1 Μαΐ 2020

Νίκος Στεφανής: «Η σημερινή κατάσταση που βιώνουμε και εμείς, έδειξε ότι η Σάμος μπορεί να αντέξει»

Συνέντευξη με τον κοινό διοικητή των Νοσοκομείων Σάμου και Ικαρίας, κ. Νίκο Στεφανή. Ο νέος διοικητής μιλά στον δ/ντή του «Σαμιακού Βήματος», Μάνο Στεφανάκη, για την κατάσταση που βρίσκονται τα 2 νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού μας, την μεγάλη πρόκληση αντιμετώπισης του κορωνοϊού, τις ελλείψεις αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες που μπορούν να αναπτύξουν περαιτέρω την παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες των νησιών μας.



1) Κύριε διοικητά, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την 1η μέρα ανάληψης των καθηκόντων σας. Πότε ορκιστήκατε και ξεκινήσατε το ομολογουμένως δύσκολο έργο αφού είναι λίγο πολύ γνωστή η κατάσταση για τα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας που εξέρχονται (;) μετά από μια μακρά περίοδο οικονομικής «ασφυξίας».

Κύριε Στεφανάκη, θα ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου για τη φιλοξενία στην εφημερίδα «Σαμιακόν Βήμα», μία εφημερίδα με μεγάλη ιστορία στον έντυπο Τύπο για το νομό μας και για να απαντήσω στο πρώτο ερώτημα σας, το ΦΕΚ διορισμού μου ήταν στις 7 Ιανουαρίου του 2020. Στις 10 Ιανουαρίου έγινε η ορκωμοσία μου από τον διοικητή της 2ηςΥΠΕ του κυρίου Ροΐλού και στις 13 Ιανουαρίου ανέλαβα και επίσημα τα καθήκοντά μου ως διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και ως κοινός διοικητής και του Νοσοκομείου Ικαρίας. Γνωρίζω ότι ανέλαβα σε μία πολύ δύσκολη φάση μετά από μία μακρά οικονομική συγκυρία κακή για τη χώρα μας που είχε πλήξει και την υγεία σε όλους τους τομείς. Όμως αυτό δεν ήτανε το κριτήριο που θα με έκανε να μην κάνω την αίτησή μου για να διεκδικήσω τη θέση του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου. Όταν έχεις όραμα για το νησί σου, όραμα για τα νησιά μας σίγουρα οι προκλήσεις, οι δύσκολες προκλήσεις είναι αυτές που σε κάνουν πιο δυνατό για να προσφέρεις.

Με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια

2) Να έρθουμε, αρχικά, στα 2 πρόσωπα «κλειδιά», με τους οποίους θα πρέπει να συνεργαστείτε αλλά και να πείσετε με τα επιχειρήματά σας για την ανάγκη λύσεων σε επιμέρους τομείς λειτουργίας των Νοσοκομείων μας. Αναφέρομαι στον διοικητή της 2ης Υ.ΠΕ (Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου), κ. Χρήστο Ροϊλό και φυσικά τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια. Επειδή και οι 2 ανέλαβαν τις θέσεις τους σχετικά πρόσφατα, έχετε αποκτήσει «δίοδο» συνεννόησης;
Για να γίνουν οι συνεργασίες, σίγουρα χρειάζεται να μπορείς να έχεις ανθρώπους που να μπορούν να καταλάβουν ότι αυτό που τους λες, ότι αυτό που τους ζητάς είναι για το καλό, είναι για το συμφέρον του τόπου σου. Στην δική μας περίπτωση στον τομέα της υγείας πρόσωπα κλειδιά δεν είναι δύο αλλά τρία. Θα ξεκινήσω από κάτω προς τα πάνω ιεραρχικά, όπως πρέπει να γίνονται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Η συνεργασία μου με τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τον κύριο Χρήστο Ροΐλό, ήταν και είναι άψογη. Νομίζω ότι η «χημεία» και των δυο μας έχει δημιουργήσει αποτελέσματα θετικά για το ίδρυμά μας. Σίγουρα όμως ανεβαίνοντας την ιεραρχία, δηλαδή εκεί που πρέπει να ζητήσεις το κάτι παραπάνω, είναι ο υφυπουργός που ασχολείται με όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ο κύριος Κοντοζαμάνης, ένας άνθρωπος που τον γνώρισα λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων μου. Είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει και να στηρίξει τους στόχους μας που βάζουμε στον τομέα της υγείας ως επιδίωξη για το καλύτερο μέλλον του νησιού μας. Τον υπουργό, κύριο Βασίλη Κικίλια, τον γνώριζα πολύ πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του. Η σχέση που είχαμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με βοήθησε αρκετά. Ήταν από τις λίγες φορές που έφυγα από ένα υπουργείο γεμάτος από αισιοδοξία και σιγουριά για το αύριο. Οι σχέσεις αυτές πρέπει να γίνουν πιο δυνατές, τα προβλήματα πρέπει να λυθούν πολύ πιο γρήγορα, το πρώτο βήμα έχει γίνει όμως πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτό που θέλουμε για τα νησιά μας.

