28 Μαρ 2024

Κωνσταντίνος Φραγκούλης - Ο Σαμιώτης σκηνοθέτης μιλά για την 1η μεγάλου μήκους ταινία του «Γυάλα» - Από 28/3-1/4 στο Cine Rex

Με αφορμή την έναρξη προβολών της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, στον Κινηματογράφο Cine Rex Μυτιληνιών, ο Σαμιώτης σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Φραγκούλης μιλά στον διευθυντή του «Σαμιακού Βήματος», Μάνο Στεφανάκη, για τη δημιουργία της «Γυάλας» που απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου - «Το Όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι», από την Θεατρική Ομάδα Σάμου στο «Επικούρειο»

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου είναι η ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας, από το 1961, όταν πρωτοεμφανίσθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, με θεατρικά δρώμενα και άλλες συναφείς με το θέατρο εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τα εθνικά τμήματα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που συνενώνει τους επαγγελματίες του θεάτρου και συνεργάζεται στενά με την UNESCO.


Διημερίδα-συνάντηση εκπαιδευτικών για θέματα εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστών

Διημερίδα-συνάντηση εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε Τάξεις Υποδοχής Προσφύγων, ΔΥΕΠ και ΖΕΠ, διευθυντών Σχολικών Μονάδων στις οποίες λειτουργούν ανάλογα τμήματα, συμβούλων Εκπαίδευσης, διευθυντών Εκπαίδευσης των Νομών του Βορείου Αιγαίου, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου σε συνεργασία με το αυτοτελές τμήμα εκπαίδευσης προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας, πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη στις 26 και 27 Μαρτίου.

1η συνεδρίαση για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Αναπτυξιακής Βορείου Αιγαίου-Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Την πρώτη συνεδρίασή του πραγματοποίησε την Τετάρτη, 27 Μαρτίου, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Αναπτυξιακής Βορείου Αιγαίου-Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης», όπου και συγκροτήθηκε σε σώμα και επίσημα, μετά την πρόταση που είχε κατατεθεί από τους μετόχους της εταιρίας στην Γενική Συνέλευση, παρουσία του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Η επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής, πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου» - Περί τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμαχία.«Είχε χαρακτηρισθεί ως δυσβάσταχτος φόρος από γνωστές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ο «φόρος διαμονής» που επιβλήθηκε από το έτος 2018, εν μέσω μνημονίων και αυστηρής επιτήρησης. Ο φόρος επιβάρυνε τον πελάτη τουριστικών καταλυμάτων και αντιστοιχούσε σε 0,50 € έως 4,00 € ανά ημέρα διαμονής, αναλόγως την κατηγορία και το είδος του καταλύματος.

Σύλληψη αλλοδαπού για παράνομη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών στη Σάμο

Φωτό αρχείου
Συνελήφθη την Τρίτη, 26 Μαρτίου, στη Σάμο, με σχετικό ένταλμα Δικαστικής Αρχής, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου, αλλοδαπός (υπήκοος Συρίας), κατηγορούμενος για διευκόλυνση παράνομης εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια.

Ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης στο Πολυσυνέδριο που διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη στις 30 Μαρτίου

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, προσκλήθηκε και θα συμμετάσχει ως ομιλητής στο Πολυσυνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 30 Μαρτίου, στην Θεσσαλονίκη με θέμα: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. 

Τυχεροί αριθμοί λαχείου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Σάμου

Την Παρασκευή, 22 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Σάμου η κλήρωση για τα τρία μεγάλα δώρα της λαχειοφόρου αγοράς του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Οι τυχεροί αριθμοί και τα δώρα είναι τα εξής:

27 Μαρ 2024

Εθιμοτυπική συνάντηση δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον νέο διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

Εθιμοτυπική συνάντηση είχε σήμερα Τετάρτη, 27 Μαρτίου, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου με τον νέο διοικητή της 79 ΑΔΤΕ «ΜΥΚΑΛΗ» ταξίαρχο, κ. Ελευθέριο Οικονόμου.

30 Μαρτίου - Η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα θα μιλήσει για τις ευρωεκλογές στο Δημαρχείο Δήμου Δυτικής Σάμου

Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ διοργανώνει το Σάββατο, 30 Μαρτίου, στις 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Δημαρχείο του Δήμου Δυτικής Σάμου, στο Καρλόβασι, την εκδήλωση με θέμα: «Το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό για τις ευρωεκλογές». Θα μιλήσει η βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα.

27 Μαρτίου - «Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες» - Ομιλία του εγκληματολόγου Γιάννη Πανούση

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου σε συνεργασία με το «Πυθαγόρειο» Γενικό Λύκειο Σάμου διοργανώνουν εκδήλωση με ομιλία του εγκληματολόγου κ. Γιάννη Πανούση με τίτλο: «Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες».

