5 Νοε 2018

Μιχάλης Μητσός: «...είμαστε αντίθετοι στην λειτουργία νέου ΚΥΤ, παράλληλα με το υπάρχον, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ!»

Συνέντευξη στο «Σαμιακόν Βήμα» και στον διευθυντή του, Μάνο Στεφανάκη, παραχώρησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ψυχαγωγίας και Εστίασης πόλεως Σάμου κ. Μιχάλη Μητσός, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τις καταστάσεις που για χρόνια ταλαιπώρησαν την πόλη της Σάμου, δημιούργησαν «ασφυκτικές» καταστάσεις οδήγησαν σε μαρασμό και απαξίωση της πρωτεύουσας.


1) Θα ξεκινήσω κ. πρόεδρε γυρίζοντας πίσω στο χρόνο. Αναμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια, η πόλη της Σάμου και η ευρύτερη περιοχή της, διένυσε μακρά περίοδο αναστάτωσης και προβλημάτων από τα έργα που ταλαιπώρησαν, άδικα κάποιες στιγμές στην εξέλιξή τους, κατοίκους, επισκέπτες και φυσικά τους επαγγελματίες που έβλεπαν να μειώνεται το εισόδημά τους δραματικά αλλά και να μην υπάρχει διέξοδος σε ένα ατελείωτο εργοτάξιο που είχε δημιουργηθεί. Πως βίωσαν όλο αυτό το «σκηνικό» τα μέλη του Συλλόγου Ψυχαγωγίας και Εστίασης της πρωτεύουσας;
Θα συμφωνήσω κύριε Στεφανάκη ότι η πόλη ήταν για 13 χρόνια ένα ατελείωτο εργοτάξιο. Φυσικά κάθε έργο που γίνεται είναι ευπρόσδεκτο από το Σύλλογο, αλλά και από τους πολίτες, αρκεί να τηρείται  το χρονοδιάγραμμα, ο έλεγχος και να μην δημιουργούνται προβλήματα μέσα στην πόλη. Από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από αυτά τα έργα πολλά καταστήματα ζημιώθηκαν,  άλλα έκλεισαν και υπήρχε μια πόλη που δεν μπορούσε να λειτουργήσει σωστά ως πόλη!

2) Στην αρχή είχαμε την εξέλιξη των έργων του περίφημου Βιολογικού Καθαρισμού, που μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει ολοκληρωμένα. Τι είχε συμβεί εκείνη την περίοδο και τι αντιδράσεις υπήρξαν από πλευράς συλλόγου;
Η μη λειτουργία του Βιολογικού είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την πόλη το οποίο δεν την αφήνει να έχει την ανάπτυξη που της αρμόζει. Όταν ξεκίνησαν τα έργα του Βιολογικού, και δημιουργήθηκαν τα πρώτα προβλήματα, είχαμε ως Σύλλογος συνεχείς επαφές με την τότε Δημοτική αρχή και παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις που παίρναμε για τη σωστή ολοκλήρωση των έργων, αποδείχτηκε ότι  τίποτα δεν ήταν αληθές. Φτάσαμε σε ένα σημείο  να είναι σκαμμένη ολόκληρη η παραλιακή, η πόλη ήταν χωρισμένη στα δυο και Ιούλιο μήνα να δουλεύουν μόνο δυο εργάτες στα έργα ολοκλήρωσης των δικτύων! Ποτέ δεν είχαμε ζητήσει εμείς (οι καταστηματάρχες), να σταματήσουν τα έργα όπως έλεγαν τότε κάποιοι.
Πρέπει οπωσδήποτε  να βρεθεί λύση για το θέμα του Βιολογικού, οι αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν απαντήσεις για τη σωστή λειτουργία και διαβεβαιώνουμε τους δημότες μας ότι ως Σύλλογος δεν θα το αφήσουμε το θέμα έτσι.

3) Ακόμη ένα πλήγμα για τους επαγγελματίες υπήρξε η περίοδος όπου η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούσε επανειλημμένα την παραλιακή ζώνη με πολύωρους αποκλεισμούς κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είχαμε εισροή υδάτων σε καταστήματα. Τι είχατε πράξει τότε;
Το θέμα της πλημμυρίδας είχε τεράστιο αντίκτυπο στην λειτουργία της πόλης γιατί από τη μία υπήρχε το νερό της θάλασσας και από την άλλη η λάσπη και τα βράχια από τις εργασίες στην περιμετρική οδό. Εμείς ως Σύλλογος, και με τον τότε πρόεδρό μας κ. Σκάρο, παραβρεθήκαμε σε όλες τις συσκέψεις των φορέων γι’ αυτά τα προβλήματα. Ως καταστηματάρχες φτιάχναμε αναχώματα με σακιά από χώμα για να προστατέψουμε την περιουσία μας. Καταλαβαίνετε, όλα αυτά είχαν τεράστιο πλήγμα στην οικονομική μας δραστηριότητα.

