10 Απρ 2019

Αθανάσιος Κοσμόπουλος: «Αν κάτι σήμερα, παρά την σφοδρή οικονομική ύφεση, λειτουργεί άψογα αυτό είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις»

Συνέντευξη του αναλυτή Διεθνούς Ασφαλείας, κ. Αθάνασιου Κοσμόπουλου, εξ αφορμής της παρουσίας του στη Σάμο (το καλοκαίρι του 2018) και την ομιλία του με θέμα τις γεωπολιτικές προκλήσεις και προοπτικές στο Ανατολικό Αιγαίο, στα πλαίσια συνεστίασης του Ροταριανού Ομίλου Σάμος. Μιλώντας στον δ/ντή του «Σαμιακού Βήματος», Μάνο Στεφανάκη, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο μεταναστευτικό ζήτημα, στον χώρο των ενόπλων δυνάμεων αλλά και της υγείας, που υπηρέτησε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από διευθυντικές θέσεις.




1)  Κύριε Κοσμόπουλε, θα μου επιτρέψετε, από το πραγματικά εντυπωσιακό βιογραφικό σας και την εμπειρία σας από διαφορετικές θέσεις που έχετε κληθεί να υπηρετήσετε, να ξεκινήσουμε με την πρόσφατη αρμοδιότητά σας, αυτή του προϊσταμένου της Μονάδας Οργάνωσης & Υποστήριξης της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Τεχνολογιών Πληροφορικής, στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Θα παρακαλούσα να εξηγήσετε καλύτερα στους αναγνώστες του «Σαμιακού Βήματος» τις δυνατότητες της Μονάδας.

 Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής έχει ως αποστολή την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης καθώς και των φορέων που εποπτεύονται από αυτό σε σημαντικές δράσεις όπως:

(α) στον σχεδιασμό των πολιτικών του Υπουργείου, στον προγραμματισμό, την εξειδίκευση, την προετοιμασία και την υλοποίηση Δράσεων που χρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 και άλλων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων / χρηματοδοτικών εργαλείων, και

(β) στην ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των υπηρεσιών του Υπουργείου σε σχέση με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η δική μου Μονάδα υποστηρίζει την αποστολή σε ότι έχει να κάνει με την Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού και την χρηματο-οικονομική λειτουργία μας. Πιο απλά διευθύνω το γραφείο Προσωπικού, το Λογιστήριο και ότι έχει να κάνει με Προμήθειες Υπηρεσιών και αγαθών για την Επιτελική Δομή. Παράλληλα παρακολουθώ στην Μονάδα και κάποια μελετητικά έργα για λογαριασμό του Υπουργείου. Πρόσφατα μου ανατέθηκαν από την ηγεσία και τα Καθήκοντα του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officer) για το σύνολο του Υπουργείου, σύμφωνα με τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό γνωστό με τα αρχικά ως GDPR.

2)  Στο ολοένα ταχύτατα εξελισσόμενο περιβάλλον του χώρου της Πληροφορικής, η χώρα μας, ας μου επιτραπεί η έκφραση, «έχει προλάβει το τρένο»; Ακολουθεί τις εξελίξεις; Μήπως «βαδίζουμε» ενώ άλλες χώρες «τρέχουν»; Μήπως και σε αυτό τον τομέα έχουμε το φαινόμενο brain drain, της φυγής εξαιρετικών μυαλών από την Ελλάδα;

Ασφαλώς υπάρχει μια καθυστέρηση στο Ψηφιακό περιβάλλον. Οι παράγοντες αυτής της υστέρησης είναι πολλοί και κυρίως έχουν να κάνουν με την γραφειοκρατία, την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, την έλλειψη συνέχειας και συνέπειας στην Διοίκηση, λόγω των συχνών πολιτικών αλλαγών.    Αρκετοί νέοι επιστήμονες με ικανότητες στον χώρο επιλέγουν πλέον να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες χώρες καθώς οι αμοιβές εκεί είναι καλύτερες, με δεδομένη και την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε.  Έχουν όμως γίνει και πολλά στο ψηφιακό περιβάλλον. Σκεφτείτε ότι οι φορολογικές μας δηλώσεις κατατίθενται πλέον αποκλειστικά με ψηφιακό τρόπο στο TAXIS, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση τρέχει αποτελεσματικά εξυπηρετώντας Ιατρούς, ασθενείς και φαρμακεία. Θα μπορούσα να σας αναφέρω και άλλα μικρότερα έργα που έχουμε χρηματοδοτήσει ή και μεγαλύτερα όπως τα ΚΕΠ της Χώρας. Πάντα υπάρχει έδαφος βελτίωσης, αλλά και πολλά έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία.

