24 Μαρ 2018

"Η Σάμος του χθες" του Νίκου Νόου - Παρέλαση των Τ.Ε.Α


Τα Τάγματα Εθνοφυλακής διαδέχθηκαν τους παραστρατιωτικούς ΜΑΥδες (Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου), που ταλαιπώρησαν το νησί μας και τους ανθρώπους, στο διάστημα του εμφυλίου πολέμου. Στα Τ.Ε.Α. επιστρατεύθηκαν και υπηρέτησαν όλοι οι νέοι κάποιας ηλικίας, που είχαν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία.

Η στρατιωτική τους εκπαίδευση γινόταν ταχτικά από μόνιμους αξιωματικούς και αυτό δυσφορούσε ιδιαίτερα τους επαγγελματίες, γιατί έκλειναν τα μαγαζιά τους ή απουσίαζαν από τη δουλειά τους την ώρα της άσκησης.

Αντίθετα, οι μισθωτοί του Δημοσίου και οι τραπεζοϋπάλληλοι, δεν έχαναν τίποτα, ο μισθός έπεφτε κανονικά, και εύρισκαν την ευκαιρία να κάνουν κοπάνα και δικαιολογούσαν τις ώρες της απουσίας τους. Μια κατάσταση δύσκολη περνούσε ο τόπος που κυοφορούσε ακόμα δυσκολότερες μέρες. Και αυτό φάνηκε λίγο αργότερα, όταν οι Τούρκοι στρατοκράτες, βρήκαν τη θεόσταλτη ευκαιρία να αποβιβαστούν στην Κύπρο και να βάλουν πόδι στο νησί, όπου ακόμα βρίσκονται.

Με την απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο (Ιούλιος 1974), τα τάγματα εθνοφυλακής Σάμου, πήραν εντολή να αποτρέψουν μια πιθανή απόβαση τουρκικών δυνάμεων στη Σάμο. Ακολούθησε η περιβόητη επιστράτευση  με τις τραγελαφικές καταστάσεις. Ένας στρατός με σαγιονάρες, με ελλιπή οπλισμό, χωρίς εφόδια και ηγεσία, βγήκε σε παραλιακές τοποθεσίες και υψώματα και προσπάθησε να δημιουργήσει μια αμυντική διάταξη και να αντιμετωπίσει ένα στρατό καλά εξοπλισμένο και καλά πληροφορημένο. Αλαφιασμένος ο κόσμος από την πιθανή καταστροφή, έτρεχε στα λιμάνια να βρει καράβι ή ένα πλεούμενο να φύγει για την Αθήνα και να σωθεί. 

Στη φωτογραφία, τμήματα των ΤΕΑ κλείνουν την παρέλαση στην παραλία του Βαθιού στις 25 Μαρτίου του 1974. Από τα παράθυρα οι ένοικοι παρακολουθούν όπως πάντα τις παρελάσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό, ταχτικά στη Σάμο. Οι επιστρατευμένοι Εθνοφύλακες με μια σοβαρότητα που τους διακρίνει, είναι αυτοί που θα τρέξουν αύριο να φυλάξουν Θερμοπύλες, καθώς τα τουρκικά στρατεύματα θα αποβιβάζονται στη  μαρτυρική Κύπρο.

Από την έντυπη έκδοση του "Σαμιακού Βήματος"
Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 4048 (10/10/2016)



Πατήστε στη φωτογραφία για μεγέθυνση



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required