26 Σεπ 2018

«Ποσειδών 2018» - Εξαιρετικός συντονισμός και υψηλό επίπεδο ετοιμότητας


Φωτό: ""Σαμιακόν Βήμα"
Ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου, το διήμερο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «Ποσειδών 2018» στα πλαίσια του οποίου διεξήχθη Ευρεία Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης σε θαλάσσια περιοχή της Σάμου σε συνεργασία του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φύλαξης Συνόρων (FRONTEX).




Η έναρξη

Η άσκηση ξεκίνησε στις 10:55 στη βάση ρεαλιστικού σεναρίου το οποίο εκίνησε με κλήση που δέχθηκε το 112, ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης από ένα άτομο το οποίο ισχυρίζεται ότι επιβαίνει σε ιστιοπλοϊκό σκάφος το οποίο έχει πλημμυρίσει και πλέει ακυβέρνητο, ζητώντας άμεση βοήθεια. Η τηλεφωνική κλήση στο 112 έχει προέλθει από κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν φέρει κάρτα sim. Το 112 ξεκινά τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ του ατόμου που ζητά βοήθεια και του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης.





Φωτογραφίες: "Σαμιακόν Βήμα"




Φωτογραφίες: "Σαμιακόν Βήμα"

Η άσκηση έχει ξεκινήσει παρουσία του Διευθυντή της Υπηρεσίας Θαλάσσιας Επιτήρησης, του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, Αντιπλοίαρχου Γιώργου Χριστιανού


Διπλό περιστατικό

Τα πρώτα στοιχεία από τον καλούντα κάνουν λόγο για σημείο στην ανοιχτή θάλασσα, βόρεια της Σάμου, χωρίς να γνωρίζει την ακριβή θέση του σκάφους.

Διαπιστώνεται ότι στο ιστιοπλοϊκό σκάφος, λευκό, 18 μέτρων, επιβαίνουν 140 άτομα και έχει σπασμένα ιστία. Πριν 30 λεπτά, 5 άνθρωποι έχουν πέσει στη θάλασσα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Δεν μπορούν να βοηθήσουν τους 5 ναυαγούς αφού ο κινητήρας του σκάφους είναι εκτός ελέγχου και οι καιρικές συνθήκες χειροτερεύουν.

Ταυτόχρονα γίνεται γνωστό ότι πλέει ακυβέρνητη, αφού έχει σταματήσει η μηχανή της, πιθανόν λόγω έλλειψης βενζίνης, φουσκωτή λέμβος με 15 άτομα. Η βάρκα είχε αποπλεύσει στις 7 το πρωί από την ακτή Cumhuriyet νότια της τουρκικής ακτογραμμής, βόρεια της Σάμου.





Σε πρώτο πλάνο ο Λιμενάρχης Σάμου, Αντιπλοίαρχος Νικόλαος Κωνσταντέλλης, στη γέφυρα του ΠΑΘ 080
"Άγιος Ευστράτιος"






Φωτογραφίες: "Σαμιακόν Βήμα"


Εξαιρετικός συντονισμός

Παρών στον συντονισμό της άσκησης, έχοντας τον πρώτο λόγο, ήταν ο Διευθυντής του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, επιβαίνων στη γέφυρα του Περιπολικού Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος (ΠΑΘ 080) «Άγιος Ευστράτιος», Αντιπλοίαρχος Γιώργος Χριστιανός με τον Λιμενάρχη Σάμου, Αντιπλοίαρχο Νικόλαο Κωνσταντέλλη. Στην άσκηση πήραν μέρος τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος που ενεργούν στη Σάμο, 2 σκάφη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φύλαξης Συνόρων (FRONTEX), ένα ελικόπτερο τύπου Super Puma καθώς και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου που είχε πρωγαγωνιστικό ρόλο με τη χρήση του ταχύπλοου σκάφους του αλλά και τη συνδρομή ανδρών-μελών του. Να σημειωθεί ότι το σκάφος με τους 140 επιβαίνοντες, σύμφωνα με το σενάριο, παραχώρησε ο Ναυτικός Όμιλος Σάμου.











Απόλυτα επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η άσκηση, από κάθε άποψη. Εγκωμιαστικά σχόλια για την επιτυχία υπήρξαν και από στελέχη του FRONTEX που επέβαιναν στο ΠΑΘ 080. Τα συγχαρητήρια, για ακόμη μια φορά ανήκουν σε όλα τα πληρώματα και τους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής που αποδεικνύουν περίτρανα, σε καθημερινή βάση το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας αλλά και αποτελεσματικότητας.







Φάσεις τής από αέρος διάσωσης με το ελικόπτερο Super Puma

Φωτογραφίες: "Σαμιακόν Βήμα"




Φωτογραφίες: "Σαμιακόν Βήμα"




Στο τέλος της άσκησης, οι Αντιπλοίαρχοι Γ. Χριστιανός & Ν. Κωνσταντέλλης

Ο επίλογος της άσκησης στα ασφαλή νερά του Λιμένα Βαθέος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required