Υπό έλεγχο η φωτιά στους Σπαθαραίους

Yπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί στην περιοχή Συκιά Σπαθαραίων. Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Πάρης Παπαγεωργίου, έσπευσε στο σημείο προκειμένου να συντονίσει τις αναγκαίες ενέργειες και να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες.

Πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής - Δωρεάν εξέταση με φορητό υπερηχογράφο

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου και το Κέντρο Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) συμμετέχουν στο πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.), το οποίο περιλαμβάνει ΔΩΡΕΑΝ εξέταση με φορητό υπερηχογράφο και θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως 7 Απριλίου 2024, με την εθελοντική συμβολή και προσφορά του αγγειοχειρουργού κ. Ευάγγελου Νικολόπουλου.

Από 3 έως και 5 Απριλίου, καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής Στεφάνας

Καταστροφές πυρομαχικών της 79 ΑΔΤΕ «ΜΥΚΑΛΗ» θα πραγματοποιηθούν στο Πεδίο Βολής Στεφάνας από 3 έως και 5 Απριλίου. Επικίνδυνη περιοχή, χαρακτηρίζεται αυτή που περικλείεται από τα σημεία και τις περιοχές: Ύψωμα Στεφάνα - Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία (Δυτικά χ. Μυτιληνιοί) - Επαρχιακή Οδός από Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Νομού Σάμου προς Π.Β. Στεφάνας - Περιοχή Ζερβού.

21 Απριλίου - Πορεία Ειρήνης από την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης

Στα πλαίσια της Ημέρας Αντιϊμπεριαλιστικής Δράσης της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Ύφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ) την Κυριακή, 21 Απρίλίου, η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει Πορεία Ειρήνης την ίδια μέρα στις 11 το πρωί με αφετηρία το Κέντρο Κράτησης Προσφύγων και Μεταναστών στη περιοχή Ζερβού και τερματισμό το μεσημέρι στη Πλατεία Πυθαγόρα της πόλης Σάμου.

26 Μαρ 2024

Καλωσόρισαν την άνοιξη με το πείραμα του Ερατοσθένη

Όπως κάθε χρόνο και φέτος σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου καλωσόρισαν την αρχή της άνοιξης με την πραγματοποίηση του πειράματος του Ερατοσθένη και υπολόγισαν την ακτίνα της Γης.

Συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας περιμετρικά του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Κοκκάρι

Ανακοινώνεται ότι, κατόπιν της υπ’ αριθ. 52/2024 από 26-03-2024 απόφασης του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου, συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας περιμετρικά του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Κοκκάρι της Σάμου και συγκεκριμένα, στην παλαιά Ε.Ο. Σάμου – Καρλοβασίου (εσωτερική κεντρική οδός Κοκκαρίου), καθώς και σε ανώνυμη οδό, λόγω προβλήματος στη στατικότητα του κωδωνοστασίου του Ναού.

Η υποδοχή του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στη Σάμο για τη φετινή περίοδο

Σήμερα Τρίτη, 26 Μαρτίου, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, το Επιμελητήριο Σάμου, και η Δημοτική Κοινότητα Σάμιων, υποδέχτηκαν στο τουριστικό λιμάνι του Βαθέος τους επιβάτες του πρώτου κρουαζιερόπλοιου για φέτος, το “Celestyal Journey” (μεταφέρει 1.160 επιβάτες), της εταιρίας Celestyal Cruises.

Για τη διάσωση του Πύργου του Καπετάν Λαχανά στο Πάνω Βαθύ

Ομάδα πολιτών έχει ξεκινήσει προσπάθεια για τη διάσωση του Πύργου του Καπετάν Λαχανά, εκ των προτεργατών της Σαμιακής εξέγερσης ενάντια στον τουρκικό ζυγό και από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς αρχηγούς της επανάστασης του 1821. Στο δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρουν τα εξής:

Συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας σε όλο το μήκος της παραλιακής οδού Αγίου Κωνσταντίνου

Ανακοινώνεται ότι, κατόπιν της υπ’ αριθ. 51/2024 από 26-03-2024 απόφασης του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου, συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας σε όλο το μήκος της παραλιακής οδού Αγίου Κωνσταντίνου στη Σάμο, καθώς και σε τμήμα ανώνυμης οδού, πλησίον της θέσης «Πρινιάς», που οδηγεί σε αυτή, λόγω φθορών (τομή) στο οδόστρωμα από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Προβολή ντοκιμαντέρ για τη Γάζα στο Μεσαίο Καρλόβασι

Για περισσότερους από 5 μήνες συνεχίζεται στην Γάζα η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Οι επιδιώξεις του φασιστικού κράτους του Ισραήλ, μαντρόσκυλό του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, για την «τελική λύση» του παλαιστινιακού ζητήματος, έχουν δημιουργήσει συνθήκες γενοκτονίας, καθώς προετοιμάζεται για χερσαία επέμβαση στην Ράφα όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένων παλαιστινίων. 