4) Αφού μετά κόπων και βασάνων μπήκε, έστω με ελλείψεις και κακοτεχνίες σε σημεία, μια «τάξη» και η πόλη άρχισε να συνέρχεται και να παρουσιάζει, αισθητικά τουλάχιστον, ένα διαφορετικό πρόσωπο, από το 2015 έδειξε τα «δόντια του» το μεταναστευτικό. Πως αντιμετώπισε την κατάσταση ο σύλλογός σας; Είχατε πάρει αποφάσεις γύρω από το ακανθώδες ζήτημα;
Θα μιλήσω μόνο για τη Σάμο. Σίγουρα δεν ήταν έτοιμη να δεχτεί όλες αυτές τις ροές μεταναστών, ούτε η Κυβέρνηση βοήθησε στο να δεχτεί η πόλη αυτό τον τεράστιο αριθμό εισροών. Εμείς ως Σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνει δεκάδες συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες του νησιού, διότι κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

5) Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα έχει επιστρέψει εντονότερα στις μέρες μας με συνεχή εισροή μεταναστών και πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων, που προέρχονται από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, κατακλύζοντας κάθε γωνιά της πόλης. Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση, από πλευράς υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τουλάχιστον, να καταργηθεί το υπάρχον ΚΥΤ και να δημιουργηθεί ένα νέο σε μη κατοικημένη περιοχή. Έχετε συζητήσει το θέμα με τους συναδέλφους σας; Έχετε πάρει θέση γύρω από αυτό;
Το θέμα έχει συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και η ομόφωνη απόφαση είναι ότι πρέπει να μεταφερθεί εκτός από τον ιστό της πόλης. Πρωταρχικός στόχος βέβαια είναι η αποσυμφόρηση του νησιού  και η δημιουργία ενός προσωρινού χώρου ταυτοποίησης, διότι πιστεύουμε ότι είναι ακατόρθωτο να κλείσει το ΚΥΤ με τα σημερινά δεδομένα. Επίσης, είμαστε αντίθετοι στην λειτουργία νέου ΚΥΤ, παράλληλα με το υπάρχον, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ!

6) Υπήρξαν κάποιες επαφές με τη δημοτική αρχή για συζήτηση και λήψη αποφάσεων όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, απ’ ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω. Θα υπήρχε κάποια συνάντηση με τον υπουργό κ. Δημήτρη Βίτσα. Τι ακριβώς έγινε και που βρισκόμαστε σήμερα;
Επαφές με την δημοτική αρχή έχουν γίνει πάρα πολλές και έχει επισημανθεί ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Υπάρχουν καθημερινά καταγγελίες για φθορές στις επιχειρήσεις μας (η Αστυνομία μπορεί να το επιβεβαιώσει), και νομίζουμε ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή που όλοι οι φορείς πρέπει να πάρουν θέση για το σημαντικότατο αυτό θέμα και να σταματήσουν πια αυτές οι αερολογίες για την αποσυμφόρηση του νησιού. Φτάνουν πια οι επιστολές για δήθεν αποσυμφόρηση που δεν γίνεται ποτέ. Νομίζω επίσης ότι θα πρέπει οι αιρετοί να υποδείξουν επιτέλους τον χώρο που πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μετεγκατάσταση του ΚΥΤ  γιατί κάθε φορά που προτείνεται ένας νέος χώρος πάντα υπάρχουν αντιδράσεις και έτσι δεν προχωράει αυτό το θέμα. Ως Σύλλογος ζητήσαμε από  τον βουλευτή συνάντηση με τον υπουργό κ. Βίτσα  και να είναι παρόντες και οι τρεις θεσμοί του νησιού (βουλευτής, δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης), μαζί και οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου, Εμπορικού και Εστίασης. Ενώ είχαμε διαβεβαίωση από τον βουλευτή γι’ αυτή τη συνάντηση, εδώ και δυο μήνες, δεν έχουμε καμία ενημέρωση.

