2 Απρ 2020

Ποιοτικότερο το ελαιόλαδο των νησιών του Βορείου Αιγαίου από τα αντίστοιχα της Ιταλίας και της Ισπανίας

Το ελληνικό ελαιόλαδο και πιο συγκεκριμένα αυτό που παράγεται στο Βόρειο Αιγαίο, έχει περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από τα αντίστοιχα Ιταλικά και Ισπανικά, σύμφωνα με την έρευνα που υλοποιείται από τον Νικόλαο Θωμαϊδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της FnB Daily.

«Συγκριτικά με άλλες χώρες, το ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει περισσότερες βιταμίνες και ακόρεστα λιπαρά», αναφέρει στο FnB Daily η  Χαρά Ζήκα, χημικός Δρ Φαρμακευτικής.

Σύμφωνα με την έρευνα το ελαιόλαδο Βορείου Αιγαίου έχει περισσότερη βιταμίνη Ε και Ω3.

Τα δύο αυτά συστατικά είναι αποτέλεσμα των χαρακτηριστικών της ελληνικής καλλιέργειας, όπως το έδαφος και το κλίμα.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαϊδη, «εδώ και χρόνια μελετάμε περισσότερα από 500 δείγματα ελαιολάδου στις περιοχές Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία και Φούρνοι. Ο ίδιος προσθέτει πως τα δείγματα αυτά αναλύθηκαν ως προς το βιοδραστικό τους περιεχόμενο, με το 80% της παραγωγής να δίνει υψηλό φαινολικό περιεχόμενο. Οι πολυφαινόλες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές στην υγεία, αφού έχουν αντιοξειδωτική δράση, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών  παθήσεων και προστατεύουν από τον καρκίνο.

Η έρευνα εξέτασε και την επίδραση διάφορων παραγόντων στο βιοδραστικό περιεχόμενο, με σκοπό να καθοδηγηθούν οι παραγωγοί, ώστε να βελτιωθεί η θρεπτική αξία του παραγόμενου ελαιολάδου και να σταθεροποιηθεί η ποιότητά του κατ’ έτος. Σύμφωνα με τον Νικόλαο Θωμαϊδη εξετάστηκαν το υψόμετρο, το είδος της καλλιέργειας (συμβατική ή βιολογική), το στάδιο ωρίμανσης του ελαιοκάρπου, η άρδευση, η λίπανση, η συγκομιδή και το ελαιοτριβείο.

Πηγή: Fnb Daily




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required