3)  Θα ήθελα, σε αυτό το σημείο, να έρθουμε στην πρόσφατη παρουσία σας στη Σάμο, με την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, σας συνδέουν μακρόχρονοι δεσμοί, όπου μεταξύ άλλων στο παρελθόν είχατε διατελέσει διευθυντής του καταργηθέντος πλέον Στρατολογικού Γραφείου Σάμου. Η πρόσφατη ομιλία σας, την 21η Ιουλίου, στο ξενοδοχείο «Δόρυσσα», είχε θέμα τις γεωπολιτικές προκλήσεις και προοπτικές στο Ανατολικό Αιγαίο. Αν είναι δυνατόν να μας δώσετε το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε η ομιλία σας.

Προσπάθησα στην ομιλία μου να καταδείξω για τα διακεκριμένα μέλη της Σαμιακής κοινωνίας που έχουν συγκροτήσει το ROTARY CLUB της Σάμου, τις μελλοντικές απειλές που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και η Ευρώπη γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα καθώς οι περισσότερες περιφερειακές συγκρούσεις θα αμβλυνθούν οι πρόσφυγες πολέμου (war refugees) θα λιγοστεύουν.

Οι γεωπολιτικές συγκρούσεις δεν διεξάγονται πλέον με τα παραδοσιακά μέσα.

Γιατί να βομβαρδίσεις μια πόλη και μια χώρα, όταν μπορείς να την αποσταθεροποιήσεις εκμεταλλευόμενος ή συμβάλλοντας σε περιβαλλοντολογικές καταστροφές (πυρκαγιές, μολύνσεις περιβάλλοντος κ.ά.), γιατί να καταστρέψεις με κατευθυνόμενο βλήμα μια νοσοκομειακή υποδομή όταν μπορείς να στείλεις 2000 δύστυχους (μετανάστες – πρόσφυγες) να ζητήσουν εκεί θεραπεία, όταν μπορείς να ενισχύσεις περιθωριακές ομάδες σε μέσα, υλικά και ανθρώπινο δυναμικό ώστε να δημιουργήσεις εξεγερσιακές καταστάσεις μέσα σε μια Χώρα, όταν μπορείς να εξαρθρώσεις εξ αποστάσεως τραπεζικές λειτουργίες, τηλεπικοινωνίες ή ενεργειακές υποδομές με κυβερνοεπιθέσεις, όταν μπορείς να διασπείρεις fake news και να δημιουργήσεις αμφιβολίες στον πληθυσμό για την εμπιστοσύνη του στο θεσμικό του σύστημα και τις βασικές δημοκρατικές πολιτειακές του λειτουργίες, όταν μπορείς με ελεγχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες να διασπείρεις φόβο.

Παράλληλα όμως εξελίσσεσαι η κλιματική αλλαγή η οποία οδηγεί αφενός σε μείωση των διαθεσίμων αποθεμάτων ύδατος σε μεγάλες έκτασης της Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής (water scarcity) αλλά και σε ερημοποίηση τεραστίας έκτασης καλλιεργήσιμων εδαφών. Αποτέλεσμα αυτών των δύο γεγονότων είναι ότι αναμένεται τα επόμενα χρόνια να παρουσιασθούν αυξημένες ροές Κλιματικών Προσφύγων (Climate Refugees) προς την Ευρώπη και την Χώρα μας. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για εκατομμύρια απελπισμένων ανθρώπων και όχι για απλές χιλιάδες.  