3) Το Νοσοκομείο Σάμου, για το οποίο έγιναν προσπάθειες αναβάθμισής του και από τον προηγούμενο διοικητή, κ. Λάζαρο Θεόφιλο, όπως η δυνατότητα να παράγει πλέον με δική του μονάδα οξυγόνο το ίδρυμα, βρίσκεται και σήμερα σε συνεχιζόμενες προκλήσεις. Ως πρώτης προτεραιότητας ζήτημα προς επίλυση ποιο θα μου βάζατε στην κορυφή;

Σίγουρα από τον απερχόμενο διοικητή έγιναν αρκετά πράγματα. Ήταν ένας άνθρωπος που άφησε παρακαταθήκη για τον επόμενο, όμως οι στόχοι πρέπει να μπαίνουν ξανά. Πρέπει να φτάνεις στο σημείο να λες ότι και εγώ θα αφήσω κάτι παραπάνω από τον προηγούμενο. Προβλήματα υπάρχουν πολλά. Πρώτο και μεγαλύτερο είναι πως θα μπορέσω εγώ και οι συνεργάτες μου να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες με την πρόσληψη γιατρών σε ειδικότητες που χρειάζονται ενίσχυση, όπως η παιδιατρική που είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι, στον παθολογικό τομέα και σε ειδικότητες που το Νοσοκομείο μας δεν είχε ποτέ και το μυαλό όλων πάει σε γαστρεντερολόγο και στο τμήμα ενδοσκοπήσεων. Αυτός είναι ένας στόχος που πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί.

4) Το Νοσοκομείο Σάμου «Άγιος Παντελεήμων» είχε και έχει μέχρι σήμερα το «δυνατό χαρτί» του. Το νοσηλευτικό, ιατρικό αλλά και διοικητικό προσωπικό, που πέραν των αποδεδειγμένα αξιόλογων ικανοτήτων του έχει πολλάκις υπερβάλλει εαυτόν σε δύσκολες συνθήκες. Παρακολουθώντας τις συνεχείς διαμαρτυρίες του Συλλόγου Εργαζομένων, τι πρέπει να γίνει ώστε να δουν πραγμάτωση των όσων ζητούν; Σίγουρα θα έκανε το έργο όλων ευκολότερο.
Για το προσωπικό του Νοσοκομείου είμαι υπερήφανος όπως θέλω να πιστεύω ήταν υπερήφανοι και οι προηγούμενοι διοικητές. Όλο το προσωπικό μας δίνει καθημερινά την μάχη, την δική του μάχη για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε ένα Νοσοκομείο ή είναι γιατρός ή νοσηλευτής – νοσηλεύτρια ή διοικητικός ή υπάλληλος καθαριότητας. Ξέρουν πολύ καλά πώς να κάνουν το καλύτερο για τους ασθενείς μας, για όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Το έχουν δείξει άλλωστε όταν το νησί μας πέρασε πολύ δύσκολα στην αρχή της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και τώρα στη μεγάλη υγειονομική κρίση που περνάει το νησί μας και η χώρα μας. Σίγουρα οι εργαζόμενοι και ο σύλλογος τους που τους εκπροσωπούν θέλουν το καλύτερο για όλους, θέλουν να κάνουν το έργο τους ευκολότερο, θέλουν να είναι περισσότερο χρήσιμοι και χρέος μου είναι να τους βοηθήσω να υλοποιηθούν οι περισσότερες ανάγκες τους.


