19 Σεπ 2018

"Ξεκολλάει" το... στοιχειωμένο θέρετρο στο Μερτζίκι; - Θα εκκινήσει η επένδυση €45 εκατ. στη Σάμο;

Ψηφιακή απεικόνιση της τουριστικής μονάδας
 Στην ιστοσελίδα capital.gr δημοσιεύεται ρεπορτάζ του Δημήτρη Δελεβέγκου που φέρνει καλά νέα όσον αφορά την επένδυση στο Μερτζίκι που τόσα εμπόδια βρήκε στο δρόμο της αφήνοντας το νησί μας πολλά χρόνια πίσω όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη. Ας ελπίσουμε, αυτή τη φορά, τα ερωτηματικά που προσθέσαμε στον τίτλο να μετατραπούν σε θαυμαστικά.

"Πιο κοντά στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται η τουριστική επένδυση, ύψους 45 εκατ. ευρώ, στη Σάμο, η οποία μετράει, ήδη, δέκα χρόνια δικαστικού και γραφειοκρατικού μαραθώνιου. Με πρόσφατη απόφαση της, η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος προχώρησε στην προέγκριση του ειδικού χωρικού σχεδίου για την υλοποίηση του τουριστικού θέρετρου στην περιοχή Μερτζίκι, εντός των ορίων του οικισμού Κλήμα βορειοανατολικά της Σάμου.

Το τουριστικό συγκρότημα θα υλοποιηθεί σε έκταση 78,4 στρεμμάτων, θα διαθέτει συντελεστή δόμησης 0,15, ενώ η διάταξη των κτηρίων, των ελεύθερων χώρων και των λοιπών όρων δόμησης θα είναι αντικείμενο της επόμενης φάσης έγκρισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (Ε.Χ.Σ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ε.Χ.Σ θα εγκριθεί το προσεχές διάστημα, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει το επενδυτικό σχήμα Halcyon Developments, που "τρέχει” το έργο, μέσω της εταιρείας Halcyon Hills, στη διαδικασία της απόκτησης της απαιτούμενης έγκρισης δόμησης.

Το θέρετρο με την ονομασία Hera Bay -παλαιότερα ήταν γνωστό ως Halcyon Hills- θα διαθέτει ξενοδοχειακό συγκρότημα, μικτού τύπου (θα περιλαμβάνει επιπλωμένα διαμερίσματα), πέντε αστέρων. Σύμφωνα με παλαιότερο σχεδιασμό, που δεν έχει μεταβληθεί, η μονάδα θα είναι δυναμικότητας 726 κλινών, ενώ το συγκρότημα θα διαθέτει πολυτελείς κατοικίες, μεζονέτες, βίλες, σπα επιφάνειας 1.200 τ.μ., γήπεδο τένις, ιδιωτική παραλία, εστιατόρια, συνεδριακό κέντρο και μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού 35 σκαφών.




Όταν τεθεί σε λειτουργία, η επένδυση εκτιμάται ότι θα απασχολεί 100 εργαζόμενους, με την εταιρεία Halcyon Developments να συγκαταλέγει το Hera Bay ως ένα από τα θέρετρα που έχει αναπτύξει ή διαθέτει προς ανάπτυξη. Σε αυτά ανήκουν το ξενοδοχείο με γήπεδο γκολφ Halcyon retreat στη Γαλλία και το πολυτελές συγκρότημα κατοικιών Halcyon Palms στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Η Halcyon Developments που θα αναπτύξει το έργο είναι βρετανικών συμφερόντων εταιρεία με βασικό αντικείμενο την πώληση κατοικιών. Έχει, ήδη, δημιουργήσει περισσότερα από 20 αντίστοιχα projects σε όλο τον κόσμο, ενώ από το 2003 έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη περισσότερων από 3.000 ιδιοκτησιών παγκοσμίως.

Η εταιρεία έχει έως ως διευθύνοντα σύμβουλο τον Robin Barrasford, ο οποίος εμφανίζεται να κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντα συμβούλου και στην ελληνική θυγατρική Halcyon Hills.

Το 2011 περίπου 10 άτομα είχαν καταθέσει αίτηση στο ΣτΕ για την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης. Σήμερα, το έργο φαίνεται να απεμπλέκεται, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι διαθέτει την έγκριση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του
Υπουργείου Πολιτισμού. Ακόμη η Δ/νση Δασών Σάμου σε έγγραφό της αναφέρει ότι Ε.Χ.Σ αποτελείται από 93,7 στρέμματα μη δασικής έκτασης και 24,3 στρέμ. αναδασωτέας έκτασης."

Πηγή: capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required