4)  Τελικά, το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, αποτελεί υπόθεση που θα απασχολήσει ακόμη περισσότερο και με μεγαλύτερη ένταση, στα χρόνια που έρχονται, την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Προφανώς και παγκόσμια, αλλά ας μείνουμε στον γεωγραφικό χώρο που βρίσκεται η χώρα μας η οποία λειτουργεί στα πλαίσια χώρας-μέλους της Ε.Ε. Θα έχουμε τις δυνατότητες και τους μηχανισμούς να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις μεγαλύτερης κλίμακας από τις σημερινές;

Στην παρούσα φάση παρατηρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί μια αναβάθμιση των επιχειρησιακών και χρηματοοικονομικών της μέσων για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα όμως παρατηρούμε ότι μεμονωμένα Κράτη μέλη αρχίζουν να αντιμετωπίζουν το ζήτημα θέτοντας πρώτα από όλα το στενό Εθνικό τους συμφέρον, αυτή δε η προσέγγιση αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ευρώπη.

Πράγματι οι εισερχόμενες ροές λαθρομεταναστών στην πλειοψηφία τους ισλαμιστών, αποτελούν πρόβλημα για κάθε Ευρωπαϊκό κράτος καθώς δεν ενσωματώνονται στο Ευρωπαϊκό σύστημα αξιών - και δεν το επιθυμούν άλλωστε – ακόμα και αν περάσουν τρεις γενιές. Τουναντίον λύση για τον δημογραφικό γηρασμό της Ευρώπης και της Ελλάδας ειδικότερα, θα ήταν να επιχειρηθεί η προσέλκυση από την Αφρική, νέων που είναι ήδη Χριστιανοί Ορθόδοξοι και Καθολικοί μέσα από την εξαιρετική ιεραποστολική δράση του Βατικανού και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αντίστοιχα. Οι χιλιάδες αυτοί νέοι και νέες μιλούν Ελληνικά, κάθε Κυριακή είναι στην ορθόδοξη Εκκλησία και πιστέψτε με δεν έχουν κανένα θέμα να ενσωματωθούν τάχιστα στην Ελληνική πραγματικότητα και να αναχαιτίσουν έτσι και τις εισερχόμενες ροές του ισλαμικού εποικισμού.




Ο Α. Κοσμόπουλος με τον εκδότη του κ. Εμμανουήλ Κωνσταντίνου-Αγγελάκη


5)  Επανερχόμενοι στη Σάμο, θα ήθελα να ρωτήσω την άποψή σας για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που σημειώνει σταθερή ανοδική πορεία ως ένα από τα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιφέρειας και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο. Σας ρωτώ γιατί διατελέσατε διδάσκων στο Τμήμα Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων που λειτουργεί στο Καρλόβασι.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και δη το Τμήμα Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στη Σάμο, διακρίνονται στην Ελλάδα και διεθνώς, στο Ακαδημαϊκό γίγνεσθαι, για την ποιότητα του διδακτικού και ερευνητικού έργου που εκεί επιτελείται. Θα θυμάστε Κύριε Στεφανάκη όταν είχε επισκεφθεί παλαιότερα το Τμήμα και το νησί μας, ο διάσημος ομογενής Διευθυντής του MIT Lab των ΗΠΑ, ο αείμνηστος Μιχάλης Δερτούζος που είχε υπογραμμίσει το έργο που συντελείτο και επεσήμανε ότι αν απεγκλωβιστεί από τα δεσμά του Κρατισμού και του Κεντρικού ελέγχου από τα Υπουργεία η Τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, τότε όλες οι μεγάλες ξένες ιδιωτικές εταιρείες πληροφορικής θα αναλάβουν τον εξοπλισμό, την λειτουργία και την χορήγηση υποτροφιών σε άριστους φοιτητές του τμήματος.

Στις ΗΠΑ σε διάφορα Πανεπιστήμια υπάρχει εργαστήριο Google, αίθουσα Microsoft κα, όπου οι αντίστοιχες εταιρείες αναλαμβάνουν το κόστος εξοπλισμού, αμοιβών ερευνητών και υποτροφιών σε διακεκριμένους φοιτητές, διασυνδέοντας την πανεπιστημιακή έρευνα με την εμπορική παραγωγή. Το πανεπιστήμιο δηλαδή παράγει δικά του προϊόντα, δικά του κέρδη και δικά του έσοδα. Και σκεφτείτε ότι αυτοί οι άριστοι φοιτητές ουσιαστικά εργάζονται σε εταιρείες, όπου τελικώς θα προσληφθούν και επίσημα μόλις λάβουν το πτυχίο τους.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σάμο θα μπορούσε να είναι ένα από τα κορυφαία και πρωτοπόρα ιδρύματα σε έναν τέτοιο σχεδιασμό.