7)  Σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, όπου συζητήθηκε το μεταναστευτικό, ο υπουργός κ. Βίτσας ανέφερε, μεταξύ άλλων, προκαλώντας αίσθηση αυτή του η παραδοχή, «Ξεχάστε τη Μόρια, οι διακινητές μεταναστών ‘’στοχοποίησαν’’ τη Σάμο». Το σχόλιό σας για τη δήλωση και πόσο σας ανησυχεί αυτή η εξέλιξη.
Ότι έχει χάσει η Κυβέρνηση κάθε έλεγχο με το μεταναστευτικό το ζούμε κάθε μέρα. Το ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας και δεν τηρείται και αυτό το βλέπουμε. Και επειδή ο κ. Βίτσας παραδέχεται ότι έχει στοχοποιηθεί η Σάμος -και γιατί όχι αφού είναι το μοναδικό νησί που το ΚΥΤ είναι μέσα στην πρωτεύουσα– κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να δημιουργήσει ένα γραφείο  εδώ, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, και να είναι παρών στην προσπάθεια να βρεθεί λύση για το πρόβλημα. Να βιώσουν το πρόβλημα όπως το βιώνουμε εμείς. Ο βουλευτής, δυστυχώς, είναι απών από όλα, λυπάμαι που το λέω. Εμείς οι κάτοικοι της Σάμου νιώθουμε ότι παλεύουμε μόνοι μας και δεν έχουμε την υποστήριξη που θα έπρεπε να έχουμε από την υπόλοιπη Σάμο. Έχουμε και εμείς οικογένειες, παιδιά, επιχειρήσεις και θέλουμε την καθημερινότητά μας πίσω!

8)  Θα ήθελα να θίξουμε την υπόθεση της ολοφάνερης πτώσης του τουρισμού κρουαζιέρας, τουλάχιστον όσον αφορά την πόλη της Σάμου, που παρουσίασε εικόνα που ουδεμία σχέση είχε με αυτή του παρελθόντος. Με δεδομένα τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες των συναδέλφων σας, για την διαμορφωθείσα κατάσταση γύρω από αυτή την εξέλιξη, συζητήσατε το θέμα; Έγιναν κάποιες κινήσεις από μέρους σας;
Φυσικά και συζητήσαμε το θέμα. Πιστεύουμε ότι το θέμα της κρουαζιέρας έχει να κάνει με την ύπαρξη του μεταναστευτικού και είναι ένα ακόμη στοιχείο για την τουριστική υποβάθμιση της πρωτεύουσας. Η ενημέρωση που είχαμε είναι ότι τα κρουαζιερόπλοια δεν προσεγγίζουν την πόλη της Σάμου διότι έχει να κάνει με τα δρομολόγια και τις μετέπειτα προσεγγίσεις από τη Σάμο (Κουσάντασι, Πάτμο).

9)  Αν θυμάμαι καλά, περί τα τέλη του φετινού Απριλίου είχαμε δήλωση παραίτησής σας από την προεδρία του συλλόγου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως νιώθετε ότι δεν μπορείτε να βοηθήσετε άλλο την πόλη, ενώ με αφορμή το θέμα των κρουαζιερόπλοιων θεωρούσατε ότι οι αρμόδιοι έχουν αφήσει την πόλη στον αυτόματο με λάθος πορεία. Τι συνέβη τη δεδομένη χρονική στιγμή και γιατί επανήλθατε και πάλι όταν τελικά στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου, τον Μάιο 2018 βρεθήκατε και πάλι στη θέση του προέδρου;
Ακόμη πιστεύω ότι η πόλη είναι στον αυτόματο πιλότο με λάθος πορεία και φυσικά ένιωσα «αδικημένος» και εγώ και οι συνάδελφοί μου για την εξέλιξη της κρουαζιέρας, γιατί πρώτα από όλα είναι υποβάθμιση της πόλης.
Στην εκλοποαπολογιστική συνέλευση τον Μάιο 2018 η ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου ήταν να μην κάνει δεκτή την παραίτηση μου και ότι έπρεπε να είμαι εκ νέου υποψήφιος στο Διοικητικό Συμβούλιο και με πρότειναν ξανά ως πρόεδρο. Σέβομαι τις αποφάσεις των συναδέλφων μου και η πορεία δείχνει ότι έχει δημιουργηθεί μια πολύ καλή ομάδα η οποία εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο τον Σύλλογο χωρίς να σκέφτεται οποιαδήποτε συνέπεια και δίνει το «παρών» σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την πόλη της Σάμου.

