15 Ιουλ 2020

Η Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες

Ανακοίνωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ και επισημαίνει πως η κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα στήριξης του κλάδου.


Η ανακοίνωση αναλυτικά:

Η οικονομική κρίση που επιταχύνθηκε από την πανδημία του κορονοϊού δημιουργεί νέα και οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών. 

Η κυβέρνηση δε πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης για να καλυφθούν οι απώλειες του εισοδήματος όσων επλήγησαν από την πανδημία. Μιλά για αναστολή και όχι κατάργηση του άδικου τέλους επιτηδεύματος που αντιμετωπίζει τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους ως επιχειρηματίες. 

Στο νησί μας οξύνεται μέρα τη μέρα το πρόβλημα της διάθεσης της σοδειάς δεκάδων παραγωγών οπωρολαχανικών. Καθημερινά καταστρέφονται τόνοι προϊόντων εξαιτίας της έλλειψης ζήτησης αφού ξενοδοχεία και εστιατόρια παραμένουν κλειστά και λίγα προβλέπεται να ανοίξουν καθώς και εξαιτίας της πολύ μικρής τιμής των εμπόρων που καθιστά επιζήμια ακόμα και τη συγκομιδή των προϊόντων από τους παραγωγούς. Ανησυχία υπάρχει και στους ελαιοκαλλιεργητές και αμπελοκαλλιεργητές όσον αφορά την τιμή και τη διάθεση της παραγωγής τους επόμενους μήνες. Σα να μην έφτανε αυτό αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής του Καρλοβάσου έπαθαν ζημιές από το χαλάζι το προηγούμενο διάστημα κι ήρθαν αντιμέτωποι με την υποστελέχωση του ΕΛΓΑ κι αργότερα πιθανά με τις μηδαμινές αποζημιώσεις που δίνει στους αγρότες πανελλαδικά τη στιγμή που χρυσοπληρώνουν τις εισφορές σε αυτόν. 

Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γιατί την ίδια ώρα που διαφημίζει τα ελληνικά προϊόντα και υπόσχεται στήριξη των παραγωγών, στηρίζει και εφαρμόζει την ΚΑΠ της ΕΕ, ενισχύει τους μεγαλοπαραγωγούς και μεγαλέμπορους εις βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών. Έχει μεγάλες ευθύνες που ενώ πετιούνται τόνοι προϊόντων οι λαϊκές οικογένειες αγοράζουν πανάκριβα τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα. 
Καλούμε τους παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νησιού να μη δεχτούν να πληρώσουν κι αυτή την κρίση που θα τους οδηγήσει στην καταστροφή. Με εμπιστοσύνη στον οργανωμένο αγώνα και τη δύναμή του να παλέψουν μαζί με τους συναδέλφους τους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους και φτωχούς αυτοαπασχολούμενους του νησιού για: 

· Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία. 

· Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος 

· Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ 

· Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα, εφόδια και ζωοτροφές. 

· Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης των αγροτών 

· Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων 

· Στελέχωση του ΕΛΓΑ με το αναγκαίο προσωπικό – άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου




1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Δεύτεροι και καταϊδρωμένοι για μια ακόμη φορά.
Αθήνα, 8 Απριλίου 2020.Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β.Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα:
"Να κρατηθεί ζωντανή η αγροτική παραγωγική βάση". Σταχυολογώ από την ερώτηση.
"Ο πρωτογενής τομέας της Ελλάδας και η ικανότητα παραγωγής τροφίμων πλήττεται καίρια αυτή τη στιγμή, αφού είναι προσανατολισμένος:
α) στον τουρισμό που έχει μηδενιστεί,
β) στις εξαγωγές, που διεξάγονται μετ’εμποδίων και δεν φτάνουν ούτε το 30% αυτών πριν τη κρίση και
γ) στην εσωτερική αγορά, η οποία δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων και επιπλέον βιώνει τις στρεβλώσεις που προκαλούν τα περιοριστικά μέτρα που αυξάνουν τις τιμές καταναλωτή, όταν, την ίδια ώρα οι τιμές παραγωγού είναι εξευτελιστικές.
Για να κρατήσουμε ζωντανή την αγροτική παραγωγή και να διασφαλίσουμε την διατροφική επάρκεια χρειάζεται άμεσα ειδικός ολοκληρωμένος σχεδιασμός με αποτελεσματικά μέτρα στήριξης.
O σχεδιασμός αυτός για τον πρωτογενή τομέα, πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη διατήρησης της παραγωγικής ικανότητας, η οποία προϋποθέτει επάρκεια φθηνών και ποιοτικών εφοδίων (σπόροι, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, ενέργεια, αρδευστικό νερό κλπ) και επίλυση των θεμάτων εργατών γής.
Να σταματήσει το ενδοκυβερνητικό παιχνίδι με τους ΚΑΔ του αγροτικού τομέα που έχουν γίνει μπαλάκι από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο Οικονομικών και το Αγροτικής Ανάπτυξης. Να θεωρηθούν όλοι ως πληττόμενοι και να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα με κριτήρια ανά κλάδο και ανά παραγωγό, γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, μελισσοτροφία, αλιεία, ιχθυοκαλλιέργεια, παραγωγοί ευαίσθητων προϊόντων, αρωματικών φυτών κλπ."

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required