6)  Είναι τόσα πολλά που θα μπορούσε να σας ρωτήσει κανείς, αλλά μας περιορίζει ο αριθμός σελίδων της εφημερίδας. Το έτος 2000 παραιτηθήκατε από τον Ελληνικό Στρατό ενώ είχατε υπηρετήσει σε μάχιμες και επιτελικές θέσεις της Στρατολογίας, του ΓΕΕΘΑ, των Ειδικών Δυνάμεων Αλεξιπτωτιστών και της Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Έχω την αίσθηση, πέραν της υπερηφάνειας που έχουμε για τις ένοπλες δυνάμεις μας, πως στα χρόνια της κρίσης, παρέμειναν ένα δυνατό ατού του ελληνικού κράτους. Ακόμη και στις πρόσφατες τραγικές εξελίξεις των πυρκαγιών της Ανατολικής Αττικής, ο Στράτος λειτούργησε άψογα ευρισκόμενος από την πρώτη στιγμή, αλλά και τις ημέρες που ακολούθησαν της καταστροφής, δίπλα στους δοκιμαζόμενους πολίτες της περιοχής. Θα ήθελα το σχόλιο σας.

Αυτή είναι μια πονεμένη ιστορία κύριε Στεφανάκη. Δυστυχώς για όποιον δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει την δουλειά του βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Πλημμύρες και πνιγμένοι; Ο Στρατός.
Χιόνια και αποκλεισμένοι; Ο Στρατός
Πυρκαγιές; Ο Στρατός
Επείγουσες Αεροδιακομιδές ασθενών; Ο Στρατός
Κατασκευή και λειτουργία (σίτιση – υγειονομική κάλυψη) Χοτ Σποτς μεταναστών και προσφύγων; Ο Στρατός.
Παλαιότερα, απεργία Αστικών Λεωφορείων στην Αθήνα; Ο Στρατός.
Απεργία υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων; Ο Στρατός.

Για οποιαδήποτε αποστολή απαιτείται ταχύτητα, ακρίβεια και εγκυρότητα επιλέγεται η λύση των Ενόπλων Δυνάμεων, αν ο υπεύθυνος φορέας αδυνατεί ή δεν επιθυμεί να εκτελέσει την αποστολή που του έχει ανατεθεί. Αν κάτι σήμερα, παρά την σφοδρή οικονομική ύφεση, λειτουργεί άψογα αυτό είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό επιτυγχάνεται από το υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος των στελεχών, παρά τις σημαντικότατες οικονομικές περικοπές που έχουν υποστεί προσωπικά στην οικογένειά τους, αλλά και υπηρεσιακά στα διαθέσιμα κονδύλια στις μονάδες που υπηρετούν.
Η ευσυνειδησία και η ευρηματικότητα των στελεχών, σε λύσεις και «πατέντες», είναι που κρατούν το επιχειρησιακό επίπεδο υψηλό ακόμα.
Ειδικά στην Ανατολική Αττική, βρέθηκα στο πεδίο μετά την καταστροφή και επισκέφθηκα τις εκεί στρατιωτικές μονάδες, τόσο αυτές που εδρεύουν στην περιοχή όσο και όσες αναπτύχθηκαν σε συνθήκες εκστρατείας για την υποστήριξη των πυρόπληκτων και του επιχειρούντος προσωπικού. Οι Διοικητές τους τυγχάνουν προσωπικοί μου φίλοι και συμμαθητές. Σας διαβεβαιώ ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις εξακολουθούν να είναι το τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας που λειτουργεί άψογα υπό όλες τις συνθήκες και που εκτελεί κάθε αποστολή που αναλαμβάνει. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε δημοσκόπηση εμπιστοσύνης του κόσμου, έρχονται πρώτες με διαφορά από τον δεύτερο. Το μόνο πρόβλημα είναι πως τα τελευταία χρόνια μας ανατίθενται πάρεργα τα οποία μας εκτρέπουν από το κύριο έργο μας, που είναι η εκπαίδευση για την διατήρηση υψηλής αποτρεπτικής ικανότητας προκειμένου για την διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Χώρας και μόνον.