Συλλήψεις 14 ατόμων, σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Φωτό αρχείου
Συνελήφθησαν, κατά την προηγούμενη εβδομάδα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης, του Τμήματος Τροχαίας Χίου και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου, δεκατέσσερα (14) άτομα, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς και για τα αδικήματα της απείθειας και της επικίνδυνης οδήγησης, κατά περίπτωση.

«Ψηφιακά Μέσα και Πολιτισμός: Από το αρχείο στην Ψηφιακή Αφήγηση» - Έκδοση με την επιμέλεια των Γ. Καπανάρη & Μανόλη Γ. Βαρβούνη

Από τις εκδόσεις Κ & Μ Σταμούλης κυκλοφόρησε ο συλλογικός τόμος «Ψηφιακά Μέσα και Πολιτισμός: Από το αρχείο στην Ψηφιακή Αφήγηση» με την επιμέλεια των Γ. Καπανάρη & Μανόλη Γ. Βαρβούνη. Ο συλλογικός τόμος (472 σελίδες), αποτελεί προϊόν ερευνητικού εγχειρήματος σε σχέση με τις πρακτικές χρήσης ψηφιακών μέσων, για τη δημιουργική χρήση ψηφιοποιημένων αρχειακών τεκμηρίων και όχι μόνο.

Ὁ Ἐορτασμός τῆς 25ης Μαρτίου 1821

Μέ αἰσθήματα Ἐθνικῆς ὑπερηφάνειας, γιορτάσθηκε στά νησιά μας ἡ ἐπέτειος τῆς διπλῆς γιορτῆς τοῦ Γένους καί τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας, μέ ἐπίκεντρο τήν πρωτεύουσα τό Βαθύ τῆς Σάμου. 

Celestyal Journey: Τρίτη, 26 Μαρτίου, ο 1ος κατάπλους κρουαζιερόπλοιου στον λιμένα της Σάμου για το 2024

Φωτό: Χριστόφορος Βεϊνόγλου
Σας είχαμε ενημερώσει από τον Δεκέμβριο για την ένταξη της Σάμου στο πρόγραμμα της Celestyal Cruises. Πρόκειται για 10ήμερη κρουαζιέρα με τίτλο: «Θρυλικό Αιγαίο» που περιλαμβάνει την διαδρομή από Πειραιά-Σαντορίνη-Ρόδο-Σάμο-Κων/πολη-Χίο-Κω-Μύκονο-Πειραιά. Το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Journey αναμένεται να καταπλεύσει την Τρίτη, 26 Μαρτίου, στις 8:00 περίπου και θα αναχωρήσει στις 15:00.

Εθελοντική δράση εξωραϊσμού παραλιακής πόλεως Σάμου

Την Κυριακή, 24 Μαρτίου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου και εθελοντές πραγματοποίησαν την δεύτερη εθελοντική δράση τους, εξωραΐζοντας μέρος της παραλιακής ζώνης της πρωτεύουσας.

25 Μαρ 2024

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η λυτρωτική παρουσία της Παναγίας στη ζωή μας - Γράφει ο Νίκος Σιτζίμης

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μία από τις Θεομητορικές εορτές της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία, ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού. Τιμάται από την Εκκλησία μας στις 25 Μαρτίου και στον Ελληνικό χώρο συμπίπτει με τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Μήνυμα δημάρχου Ανατολικής Σάμου για την 25η Μαρτίου 1821

Δήμαρχος Πάρης Παπαγεωργίου
Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα εθνικής ανάτασης και ομοψυχίας. Οι πρόγονοί μας, ανήμερα του Ευαγγελισμού, ξεσηκώθηκαν και αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Χάρη σε αυτούς το ελληνικό κράτος πήρε την σημερινή του μορφή και εμείς, οι απόγονοι των αγωνιστών, μπορούμε να ζούμε ελεύθεροι.

28 Μαρτίου, συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δυτικής Σάμου

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δυτικής Σάμου θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 28 Μαρτίου, στις 18:00, με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης.

«Σαμιακόν Βήμα» - Κυκλοφορεί το νέο φύλλο

Διαβάστε στο νέο φύλλο που κυκλοφορεί για τη διαδικασία που θα απαιτηθεί ώστε να κατεδαφιστούν τα κωδωνοστάσια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου ώστε να δοθεί και πάλι σε κυκλοφορία ο κεντρικός δρόμος της Κοινότητας. Όλες οι εξελίξεις με ρεπορτάζ, αναλύσεις και απόψεις στην αρχαιότερη εφημερίδα των νησιών μας, που κυκλοφορεί από το 1916. Το «Σαμιακόν Βήμα» βρίσκεται σε όλα τα σημεία διανομής Τύπου.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required