15 Οκτ 2018

Βίτσας: "Στη Σάμο η πιο δύσκολη κατάσταση"

Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών επεσήμανε ο Δημήτρης Βίτσας, τονίζοντας πως η κατάσταση στη Σάμο είναι δυσκολότερη από ότι στη Λέσβο.

Ο υπουργός μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας τη Δευτέρα το πρωί σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές προκλήσεις και προοπτικές στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, τόνισε πως άμεσος στόχος, μετά τη Λέσβο, είναι να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των προσφύγων στη Σάμο, όπου σύμφωνα με τον ίδιο η κατάσταση είναι χειρότερη.

«Σήμερα στη χώρα μας βρίσκονται πάνω από 70.000 άνθρωποι που έχουν αιτηθεί άσυλο από το 2015 και μετά. Από αυτούς, οι 26.000 βρίσκονται στο πρόγραμμα Εστία της Ύπατης Αρμοστείας και φιλοξενούνται σε σπίτια και διαμερίσματα όπως της Λιβαδειάς, του Ηρακλείου και της Θήβας. Υπάρχουν 1.300 ασυνόδευτοι ανήλικοι που μένουν σε δομές του υπουργείου Εργασίας και περίπου 28.000 άνθρωποι μένουν σε κέντρα φιλοξενίας. Από αυτούς περίπου 400-500 μένουν σε σκηνές και οι υπόλοιποι μένουν σε iso box. Περίπου 16.000 αιτούντες άσυλο μένουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά. Εκεί είναι και η πιο δύσκολη κατάσταση. Είχαμε μια αύξηση των εισροών. Θεωρούμε ότι στη χειρότερη θέση είναι η Σάμος αν και τα φώτα πέφτουν στη Λεσβο. Στόχος, μόλις ελαφρύνουμε τη Λεσβο, είναι να επικεντρωθούμε στη Σάμο και στη Χίο ώστε να απαλυνθούν αυτά τα νησιά».

Για τη διαχείριση της κατάστασης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε πως γίνεται προσπάθεια επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου στα νησιά. «Προσπαθούμε να αυξήσουμε τις επιτροπές ασύλου και προσφυγών για να λύνονται άμεσα τα ζητήματα. Μας βγαίνουν αλλά προβλήματα όπως η διαδικασία που αφορά την ευαλοτότητα. Για την διαπίστωση της ανηλικότητας αλλά και για τα ψυχολογικά προβλήματα υγείας, χρειαζόμαστε ακόμη περισσοτέρους γιατρους. Και το δεύτερο είναι το πρόβλημα της διερμηνείας. Στη Μόρια για παράδειγμα μιλιούνται 38 διαφορετικές γλώσσες αυτή τη στιγμή».

Πηγή:


Βίτσας: Στη Σάμο η πιο δύσκολη κατάσταση - Χρειαζόμαστε Δουβλίνο 4

Ο υπουργός μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας τη Δευτέρα το πρωί σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές προκλήσεις και προοπτικές στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, τόνισε πως άμεσος στόχος, μετά την Λέσβο, είναι να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των προσφύγων στη Σάμο, όπου σύμφωνα με τον ίδιο η κατάσταση είναι χειρότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required