7)  Πριν λίγες μέρες, σε μία από τις τηλεοπτικές σας εμφανίσεις, αυτή τη φορά στο κεντρικό δελτίο του STAR, αναλύατε θέματα που κατέχετε άριστα, όπως την υπόθεση των υβριδικών απειλών, του υβριδικού πολέμου, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στις περιοχές των πυρκαγιών της Ανατολικής Αττικής. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία για το τι εννοούμε λέγοντας υβριδικό πόλεμο;

Ο πόλεμος έχει αλλάξει μορφή σε όλα τα επίπεδα. Δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που έχουμε παραδοσιακά διδαχθεί στα μαθήματα Στρατηγικής. Ο Κλαούζεβιτς δεν ισχύει απολύτως πλέον.  Δεν κηρύσσεται πόλεμος πια επισήμως, δεν ακολουθεί η περίοδος ανακωχής, ούτε υπογράφονται πλέον συνθήκες ειρήνης μεταξύ Κρατών, όπως παλαιότερα. Ο πόλεμος είναι αναπάντεχος, διεξάγεται με διάφορες μορφές και σε διαφορετικά σημεία. Κάποτε υπήρχε το πεδίο της μάχης και τα μετόπισθεν, Σήμερα οι επιχειρήσεις διεξάγονται παντού, σε κάθε σημείο χωρίς διάκριση. Περαιτέρω, κάποτε γνωρίζαμε ποιοι μάχονται, ποια είναι τα αντίπαλα μέρη, φορούσαν χαρακτηριστικές διακριτές στολές, υπήρχαν οι εμπόλεμοι και οι άμαχοι, διαφορετικό δίκαιο εφαρμοζόταν κατά περίπτωση. Σήμερα ο καθένας μπορεί να είναι όργανο του εχθρού δίπλα μας. Τέλος, κάποτε οι πόλεμοι εκτελούντο αποκλειστικώς με πλοία, αεροπλάνα, άρματα και πυροβόλα. Σήμερα το τουφέκι και την χειροβομβίδα έχει αντικαταστήσει το πληκτρολόγιο και η οθόνη. Οι επιχειρήσεις διεξάγονται σε ξηρά, θάλασσα, αέρα, διάστημα και Κυβερνοχώρο. Οι απειλές είναι μικτού και πολυδιάστατου χαρακτήρα και λέγονται Υβριδικές, στοχεύοντας κυρίως τις κρίσιμες υποδομές ενός κράτους τις λεγόμενες και υποδομές ζωτικής σημασίας.

Αν επιχειρήσουμε να ορίσουμε τις Υβριδικές Απειλές θα λέγαμε ότι είναι :

“…συνδυασμός καταναγκαστικής και ανατρεπτικής δραστηριότητας, συμβατικών και μη συμβατικών μεθόδων (π.χ. διπλωματικές, στρατιωτικές, οικονομικές, τεχνολογικές μέθοδοι) που χρησιμοποιούνται με συντονισμένο τρόπο από κρατικούς ή μη κρατικούς παράγοντες για την επίτευξη ειδικών στόχων, παραμένοντας ωστόσο κάτω από το όριο της επίσημης κήρυξης πολέμου.”

Πιο απλά σήμερα είναι πιο εύκολο και πιο αποτελεσματικό να αποσταθεροποιήσεις μια κοινωνία με μη συμβατικά μέσα, παρά να εκτελέσεις εναντίον της παραδοσιακές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Στόχος των Υβριδικών επιχειρήσεων είναι οι κρίσιμες υποδομές (Ενέργεια, μεταφορές, επικοινωνίες κλπ) και οι συνειδήσεις των πολιτών με την κυκλοφορία fake news και προπαγάνδας.


8)  Διατελέσατε διοικητής στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο των Βαλκανίων, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στο Δαφνί, την περίοδο 2004 έως 2010. Έχετε συλλέξει εμπειρίες από τον πολύπαθο χώρο της υγείας. Έχουμε δυνατότητες και εργαλεία να ξεπεράσουμε παθογένειες και αγκυλώσεις του συστήματος;