5) Κύριε Στεφανή, είστε πολιτικός μηχανικός, εκ φύσεως πρακτικός άνθρωπος. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, όσον αφορά τα τεχνικά θέματα, σε τι κατάσταση βρίσκεται το Νοσοκομείο σήμερα; Εννοώ οι εγκαταστάσεις του, τα τεχνικά μέσα για την εξυπηρέτηση ασθενών και προσωπικού εμφανίζουν κόπωση; Έρχονται αναβαθμίσεις. Θυμάμαι κάποια χρονική περίοδο που ούτε ζεστό νερό δεν υπήρχε ενώ αρκετά μηχανήματα και συσκευές υπολειτουργούσαν ή βρίσκονταν σε συνεχές καθεστώς βλαβών.

Σας ευχαριστώ για την ερώτηση διότι δεν ξεχνάω ποτέ την επιστημονική μου ιδιότητα. Αυτή του πολιτικού μηχανικού. Είναι κάτι που σίγουρα έλειπε από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, διότι ένα κτίριο χρειάζεται πάντα να το περπατάς, να βλέπεις τα προβλήματα, να βλέπεις τι χρειάζεται ώστε να γίνει καλύτερο έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να αποδώσουν καλύτερα, με ασφάλεια, και οι ασθενείς μας να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον πολύ καλύτερο από αυτό που υπήρχε στο παρελθόν. Κτιριακά υπάρχουν πολλά προβλήματα, όμως ξέρω τον τρόπο, γνωρίζω το πως μπορούν όλα αυτά να διορθωθούν. Για το ζεστό νερό που με ρωτήσατε τους τελευταίους 3,5 μήνες που βρίσκομαι στη διοίκηση του Νοσοκομείου είναι ελάχιστες οι φορές που υπήρχε πρόβλημα και όποιο πρόβλημα δημιουργείται λύνεται άμεσα, διότι οι ασθενείς δεν μπορούν να περιμένουν. Αυτό που έπρεπε να είχε διορθωθεί «χθες» είναι τα πατώματα του νοσοκομείου που είναι σε άθλια κατάσταση. Το έχουν δει και το βλέπουν όλοι όσοι επισκέπτονται καθημερινά το ίδρυμά μας. Είναι ο μεγαλύτερος στόχος που έχω βάλει μαζί με το Δ.Σ. να δώσουμε δηλαδή προτεραιότητα, έτσι ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές και να κερδίσουμε το στοίχημα που θα είναι ένα νοσοκομείο που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα άλλα νοσοκομεία της επαρχίας.

Ακόμη μία εθελοντική αιμοδοσία (αυτή τη φορά στο Πυθαγόρειο), από το εξαιρετικό Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου
6) Στο ιατρικό προσωπικό ποιες είναι οι ελλείψεις μας αυτή την περίοδο; Ποιες ειδικότητες παραμένουν κενές και τι γίνεται με το θέμα που ταλαιπωρεί την Παιδιατρική Κλινική; Προφανώς δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον η ίδια κατάσταση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους γιατρούς. Δυστυχώς, ενώ κάνουμε τις διαδικασίες για μόνιμο προσωπικό και θέσεις για επικουρικό προσωπικό, δεν υπάρχει το ενδιαφέρον, διότι έχουμε δημιουργήσει προς τα έξω μία κακή φήμη ότι το Νοσοκομείο μας έχει καταληφθεί από μετανάστες και πρόσφυγες, ότι οι Έλληνες δεν εξυπηρετούνται, ότι οι συνθήκες είναι πολύ κακές και όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ενώ δεν είναι αλήθεια, και ενώ κάποια έχουν διορθωθεί αρκετά, να μην υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον από ειδικότητες, όπως παιδίατρο που χρειαζόμαστε οπωσδήποτε, έναν ή δύο ακόμα παθολόγους που και αυτοί δεν έρχονται εύκολα στο νησί μας. Όμως ήδη έχουν εγκριθεί και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον γιατροί που θα προσλάβουμε σύντομα στη θέση του ΩΡΛ, έναν ακόμα γυναικολόγο και έναν χειρουργό. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και για άλλους γιατρούς και για άλλες ειδικότητες έτσι ώστε να είμαστε δυνατοί για το μέλλον.

