υπάρχουσας δομής της πόλεως Σάμου δηλαδή η Επιτροπή που στο αμέσως επόμενο διάστημα θα συντονίσει και θα εποπτεύσει το κλείσιμο του ΚΥΤ της Σάμου, την οριστική απομάκρυνση του πληθυσμού από τη πόλη, την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής και την απόδοση του γηπέδου στο Δήμο Αν. Σάμου.


Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για το θέμα επιτάχυνσης των διαδικασιών -εκ μέρους του Υπουργείου- για την αποζημίωση των πολιτών και των επιχειρήσεων του Δήμου μας οι οποίες υπέστησαν ζημίες από την ανεξέλεγκτη επέκταση του ΚΥΤ και την εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών. 


Ο Δήμαρχος επέμεινε σχετικά με την επείγουσα ανάγκη συγκρότησης και άμεσης χρηματοδότησης Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για τη άρση των αρνητικών συνεπειών στη οικονομική και κοινωνική ζωή του πληγέντος Δήμου Αν. Σάμου. Σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις και έργα πνοής όπως η άμεση αλλαγή προς αναπτυξιακή κατεύθυνση του Χωροταξικού, η διαχείριση των απορριμμάτων, η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλεως και η δημιουργία νέων υποδομών. Επίσης ετέθη το θέμα της τουριστικής προβολής των νησιών που πλήττονται από την μεταναστευτική κρίση και τα φλέγοντα θέματα της παροχής αναπτυξιακών, φορολογικών και δανειακών κινήτρων και ευνοϊκών ρυθμίσεων προκειμένου να στηριχθούν και να αναπτυχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις του Δήμου μας. Ως αιτούμενο του Δήμου μας σχετική συζήτηση έγινε επίσης για την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακής Σχολής σε αντικατάσταση του ΚΥΤ στη θέση που υπάρχει σήμερα στην πόλη της Σάμου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required