Όταν ήμουν τέλος του 2009 ακόμα Διοικητής του ΨΝΑ με την νέα Κυβέρνηση Παπανδρέου που είχε προκύψει, θυμάμαι μας κάλεσε στο Υπουργείο Υγείας σε μια σύσκεψη ο κος Πώουλ Τόμσεν του ΔΝΤ που μόλις είχε αφιχθεί. Εκεί παρουσία της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας ο κος Τόμσεν μας ανέλυσε το σκεπτικό του για τα προβλήματα που είχε εντοπίσει με τους συνεργάτες του στον χώρο της υγείας και ζήτησε να του δοθεί για να μελετήσει την «Εθνική Πολιτική Υγείας της Χώρας».  Με απορία κοίταζε ο ένας τον άλλο από πλευράς της Ελληνικής ηγεσίας και τον ρώτησαν «τι εννοείτε ακριβώς; Τι θέλετε;». Ο κος Τόμσεν απάντησε «εννοώ το κείμενο που περιγράφει τους στόχους και τις επιδιώξεις του Ελληνικού συστήματος υγείας για την επόμενη δεκαετία, ανεξαρτήτως του ποια είναι η Κυβέρνηση και ποιος είναι ο Υπουργός». Του δόθηκε η απάντηση ότι τέτοιο κείμενο δεν υπάρχει.
Απαντώντας λοιπόν στην ερώτησή σας θα έλεγα ότι η μόνη περίπτωση να ξεπεράσουμε παθογένειες και αγκυλώσεις είναι αν όλοι μαζί διακομματικά εκπονήσουμε και θέσουμε σε ισχύ Εθνική πολιτική υγείας με δεκαετή ορίζοντα, δεσμευτική για κάθε κυβέρνηση και υπουργό που θα ανακύψουν στο μέλλον. Σε αντίθετη περίπτωση ότι χτίζει ο ένας Υπουργός θα το καταστρέφει ο επόμενος και θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο.

9)  Το 2015, από τις εκδόσεις Αγγελάκη, κυκλοφόρησε το βιβλίο σας, ένα ιστορικό μυθιστόρημα υπό τον τίτλο «Ματωμένα Τρίγωνα». Μιλήστε μας για το περιεχόμενό του.

Είναι μια προσπάθεια αρθρωμένη σε τρεις άξονες. Από τη μια πλευρά έχει μίαν αστυνομική πλοκή βασισμένη σε πραγματικά πρόσωπα, πραγματικές τοποθεσίες και πραγματικά περιστατικά από την προϋπηρεσία μου στην Ελληνική Αντικατασκοπία. Παράλληλα εκθέτω το φιλοσοφικό υπόβαθρο της Αρχαίας Ελλάδας στις βασικές του παραδοχές όπως σημάδεψαν τον σύγχρονο κόσμο μας. Τέλος παραθέτω ιστορικά δεδομένα της Αρχαίας Ελλάδας σε συνδυασμό με στοιχεία της Ελληνικής Μυθολογίας.
Το αποτέλεσμα είναι μια ιστορία που βασίζεται κατά 90% σε πραγματικά δεδομένα και πρόσωπα που είμαι βέβαιος θα συναρπάσει τον αναγνώστη.
Διαδραματίζεται σε μια κρίσιμη εβδομάδα του Ιουνίου του 2009, όπου πράγματι αντιμετωπίσαμε στην Αθήνα κάποιες σοβαρές προκλήσεις και απειλές τρομοκρατικής φύσεως με επιτυχία.
Έχει μεταφραστεί και στα Αγγλικά – Ιταλικά – Ισπανικά και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από τα μεγάλα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία του κόσμου ως e-book.

10)  Κύριε Κοσμόπουλε, αφού σας ευχαριστήσω θερμά, τι θα λέγατε στους συμπατριώτες μου που φυλάσσουν Θερμοπύλες, εδώ στο ακριτικό Αιγαίο, σε ένα περιβάλλον προικισμένο από τη φύση αλλά με πολλές και ιδιαίτερες δυσκολίες.

Θα τους έλεγα καταρχάς να κάνουν λίγη υπομονή και κουράγιο, καθώς σε βάθος χρόνου θα αντιμετωπισθεί με σύγχρονο και ορθολογικό τρόπο, Εθνικά επωφελή, το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.  Να μην εγκαταλείψουν σε καμία περίπτωση τον τόπο τους και να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν με κάθε μέσο τις όποιες ευκαιρίες προόδου και ανάπτυξης μπορούν, με τις δεδομένες βέβαια δυσχέρειες και περιορισμούς. Κυρίως θα καλούσα τους Σαμιώτες ακρίτες μας να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά τους την αγάπη για το νησί και να εξασφαλίσουν την συνέχεια στον τόπο.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required