7) Έχουμε παρακολουθήσει να γίνονται σημαντικές αναβαθμίσεις τα προηγούμενα χρόνια στο Νοσοκομείο, όπως η συνεχής αναβάθμιση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, η οποία δεν έχει να ζηλέψει αντίστοιχες μεγάλων νοσοκομειακών ιδρυμάτων. Η ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας), βαδίζει στα ίδια χνάρια προόδου σώζοντας καθημερινά ζωές συνανθρώπων μας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν σχέδια για να αναβάθμιση και άλλων κλινικών του ιδρύματος.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού το επόμενο διάστημα θα έχει και τρίτο γιατρό. Έχει γίνει πρόσληψη και τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στο νησί μας. Είναι μία αναβάθμιση που τη χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να παρέχουμε περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους ασθενείς. Για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχω να πω ότι είναι πρότυπο για περιφερειακό Νοσοκομείο. Το προσωπικό είναι άψογο και έμπειρο. Ξέρει πολύ καλά να κάνει τη δουλειά του και αυτός είναι ένας λόγος πού ολοκληρώσαμε και αναπτύξαμε όλα τα κρεβάτια που υπήρχαν ως δυνατότητα στη Μονάδα, δηλαδή τα τέσσερα είναι πλέον έξι εδώ και λίγες ημέρες και είναι κάτι που θα παραμείνει και μετά την πανδημία έτσι ώστε να είμαστε ακόμα καλύτεροι ακόμα πιο έτοιμοι στις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε η βοήθεια και η άμεση ανταπόκριση του υπουργείου μας αλλά και η ευαισθητοποίηση αρκετών απλών ανθρώπων, επιχειρηματιών και οργανώσεων ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ακόμα περισσότερο και σύγχρονο εξοπλισμό κάτι που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε έτσι ώστε αυτό που θα έχει η μονάδα εντατικής θεραπείας να το έχουν και οι άλλες κλινικές μας.

8) Κατά καιρούς επανέρχεται το ζήτημα μεταφοράς του Νοσοκομείου σε διαφορετική θέση αφού με τα χρόνια αποδείχθηκε ότι δημιουργήθηκε σε λάθος σημείο της πρωτεύουσας. Υπάρχει κάτι νεώτερο προς αυτή την κατεύθυνση;
Σίγουρα η θέση πού βρίσκεται το Νοσοκομείο μας δεν είναι σωστή. Η περιοχή έχει ασφυκτικά οικοδομηθεί και πρέπει η πολιτεία να δει στο μέλλον που μπορεί να γίνει η μετεγκατάστασή του. Ίσως σε άλλη περιοχή της πρωτεύουσας. Για το θέμα αυτό ενημέρωσα τον υπουργό Υγείας όταν συναντήθηκα μαζί του πριν από δύο μήνες.

9) Επιτρέψτε μου να πάμε στο Νοσοκομείο της Ικαρίας. Έχουν προχωρήσει στη λύση τους ζητήματα που αφορούσαν το ίδρυμα; Θα θέλαμε μια περιγραφή της κατάστασης. Εκεί υπάρχει ο αναπληρωτής διοικητής κ. Γεώργιος Γλαρός. Από κοινού μαζί του γίνεται προσπάθεια ή εισηγείται εκείνος τις προτεραιότητες; 

Για την Ικαρία που με ρωτάτε, εκεί υπάρχει ένας άξιος διοικητής ο κύριος Γιώργος Γλαρός, ένας άνθρωπος που ξέρει τι πρέπει να κάνει και είναι πολύ συνεργάσιμος μαζί μου. Οι ανάγκες του Νοσοκομείου εκεί είναι αρκετές. Κάποιες έχουν δρομολογηθεί και κάποιες σύντομα θα λυθούν. Όμως αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνεχίσουμε για να έχει και η Ικαρία ένα καλό Νοσοκομείο και για να είναι οι πολίτες ήσυχοι και πιο ασφαλείς.

Συνεχής και συγκινητική η προσφορά ιδιωτών, που συνεχίζεται αμείωτη, προς το Νοσοκομείο. Στιγμιότυπο από τη δωρεά μασκών εκ μέρους της «Θύρας 7» Σάμου
10) Στο μεγάλο ζήτημα του καιρού μας τώρα. Η πανδημία του κορωνοϊού σας «συνάντησε», σχεδόν, με την ανάληψη των καθηκόντων σας. Μια δύσκολη πορεία για όλους μας, πόσο μάλλον για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής αντιμετώπισης της κατάστασης. Μιλήστε μας για το πως εξελίχθηκε η κατάσταση μέχρι σήμερα που σιγα-σιγά επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Δεν είναι μικρή υπόθεση ότι 2 μήνες μετά η Σάμος δεν είχε θετικό κρούσμα του κορωνοϊού. Και το μοναδικό κρούσμα της Ικαρίας, που ήταν «εισαγόμενο», αντιμετωπίσθηκε αστραπιαία.