10) Το φετινό καλοκαίρι, σε συνεργασία με τον Δήμο Σάμου, κάθε Σάββατο, διοργανώσατε θεματικές βραδιές ώστε να «αναζωογονηθεί» η κίνηση της πρωτεύουσας και να εμφανίσει ένα διαφορετικό, πιο «ζωντανό πρόσωπο». Πως εξελίχθηκε το εγχείρημα. Να προσθέσουμε ότι υπήρξαν και πολίτες που δυσανασχέτησαν με το κλείσιμο συγκεκριμένων οδών για κάποιες ώρες.
Πιστεύουμε ότι το εγχείρημα λειτούργησε θετικά και ήταν μια εποικοδομητική συνεργασία με τον Δήμο Σάμου. Στόχος μας είναι του χρόνου να λειτουργήσει ακόμα καλύτερα!
Το ότι υπάρχουν αντιδράσεις είναι σεβαστό και θα ήθελα να πω σ’ αυτούς τους ανθρώπους ότι το κλείσιμο του δρόμου για 4 ώρες δεν δημιουργεί αναστάτωση αλλά «φέρνει ζωή» που τόσο πολύ έχει ανάγκη η πόλη.

11)  Ας πάμε στο θεσμό, πλέον, της «Λευκής Νύχτας». Πως ξεκίνησε, πως εξελίσσεται αλλά και πως θα θέλατε να δείτε τον θεσμό στο μέλλον.
Ο Θεσμός ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια! Ήταν μια ιδέα του Εμπορικού Συλλόγου και του δικού μας συλλόγου και κάθε χρόνο πιστεύουμε ότι γίνεται καλύτερος! Ο σκοπός του θεσμού είναι να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που μας τιμά με την παρουσία του κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Δίνουμε στην πόλη την λάμψη που της αρμόζει και θα έπρεπε να την έχει καθημερινά!

12) Η καμπάνια που συνδιοργανώσατε με τον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου «Περπατάω στην πόλη μου – Στηρίζω την πόλη μου», θεωρείτε πως δημιούργησε θετικό αντίκτυπο; Είχατε αποτέλεσμα που να σας ικανοποιεί;
Κύριε Στεφανάκη, εμείς οι κάτοικοι της πόλης αν απουσιάσουμε από την καθημερινότητα της πόλης είναι σαν να την εγκαταλείπουμε. Στόχος της καμπάνιας ήταν να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να βγει από τα σπίτια του και να περπατήσει στην πόλη που γεννήθηκε και ζει και όχι να την «παραδώσουμε» σε κόσμο τον οποίο δεν έχει θέση σε αυτή. Πιστεύω ότι το εγχείρημα πέτυχε!

13) Όλο αυτό το διάστημα, των τελευταίων ετών, πως έχει εξελιχθεί η συνεργασία σας με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Κατρακάζο και τον δήμαρχο κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο; Έχετε κάνει συναντήσεις μαζί τους για πολλά θέματα, όπου πήρατε πρωτοβουλίες ή συζητήσατε τις από κοινού δράσεις. Έχουν σταθεί αρωγοί στα αιτήματά σας; Σε τι φάση βρίσκεται σήμερα η επαφή σας;
Συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο υπάρχει.  Με τον Δήμο υπάρχει περισσότερη συνεργασία γιατί τα θέματα που μας απασχολούν άπτονται περισσότερο των αρμοδιοτήτων του Δήμου.
14)  Κύριε πρόεδρε, θεωρείτε ότι έχουν γίνει λάθη και από τη δική σας πλευρά, σε διάφορες φάσεις, των προβλημάτων που κληθήκατε από τους συναδέλφους σας να επιλύσετε;
Λάθη στην καθημερινή διαχείριση διαφόρων θεμάτων πάντα υπάρχουν, αλλά μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου είμαστε και θα είμαστε παρόντες καθημερινά όπου χρειαστεί.

15)  Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη, με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει το μεταναστευτικό, την οικονομική κρίση που έχει αφήσει ανοιχτές πληγές, πόσο αισιόδοξος είναι ο Μιχάλης Μητσός;
Κύριε Στεφανάκη, αν τυχόν και δεν λυθεί το θέμα του μεταναστευτικού, του Βιολογικού και της καθημερινής λειτουργίας της πόλης, φοβάμαι ότι τα επόμενα χρόνια  δέκα χρόνια θα συζητάμε τα ίδια προβλήματα. Προσπαθώ να είμαι όσο αισιόδοξος μπορώ να είμαι!
Τέλος θα ήθελα να κάνω μια παράκληση: Επιτέλους, οι θεσμικοί παράγοντες του νησιού να αποκτήσουν καθημερινή επικοινωνία,  γιατί μόνο έτσι λύνονται τα προβλήματα και όχι να στέκονται και να λειτουργούν μονομερώς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required