Η σημερινή κατάσταση που βιώνουμε και εμείς, έδειξε ότι η Σάμος μπορεί να αντέξει. Οι πολίτες πειθαρχήσαμε και κάναμε αυτά που μας είπαν οι ειδικοί. Εμείς ως Νοσοκομείο πήραμε άμεσα τα μέτρα μας και καταφέραμε με σωστή τακτική και σωστούς χειρισμούς να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που υπήρχε θετικό κρούσμα. Από τα μέτρα αυτά μερικά ήταν επώδυνα, αλλά όλοι μαζί, όλο το προσωπικό, καταφέραμε να κάνουμε το καλύτερο. Οι πολίτες του νησιού μας έχουν μεγάλο μερίδιο στο ότι το νησί μας, η Σάμος μας, έχει μηδέν κρούσματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας. Θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε και να παίρνουμε δείγματα έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όλα είναι αρνητικά. Στην Ικαρία υπήρχε το πρώτο θετικό κρούσμα και ήταν όχι από κάτοικο του νησιού αλλά ήταν από έναν επισκέπτη που είχε σπίτι εκεί. Αντιμετωπίσθηκε γρήγορα και μπράβο στο Νοσοκομείο της Ικαρίας. Όσα δείγματα ελήφθησαν από εκείνη την στιγμή και μετά ήταν όλα αρνητικά.

11) Σας φοβίζει η επόμενη μέρα; Εννοώ, μήπως η χαλαρότητα των μέτρων, φέρει κρούσματα που θα είναι πάνω από τις δυνάμεις του Νοσοκομείου Σάμου ώστε να αντιμετωπιστούν με επιτυχία;

Η επόμενη μέρα δεν πρέπει να μας βρει χαλαρούς, πρέπει να συνεχίσουμε με υπευθυνότητα, να πειθαρχούμε και να ακούμε τις εντολές των ειδικών. Είμαστε έτοιμοι για την επιστροφή στην κανονικότητα, είμαστε έτοιμοι να αντεπεξέλθουμε και σε πιθανά θετικά κρούσματα.

12) Το μεταναστευτικό, τα τελευταία χρόνια, επιβάρυνε σε τεράστιο βαθμό το Νοσοκομείο Σάμου δοκιμάζοντας τις αντοχές του. Πως αντιμετωπίζονται τα συνεχή περιστατικά που φτάνουν σε εσάς, σε καθημερινή βάση, από το ΚΥΤ;

Το μεταναστευτικό έχει επιβαρύνει τα τελευταία 5 χρόνια τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου μας. Οι αντοχές του προσωπικού δοκιμάζονται καθημερινά. Αντιμετωπίζουμε όλα τα περιστατικά με την ίδια προσοχή όπως αντιμετωπίζουμε και τα περιστατικά με τους Έλληνες πολίτες. Σίγουρα είναι πολλά και χρειάζεται ενίσχυση του νοσηλευτικού μας Ιδρύματος. Ένα χαρακτηριστικό μόνο θα σας πω ότι το 2016 οι δαπάνες ήταν πολύ λιγότερες από το 2019 (τρεις φορές επάνω). Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η πολιτεία θα κάνει το χρέος της και θα βοηθήσει το Νοσοκομείο μας για να αντεπεξέλθουμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

13) Κλείνοντας, τι θα θέλατε να έχει επιτευχθεί στη διάρκεια της θητεία σας, πριν φτάσει η στιγμή της αποχώρησής σας από τη θέση του κοινού διοικητή των 2 νοσοκομειακών ιδρυμάτων του νομού μας;
Οι στόχοι είναι πολλοί και οι προκλήσεις πολλές. Τα προβλήματα τεράστια που πρέπει να λυθούν και να διορθωθούν κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Όσα παραπάνω πράγματα υλοποιηθούν πρέπει να είναι περισσότερα από αυτά που παρέλαβα εγώ. Αυτό που επιθυμώ να γνωρίζουν όλοι, είναι ότι θα προσπαθήσω για το καλύτερο και να είναι σίγουροι ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής κερδισμένοι θα είναι οι πολίτες των νησιών μας. Μένουμε αισιόδοξοι, μένουμε ασφαλείς!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required